20/12/2018 20/12/2018 Επιμνημόσυνη δέηση σε όλους τους ναούς και τα μοναστήρια της Ρουμανίας, αλλά και του εξωτερικού που ανήκουν στο Πατριαρχείο της Ρουμανίας, αναμένεται να τελεστεί το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στη ρουμανική επανάσταση του Δεκεμβρίου του ’89, που οδήγησε στην ανεξαρτησία της χώρας. Μνημόσυνο για τους ήρωες θα τελεστεί το...
20 Δεκεμβρίου, 2018 - 11:26
Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2018 - 12:55

Η Ρουμανική Εκκλησία τιμά του ήρωες του Δεκεμβρίου του 1989

Διαδώστε:
Η Ρουμανική Εκκλησία τιμά του ήρωες του Δεκεμβρίου του 1989

Επιμνημόσυνη δέηση σε όλους τους ναούς και τα μοναστήρια της Ρουμανίας, αλλά και του εξωτερικού που ανήκουν στο Πατριαρχείο της Ρουμανίας, αναμένεται να τελεστεί το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στη ρουμανική επανάσταση του Δεκεμβρίου του ’89, που οδήγησε στην ανεξαρτησία της χώρας.

Μνημόσυνο για τους ήρωες θα τελεστεί το Σάββατο στις 12.00 μετά τη Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό.

Η Ρουμανική Επανάσταση ήταν μια περίοδος βίαιης πολιτικής αναταραχής στη Ρουμανία το Δεκέμβριο του 1989 και μέρος των επαναστάσεων του 1989 που σημειώθηκαν σε αρκετές χώρες.

Η Ρουμανική επανάσταση ξεκίνησε στην πόλη της Τιμισοάρα και σύντομα εξαπλώθηκε σε όλη την η χώρα, με αποκορύφωμα την δίκη και την εκτέλεση του επί πολλών ετών κομμουνιστή ηγέτη Νικολάε Τσαουσέσκου, και το τέλος της 42χρονης κομμουνιστικής κυριαρχίας στη Ρουμανία. Ήταν επίσης η τελευταία διάλυση ενός κομμουνιστικού καθεστώτος σε χώρα του Συμφώνου της Βαρσοβίας κατά τη διάρκεια των γεγονότων του 1989, και η μόνη που ανέτρεψε βίαια της κυβέρνηση μιας χώρας και εκτέλεσε τον ηγέτη της.

Ταραχές, βία στους δρόμους και φόνοι σε διάφορες πόλεις της Ρουμανίας κατά τη διάρκεια περίπου μίας εβδομάδας οδήγησε τον Ρουμάνο δικτάτορα να φύγει από το Βουκουρέστι στις 22 Δεκεμβρίου με τη σύζυγό του, αναπληρώτρια πρωθυπουργό Έλενα Τσαουσέσκου. Συνελήφθησαν στην Τιργκόβιστε, δικάστηκαν σε έκτακτο στρατοδικείο με την κατηγορία της γενοκτονίας, ζημία στην εθνική οικονομία και κατάχρηση εξουσίας για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του ρουμανικού λαού. Καταδικάστηκαν για όλες τις κατηγορίες και εκτελέστηκαν αμέσως την ημέρα των Χριστουγέννων του 1989, αποτελώντας τα τελευταία άτομα που καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν στη Ρουμανία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων