08/06/2021 08/06/2021 Ανακομιδή λειψάνου Αγίας Παρασκευής της Επιβατινής (13 Ιουνίου 1641 – 13 Ιουνίου 2021). «Η ανακομιδή του ιερού λειψάνου της Αγίας Παρασκευής της Επιβατινής στο Ιάσιο ήταν το πιο χρήσιμο και σημαντικό δώρο που έγινε ποτέ προς τον ρουμανικό λαό» αναφέρει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ στο μήνυμά του για την 380η επέτειο από την ανακομιδή του ιερού λειψάνου...
08 Ιουνίου, 2021 - 20:10
Τελευταία ενημέρωση: 08/06/2021 - 20:14

Η ανακομιδή του λειψάνου της Αγίας Παρασκευής της Επιβατινής

Διαδώστε:
Η ανακομιδή του λειψάνου της Αγίας Παρασκευής της Επιβατινής

Ανακομιδή λειψάνου Αγίας Παρασκευής της Επιβατινής (13 Ιουνίου 1641 – 13 Ιουνίου 2021).

«Η ανακομιδή του ιερού λειψάνου της Αγίας Παρασκευής της Επιβατινής στο Ιάσιο ήταν το πιο χρήσιμο και σημαντικό δώρο που έγινε ποτέ προς τον ρουμανικό λαό» αναφέρει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ στο μήνυμά του για την 380η επέτειο από την ανακομιδή του ιερού λειψάνου της Αγίας στο Ιάσιο, που θα εορταστεί στις 13 Ιουνίου του 2021.

Φέτος σηματοδοτούνται 380 χρόνια από τότε που τα λείψανα της Αγίας Παρασκευής από τους Επιβάτες της Θράκης εκομίσθησαν στο Ιάσιο, στις 13 Ιουνίου 1641, ως δώρο ή αντάλλαγμα (οι απόψεις διίστανται) του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη γενναιοδωρία του Ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Βασιλείου Λούπου προς το Πατριαρχείο. Αφού το σκήνωμα πήρε με άκρα μυστικότητα το δρόμο για το Ιάσιο της Ρουμανίας, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα, η Αγία Παρασκευή η Επιβατινή θεωρείται Προστάτιδα όλης της Ρουμανίας και η ημέρα της γιορτής της είναι εθνική αργία.

Τα λείψανα της Αγίας Παρασκευής αρχικά τοποθετήθηκαν στην εκκλησία της Μονής των Τριών Ιεραρχών στο Ιάσιο, και το 1889 μεταφέρθηκαν στον νέο Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό της πόλεως, όπου βρίσκονται σήμερα. Προστατεύουν και την Μολδαβία, αλλά και όλους τους πιστούς προσκυνητές, που αναζητούν τον Χριστό στην Εκκλησία Του.

Εκατοντάδες ενοριακοί ναοί στη Ρουμανία και τη ρουμανική διασπορά είναι αφιερωμένοι σε αυτήν, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θράκη, τη Βουλγαρία και τη Σερβία (μέρη όπου έζησε ή βρέθηκε το σκήνωμα της Αγίας) την τιμούν με μεγάλο σεβασμό.

«Κι αν το 1955, σε πλήρες κομμουνιστικό καθεστώς, στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό του Ιασίου, πραγματοποιήθηκε η ανακήρυξη της Αγίας Παρασκευής σε προστάτιδα ολόκληρης της χώρας, μετά το 1990 αυτός ο καθεδρικός ναός φιλοξένησε πολλές φορές τις επίσημες ανακηρύξεις για αγιοκατατάξεις νέων Ρουμάνων αγίων: της Αγίας Θεοδώρας της Sihla και του Αγίου Ιωάννη του Neamţ (1992), του Αγίου Ιεράρχη Peru Movilă (2002), του Αγίου Δοσίθεου (2005), του Αγίου Ιωσήφ του Ελεήμονος (2017) και του Αγίου Γεωργίου του Προσκυνητή (Gheorghe Pelerinul (2018)», τόνισε ο Μακαριώτατος στο μήνυμά του.

Πηγή: basilica.ro

Επιμέλεια-Μετάφραση για το Πρακτορείο Ορθοδοξία: Ευγενία Δίτσα

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων