13/01/2022 13/01/2022 Δεν αναμένεται να δοθεί κάποια απάντηση σχετικά με τα όσα αποφάσισε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σχετικά με την δημιουργία Εξαρχίας στην Αφρική από το Πατριαρχείο Μόσχας δήλωσε σε συνέντευξή του στο RIA Novosti ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων. Ο Σεβασμιώτατος...
13 Ιανουαρίου, 2022 - 8:28
Τελευταία ενημέρωση: 13/01/2022 - 8:47

Βολοκολάμσκ: Δεν αναμένεται να δοθεί κάποια απάντηση

Διαδώστε:
Βολοκολάμσκ: Δεν αναμένεται να δοθεί κάποια απάντηση

Δεν αναμένεται να δοθεί κάποια απάντηση σχετικά με τα όσα αποφάσισε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σχετικά με την δημιουργία Εξαρχίας στην Αφρική από το Πατριαρχείο Μόσχας δήλωσε σε συνέντευξή του στο RIA Novosti ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων.

Ο Σεβασμιώτατος κλήθηκε να σχολιάσει τις αποφάσεις που έλαβε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αλλά και την στήριξη που παρέχει σε αυτό το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το ζήτημα της εισπήδηση του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρικανική ήπειρο.

“Ήταν αναμενόμενοι, αλλά αφού κανείς δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μας, δεν αναμένεται απάντηση. Κατά τη γνώμη μου, ο τρόπος ανταλλαγής δηλώσεων είναι μάλλον ανούσιος και απρόβλεπτος”, δήλωσε ο Μητροπολίτης κ. Ιλαρίων ενώ ερωτηθείς για την ενέργεια της Μόσχας να δημιουργήσει Εξαρχία στην Αφρική, απάντησε: “Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας αποφάσισε τη συγκρότηση της Εξαρχίας Αφρικής όχι για να υπονομεύσει την αποστολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ή να αποξενώσει κάποιες ενορίες από αυτό. Η Ρωσική Εκκλησία δεν το χρειάζεται αυτό και δεν ενδιαφέρεται. Δεν νιώθουμε εχθρικά συναισθήματα ούτε προς τον Πατριάρχη Θεόδωρο, ούτε προς κανέναν από τους επισκόπους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας”.

Έντονη διαμαρτυρία από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για την εισπήδηση

Στην έντονη διαμαρτυρία της για την εισπήδηση του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρικανική ήπειρο με την ενέργεια να δημιουργήσει Εξαρχία προέβη η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας η οποία συνήλθε υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου έως χθες, Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες.

“Διά των ενεργειών αυτών διαπιστούται προσπάθεια αλλοιώσεως της Ορθοδόξου εκκλησιολογίας εις πολλάς επιμέρους παραμέτρους αυτής, αλλά κυρίως εις το ζήτημα των ορίων της διοικητικής διαρθρώσεως των δομών της Εκκλησίας τού Χριστού, με αφετηρίαν κίνητρα μακράν της Ορθοδόξου Παραδόσεως. Μετά λύπης κατανοούμεν ότι ταύτα πάντα προέρχονται από λόγους εμπαθείς, καί μεμολυσμένους εκ τού καταδικασθέντος εκ της Συνόδου τού 1872 «ιού τού εθνοφυλετισμού»”, υπογραμμίζεται, σε σημείο της ανακοίνωσης του Πατριαρχείου.

Ωστόσο, σημειώνει ότι: “Δεν απουσιάζει βεβαίως καί εξ αυτών των αποφάσεων το κοσμικόν πνεύμα, παραπέμπον ακόμη εις παραμέτρους «νεο-αποικιοκρατίας» καί διεκδικήσεως παγκοσμίου πρωτοκαθεδρίας, γνωρίμους παλαιόθεν εις την ταλαίπωρον της Αφρικής Ήπειρον, μη συμφωνουσών με το θυσιαστικόν εν τη διακονία πνεύμα της Ορθοδόξου ημών καθαγιασμένης Παραδόσεως”, εκφράζοντας την έκπληξη και την διαμαρτυρία της για την ενέργεια αυτή προς το Πατριαρχείο Μόσχας και την Ιερά Σύνοδό της.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας θεωρεί ότι “δι’ αυτών των μεθόδων παραβιάζεται βαναύσως έτι άπαξ η ουσία της Ορθοδόξου ημών πίστεως καί δη εις το ευαίσθητον πεδίον της εν Αφρική Ιεραποστολής, το οποίον «τρέφεται» υφ’ ημών «ως νήπιον διά γάλακτος καί ουχί διά στερεάς θεολογικής τροφής», κατά την Παύλειον έκφρασιν, ήτις αποτελεί δι’ ημάς γνώμονα καί μέτρον, διέπον το Αποστολικόν ημών έργον”.

Για το λόγο αυτό αποφάσισε να ενημερώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις κατά τόπους Εκκλησίες διά των Προκαθημένων αυτών, με Πατριαρχικά Γράμματα, τα οποία θα περιγράφουν “την επιπεσούσαν «λοιμικήν» σύγχυσιν εις «τα εξ ημών εν Χριστώ γεννηθέντα τέκνα», τούς πιστούς Αφρικανούς, συνεπεία των εμφανών καί αφανών δράσεων εντεταλμένων προσώπων της Ρωσσικής Εκκλησίας”, όπως αναφέρει.

Τέλος θα προβεί στην πιστή και άμεση εφαρμογή των προβλεπομένων, παρά των Θείων και Ιερών Κανόνων Εκκλησιαστικών ποινών, προς τους παραβάτες.

Στο πλευρό του Πατριαρχείου Αλεξαvδρείας το Φανάρι

Στο πλευρό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τάσσεται και το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπως ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

“Συζητήσεως γενομένης περί τῆς ἀντικανονικῆς εἰσπηδήσεως τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ρωσσίας εἰς τήν δικαιοδοσίαν τοῦ παλαιφάτου Πατριαρχείου Ἀλεξανδρείας, ἐξεφράσθη ὁμοφώνως ἡ ἀδελφική πρός αὐτό συμπαράστασις τῆς Πρωτοθρόνου Ἐκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, ἐπιφυλασσομένης ὅπως πράξῃ πᾶν τό ἐπ’ αὐτῇ διά τήν ἀποκατάστασιν τῆς κανονικῆς τάξεως ἐν τῇ Ἀφρικανικῇ Ἠπείρῳ”, αναφέρει η ανακοίνωση του Φαναρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για την εισπήδηση στην Αφρική – Προβαίνει σε ενημέρωση των Προκαθημένων – Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων