01/10/2023 22/12/2023 16 χρόνια συμπληρώθηκαν το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 από την Ενθρόνιση του Μακαριώτατου Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ. Ήταν 30 Σεπτεμβρίου 2007 όταν ο Μακαριώτατος ενθρονίστηκε Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρουμανίας στον Πατριαρχικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Βουκουρέστι. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 12 Σεπτεμβρίου 2007, ο τότε Μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνης εξελέγη Πατριάρχης...
01 Οκτωβρίου, 2023 - 15:41
Τελευταία ενημέρωση: 22/12/2023 - 23:08

Δοξολογία για τα 16 χρόνια από την ενθρόνιση του Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ

Διαδώστε:
Δοξολογία για τα 16 χρόνια από την ενθρόνιση του Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ

16 χρόνια συμπληρώθηκαν το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 από την Ενθρόνιση του Μακαριώτατου Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.

Ήταν 30 Σεπτεμβρίου 2007 όταν ο Μακαριώτατος ενθρονίστηκε Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρουμανίας στον Πατριαρχικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Βουκουρέστι. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 12 Σεπτεμβρίου 2007, ο τότε Μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνης εξελέγη Πατριάρχης Ρουμανίας.

Ανήμερα της 16ης επετείου της ενθρονίσεως, στον Πατριαρχικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Βουκουρέστι τελέστηκε Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια Δοξολογία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σιναΐας κ. Παϊσίου.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ, μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ρουμανίας, καθώς επίσης εκπρόσωποι των κρατικών, τοπικών αρχών και πλήθος κλήρου και λαού.

Στο τέλος της Δοξολογίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τιργοβιστίου κ. Νήφων αναφέρθηκε κατά την προσφώνηση του στην πολυσχιδή δράση και τα πολυάριθμα επιτεύγματα της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια των 16 ετών της Πατριαρχίας του Μακαριωτάτου.

Ο Σεβασμιώτατος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ κατάφερε να δώσει στην Εκκλησία μεγαλύτερη δημόσια προβολή και να ανοίξει τον δρόμο για τη χρήση των σύγχρονων μέσων κοινωνικής δικτύωσης με ιδιαίτερη μέριμνα για την εκπαίδευση, κυρίως των νέων, μέσω της θρησκευτικής εκπαίδευσης σε όλα τα δημόσια σχολεία.

Στο τέλος της προσφώνησης του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τιργοβιστίου κ. Νήφων προσέφερε στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ρουμανίας, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, μια εικόνα του Ιησού Χριστού, καθώς και ένα καλάθι με λουλούδια.

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ επισήμανε ότι «τα μέχρι τώρα επιτεύγματα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας που βασίζεται στη συνυπευθυνότητα εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας».

«Υπό αυτή την έννοια», πρόσθεσε ο Μακαριώτατος, «πρέπει επίσης να θυμόμαστε το γεγονός ότι στο έργο μας για το λαό, μας βοήθησαν συχνά οι κεντρικές και τοπικές κρατικές αρχές, ιδιαίτερα στην ανέγερση και αναστήλωση εκκλησιών και ιστορικών μνημείων, αλλά και στο κοινωνικό έργο. Γι’ αυτό, ευχαριστούμε τον Θεό και όσους μέσω του Θεού εργάστηκαν και εργάζονται στην Εκκλησία Του. Τα χέρια της φιλεύσπλαχνης αγάπης του Χριστού είναι τα χέρια εκείνων που έχουν αυτή την αγάπη στις καρδιές τους και την προσφέρουν έμπρακτα βοηθώντας τους συνανθρώπους τους».

Επίσης ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τιργοβιστίου κ. Νήφωνα για την αναφορά που έκανε στη δράση της Εκκλησίας στη Ρουμανική διασπορά. «Το έργο αυτό πιστώνεται στο σύνολο της Ιεράς Συνόδου, αλλά ιδιαίτερα στους ιεράρχες, ιερείς και λαϊκούς πιστούς στη Ρουμανική διασπορά», επισήμανε.

Υπογράμμισε δε ότι η Εκκλησία έπρεπε να ανταποκριθεί σε μια μοναδική πρόκληση στην ιστορία του Ρουμανικού λαού.

«Ακούγοντας την απαρίθμηση αυτών των δραστηριοτήτων, σκεφτήκαμε ότι ήταν η αντίδραση μας σε μια πραγματικότητα που δεν έχουμε ξαναδεί στην ιστορία του Ρουμανικού λαού: πάνω από έξι εκατομμύρια Ρουμάνοι έχουν πάει στο εξωτερικό τα τελευταία 15-20 χρόνια. Αυτή η άνευ προηγουμένου αρνητική κατάσταση είναι μια πρόκληση, αν και μερικές φορές υπήρχαν και πλεονεκτήματα από αυτές τις εμπειρίες, ειδικά για όσους σπούδασαν στο εξωτερικό. Αλλά το γεγονός ότι τώρα οι Ρουμάνοι εργάζονται για ξένους και εμείς φέρνουμε ξένους στη Ρουμανία για να δουλέψουν στα εργοτάξια μας, φαίνεται αφύσικο. Γι’ αυτό ευχόμαστε υγεία σε όλους τους Ρουμάνους της διασποράς, αλλά θέλουμε τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς να επιστρέψουν στη χώρα και να εργαστούν εδώ για τον Ρουμανικό λαό. Έχουμε την αποστολή να διατηρήσουμε την ταυτότητα της Ρουμανικής πίστης και του πολιτισμού. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις Ρουμανικές Ορθόδοξες οικογένειες της διασποράς. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μαζί με την υποστήριξη που προσφέρει το Κράτος στις Ρουμανικές Ορθόδοξες κοινότητες του εξωτερικού, θα συμβάλουμε περισσότερο στην ενίσχυση της Ρουμανικής ταυτότητας και στη συνεργασία μεταξύ των Ρουμάνων. Ο Σεβασμιώτατος κ. Νήφων μας έδωσε την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας ότι και οι Ρουμάνοι εκτός των συνόρων της χώρας αποτελούν συχνά παραδείγματα αλληλεγγύης, στέλνοντας στη χώρα ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων τους που κέρδισαν με κόπο. Επίσης, ορισμένες Ρουμανικές Ορθόδοξες ενορίες στη διασπορά βοηθούν παιδιά από φτωχές ενορίες στη Ρουμανία σε μηνιαία βάση. Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε ιδιαίτερο σεβασμό για τους απανταχού Ρουμάνους. Τους μνημονεύουμε στις προσευχές μας σαν να ήταν μαζί μας», εξήγησε ο Μακαριώτατος.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση στην αίθουσα “Europa Christiana” του Πατριαρχικού Μεγάρου, όπου ο Πατριάρχης Ρουμανίας δέχθηκε τα συγχαρητήρια που απέστειλαν η πολιτική ηγεσία της χώρας, εκπρόσωποι των κρατικών αρχών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του χώρου των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και διάφοροι αξιωματούχοι.

Μεταξύ άλλων, διαβάστηκαν τα συγχαρητήρια μηνύματα του Προέδρου της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις μέσω του Προεδρικού Συμβούλου Σέργκιου Νίστορ και του Πρωθυπουργού Μαρτσέλ Τσιολάκου μέσω του Υπουργού Θρησκευμάτων Τσίπριαν-Βασίλε Ολινίτσι.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ ευχαρίστησε όλους όσους έστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα ενθάρρυνσης και εκτίμησης, τονίζοντας την ανάγκη να ενωθούν οι προσπάθειες για την πνευματική και υλική ευημερία του Ρουμανικού λαού.

«Αυτή τη στιγμή, στη Ρουμανία και σε άλλες χώρες, κανένας θεσμός, είτε θρησκευτικός είτε πολιτικός, δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά μόνο η συνυπεύθυνη συνεργασία με έντονο τον χαρακτήρα αλληλεγγύης μπορεί να λύσει τα περισσότερα προβλήματα. Γι’ αυτό αισθανόμαστε κουράγιο από τα διάφορα θεσμικά όργανα που εκφράστηκαν εδώ, και αυτό για έναν κοινό στόχο, δηλαδή την πνευματική και υλική ευημερία του ρουμανικού λαού, τη φωτεινή και ελπιδοφόρα ύπαρξή του. Η βασική ιδέα είναι ότι μαζί θα οικοδομήσουμε πολλές ελπίδες, θα δώσουμε πολύ κουράγιο όταν μαζί, οι θεσμοί, ο καθένας με τις ιδιαιτερότητές του, χωρίς συγκρούσεις και χωρίς σύγχυση, θα λειτουργήσουν στο παρόν σαν να κάνουν μια καλή πράξη για την αιωνιότητα. (…) Το ανθρώπινο πρόσωπο δεν είναι μόνο βιολογικό ον μέχρι τον τάφο, αλλά έχει μια μοναδική, ανεπανάληπτη, αιώνια αξία. Επομένως, η επένδυση στην εκπαίδευση είναι βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και αιώνια, γιατί όσοι ήταν καλοί στην καρδιά και καλλιέργησαν την ελεήμονα αγάπη θα ζουν για πάντα στην ελεήμονα αγάπη του Θεού, και αυτό φαίνεται ιδιαίτερα στην εκπαίδευση των Χριστιανικών οικογενειών από τις οποίες προέκυψαν ένας, δύο, τρεις ή επτά άγιοι που αναγράφηκαν στο Αγιολόγιο, όπως αυτή του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου ή η Οικογένεια Παλαμά. Αυτή είναι η επένδυση για την αιωνιότητα», υπογράμμισε  ο Μακαριώτατος.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων