20/01/2022 20/01/2022 Του Νικόλαου Ζαΐμη Στην αναγνώριση της προσφοράς της Ορθοδόξου Εκκλησίας στους αγώνες για τη θρησκευτική ελευθερία και την επικράτηση της Δημοκρατίας στη χώρα προέβη ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλαούς Γιοχάνις, τιμώντας μετά θάνατον τον π. Σορίν Γκρέκου αποδίδοντας στους οικείους του μακαριστού το παράσημο του Τάγματος των Ιπποτών της Ρουμανικής Δημοκρατίας. Το παράσημο απονεμήθηκε «ως...
20 Ιανουαρίου, 2022 - 11:26
Τελευταία ενημέρωση: 20/01/2022 - 11:12

Αναγνώριση μετά θάνατον των αγώνων για την Δημοκρατία

Διαδώστε:
Αναγνώριση μετά θάνατον των αγώνων για την Δημοκρατία

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Στην αναγνώριση της προσφοράς της Ορθοδόξου Εκκλησίας στους αγώνες για τη θρησκευτική ελευθερία και την επικράτηση της Δημοκρατίας στη χώρα προέβη ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλαούς Γιοχάνις, τιμώντας μετά θάνατον τον π. Σορίν Γκρέκου αποδίδοντας στους οικείους του μακαριστού το παράσημο του Τάγματος των Ιπποτών της Ρουμανικής Δημοκρατίας.

Το παράσημο απονεμήθηκε «ως ένδειξη υψηλής εκτίμησης και ευγνωμοσύνης για το θάρρος με το οποίο υπερασπίστηκε τη θρησκευτική ελευθερία και τις αρχές της δημοκρατίας, τόσο πριν όσο και μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 1989, και για τη σημαντική συμβολή του στην υποστήριξη της Ρουμανική κοινότητας σε Μεγάλη Βρετανία και Βόρεια Ιρλανδία», αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα.

Ο π. Σορίν εκοιμήθη στις 6 Ιανουαρίου, σε ηλικία 61 ετών. Η τελευταία δημόσια εκδήλωση που παρευρέθηκε ήταν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Βασιλιά Μιχαήλ στον προαύλιο χώρο της Ρουμανικής Πρεσβείας στο Λονδίνο.

Ο μακαριστός ιερέας έγινε γνωστός τον Μάρτιο του 1990, όταν έκανε απεργία πείνας μπροστά στο άγαλμα του Λένιν στην Πλατεία Ελεύθερου Τύπου, απαιτώντας την αφαίρεση όλων των κομμουνιστικών συμβόλων, δηλαδή των αγαλμάτων του Λένιν και του Πίτερ Γκρόζα.

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις 

Φωτογραφίες: Basilica.ro

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων