14/05/2023 14/05/2023 Η Διεθνής Ημέρα Οικογένειας γιορτάζεται κάθε χρόνο στη Ρουμανία στις 15 Μαΐου. Η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία γιόρτασε την Ημέρα σήμερα Κυριακή 14 Μαϊου 2023. Με αφορμή την εορτή το ειδησεογραφικό Πρακτορείο basilica.ro παραθέτει 12 αποσπάσματα του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ από ομιλίες και μηνύματα του, που αφορούν στην Χριστιανική Οικογένεια. 1. Η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει...
14 Μαΐου, 2023 - 20:26
Τελευταία ενημέρωση: 14/05/2023 - 20:53

Διεθνής Ημέρα Οικογένειας: Τα 12 αποφθέγματα του Πατριάρχη Ρουμανίας για τη Χριστιανική Οικογένεια

Διαδώστε:
Διεθνής Ημέρα Οικογένειας: Τα 12 αποφθέγματα του Πατριάρχη Ρουμανίας για τη Χριστιανική Οικογένεια

Η Διεθνής Ημέρα Οικογένειας γιορτάζεται κάθε χρόνο στη Ρουμανία στις 15 Μαΐου. Η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία γιόρτασε την Ημέρα σήμερα Κυριακή 14 Μαϊου 2023.

Με αφορμή την εορτή το ειδησεογραφικό Πρακτορείο basilica.ro παραθέτει 12 αποσπάσματα του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ από ομιλίες και μηνύματα του, που αφορούν στην Χριστιανική Οικογένεια.

1. Η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την Εθνική Ημέρα της Οικογένειας, για να τονίσει ότι η φυσική οικογένεια, που αποτελείται από έναν άνδρα και μια γυναίκα, ευλογημένα από τον Θεό μέσω του Μυστηρίου του Ιερού Γάμου, είναι η μόνη που μπορεί να γεννήσει, να μεγαλώσει και να εκπαιδεύσει με υγιή τρόπο στα παιδιά, με πολλή πίστη, ελπίδα και χριστιανική αγάπη.

2. Είναι αναγκαίο να επαναπροσδιοριστούν και να επιβεβαιωθούν τα αυθεντικά ορόσημα της εκπαίδευσης, που εκπληρώνονται αρμονικά με την άσκηση της προσευχής, ως πηγής φιλίας και διαρκούς αγάπης στην οικογένεια, στο σχολείο και στην κοινωνία, ως μόνιμο σύνδεσμο μεταξύ των γενεών.

3. Ο χαρακτήρας των παιδιών δεν διαμορφώνεται μόνο από τα λόγια και τις συμβουλές, αλλά και από τη ζωή και το παράδειγμα των γονιών τους. Με αυτή την έννοια, οι γονείς καλούνται να ζήσουν την αληθινή πίστη, με προσευχή και καλές πράξεις, και να καλλιεργήσουν την αγάπη και τη γενναιοδωρία στην οικογένεια, σύμφωνα με την ελεήμονα αγάπη της Υπεραγίας Τριάδος, ώστε η οικογένεια να είναι πάντα πηγή αγάπης και χαράς για τα παιδιά.

4. Οι  χριστιανές μητέρες και γιαγιάδες που προσεύχονται, με την ευσέβεια, την καλοσύνη, την ταπείνωση και τη σοφία τους αποτελούν ευλογία για την οικογένεια και την Εκκλησία.

5. Η οικογένεια είναι η εικόνα και το σύμβολο της αγάπης της Αγίας Τριάδας, καθώς σε αυτήν ζει ο άνθρωπος το μυστήριο της αδελφότητας και της πατρότητας, αντίστοιχα τη χαρά του να είναι παιδί (γιος ή κόρη), αδελφός (ή αδελφή) και γονέας (πατέρας ή μητέρα)».

6. Από την αγιασμένη (χριστιανική) συζυγική οικογένεια το παιδί μαθαίνει τι είναι η αγιάζουσα πνευματική οικογένεια, δηλαδή η Εκκλησία, της οποίας τα μέλη ονομάζονται γιοι και θυγατέρες, αδελφοί και αδελφές, πατέρες και πνευματικές μητέρες εν Χριστώ Κύριο.

7. Προσευχόμαστε ο Θεός να ευλογεί τα παιδιά, τους γονείς, αλλά και το διδακτικό προσωπικό και όλους όσους υποστηρίζουν την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και την πνευματική τους διαμόρφωση, για το καλό της οικογένειας και για το καλό του Ρουμανικού λαού.

8. Η οικογένεια είναι η κορωνίδα της δημιουργίας του Θεού και το ευλογημένο από Αυτόν περιβάλλον στο οποίο ο άνδρας-παιδί αρχίζει να κατανοεί το μυστήριο της γονικής αγάπης του Θεού για όλους τους ανθρώπους. Ο σωτήρας Ιησούς Χριστός, ο ενσαρκωμένος Υιός του Θεού, ευλόγησε την οικογένεια στον γάμο στην Κανά της Γαλιλαίας, κάνοντας «την αρχή των θαυμάτων Του» (πρβλ. Ιωάννη 2, 2-11), βοήθησε τους γονείς στα βάσανα (πρβλ. Μάρκος 5 , 22- 43· Λουκάς 7, 11-17), ευλόγησε τα παιδιά (πρβλ. Λουκ. 18, 16) και αποκάλυψε στους ανθρώπους την αγάπη του Πατέρα που είναι στους ουρανούς για ολόκληρο τον κόσμο (πρβλ. Ιωάννη 3, 16).

9. Η οικογένεια είναι η «οικιακή εκκλησία», όπως την ονόμασε ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, στην οποία καλλιεργείται η συζυγική, γονική, υιική και αδελφική αγάπη. Με τη βοήθεια των γονιών το παιδί αρχίζει να νιώθει την αγάπη του Θεού για αυτό και να καλλιεργεί την αγάπη για τους γύρω του. Η αγάπη των παιδιών για τους γονείς τους φαίνεται πάνω από όλα στην επικοινωνία μαζί τους. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός ήταν παιδί, που μεγάλωσε με υπακοή στον Θεό Πατέρα των ουρανών, στη Μητέρα Του, την Παναγία και στον Δεξί Ιωσήφ, τον προστάτη Του. Το Ιερό Ευαγγέλιο λέει ότι «ο Ιησούς αυξήθηκε σε σοφία και ηλικία και σε εύνοια έναντι Θεού και ανθρώπων» (Λουκάς 2, 52).

10. Παιδιά που γεννιούνται στην οικογένεια και βαφτίζονται από την Εκκλησία στο όνομα της Υπεραγίας Τριάδας μπορούν να γίνουν πολίτες της αιώνιας ουράνιας Βασιλείας, εάν στην επίγεια ζωή τους έχουν καλλιεργήσει τα πνευματικά δώρα που έλαβαν στο Άγιο Βάπτισμα, όπως δείχνουν οι οικογένειες που έδωσε στην Εκκλησία αρκετούς αγίους, εγγεγραμμένους στο ημερολόγιο. »

11. Είναι αναγκαίο να επιβεβαιωθεί ο κύριος ρόλος της οικογένειας στη δια βίου ανατροφή και εκπαίδευση των παιδιών, καθώς και η πνευματική και υλική υποστήριξη των μειονεκτούντων οικογενειών και των πολύτεκνων οικογενειών.

12. Για να ανταποκριθούμε στις βαθιές πνευματικές ανάγκες των γενεών των παιδιών και των νέων στη σημερινή κοινωνία, είναι πολύ απαραίτητη η συνεργασία Εκκλησίας, Οικογένειας και Σχολείου, ώστε να καλλιεργηθούν οι συγκεκριμένες κλήσεις των παιδιών και των νέων.

Πηγή: basilica.ro

Φωτογραφία: Freepik.com

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων