04/03/2022 04/03/2022 Τριάντα δύο χρόνια έχουν περάσει από την εις Επίσκοπον χειροτονία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ. Ήταν 4 Μαρτίου του 1990, πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τότε, όταν ο Μακαριώτατος χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Λουγκοζάνου, βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Τιμισοάρας. Τρεις μήνες αργότερα έγινε Μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνης. Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα Ο Πατριάρχης Δανιήλ γεννήθηκε το 1951,...
04 Μαρτίου, 2022 - 13:50
Τελευταία ενημέρωση: 04/03/2022 - 14:06

32 χρόνια από την εις Επίσκοπον χειροτονία του Πατριάρχη Ρουμανίας

Διαδώστε:
32 χρόνια από την εις Επίσκοπον χειροτονία του Πατριάρχη Ρουμανίας

Τριάντα δύο χρόνια έχουν περάσει από την εις Επίσκοπον χειροτονία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ. Ήταν 4 Μαρτίου του 1990, πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τότε, όταν ο Μακαριώτατος χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Λουγκοζάνου, βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Τιμισοάρας. Τρεις μήνες αργότερα έγινε Μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνης.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Ο Πατριάρχης Δανιήλ γεννήθηκε το 1951, στο χωριό Dobrești, στην κοινότητα Bara, στην κομητεία Timiş, και ήταν το τρίτο παιδί στην οικογένεια του δασκάλου Alexe και της Stela Ciobotea.

Αφού έλαβε το διδακτορικό του στη θεολογία υπό τον συντονισμό του πατέρα Dumitru Stăniloae στο Βουκουρέστι και στη συνέχεια στο Στρασβούργο, ο Dan-Ilie Ciobotea εισήλθε στον μοναχισμό με το όνομα Δανιήλ σε ηλικία 36 ετών. Στη μοναστική ζωή μπήκε το 1987 στη Μονή Sihăstria, έχοντας γέροντα τον μοναχό π. Κλεόπα Ίλιε.

Ως Μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνης είχε πολυάριθμο ποιμαντικό, διοικητικό και ακαδημαϊκό έργο, όπως η θεμελίωση και αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Καθεδρικού Ναού του Ιασίου και η ίδρυση του Κέντρου Διάγνωσης και Θεραπείας της Πρόνοιας. Το 2008, το Κέντρο έγινε το πρώτο νοσοκομείο της Εκκλησίας με δομή 102 κλινών εγκεκριμένη από το Υπουργείο Υγείας.

Τον Σεπτέμβριο του 2007 έγινε Πατριάρχης Ρουμανίας.

Η ανέγερση του Εθνικού Καθεδρικού Ναού είναι ένα από τα έργα αναφοράς του Πατριάρχη Δανιήλ, έργο που ανέλαβε ως εντολή που έλαβε από τους προκατόχους του.

Η αναταραχή σχετικά με την οικοδόμηση ενός Καθεδρικού Ναού αναφοράς στη Ρουμανία εμφανίστηκε πριν από περισσότερα από 130 χρόνια κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Καρόλου I. Όλοι οι προκαθήμενοι της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είχαν το όνειρο να χτίσουν έναν τόπο λατρείας, αντιπροσωπευτικό της ρουμανικής Ορθοδοξίας και της χώρας. Σε περιόδους κακουχιών, το ιδανικό έγινε εφικτό, όταν ο Πατριάρχης Δανιήλ ηγήθηκε της Ρουμανικής Εκκλησίας, με τον Εθνικό Καθεδρικό Ναό να θησαυρίζει πολλά άλλα έργα μείζονος σημασίας για τη ζωή της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων