06/03/2022 06/03/2022 Η υπηρεσία «Διακονία» της Μητρόπολης Βεσσαραβίας, μαζί με τις ΜΚΟ «Keystone Moldova» και «Concordia», υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, την Πέμπτη 3 Μαρτίου, με στόχο την ενημέρωση και την εδραίωση του νομικού πλαισίου στον τομέα της αντιμετώπισης και πρόσληψης της σπατάλης τροφίμων. Στόχος είναι η διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ...
06 Μαρτίου, 2022 - 19:36
Τελευταία ενημέρωση: 06/03/2022 - 19:38

Δράσεις για την πρόληψη σπατάλης τροφίμων στη Μολδαβία

Διαδώστε:
Δράσεις για την πρόληψη σπατάλης τροφίμων στη Μολδαβία

Η υπηρεσία «Διακονία» της Μητρόπολης Βεσσαραβίας, μαζί με τις ΜΚΟ «Keystone Moldova» και «Concordia», υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, την Πέμπτη 3 Μαρτίου, με στόχο την ενημέρωση και την εδραίωση του νομικού πλαισίου στον τομέα της αντιμετώπισης και πρόσληψης της σπατάλης τροφίμων.

Στόχος είναι η διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, των δημοσίων αρχών και των προμηθευτών τροφίμων, προκειμένου να εξορθολογιστούν οι υπηρεσίες παροχής κοινωνικής βοήθειας σε ευάλωτες ομάδες και καθώς και να προληφθεί η σπατάλη τροφίμων.

Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο στοχεύει να οδηγήσει σε μια γενική αλλαγή στη συμπεριφορά της δωρεάς τροφίμων και να υποστηρίξει τις ευάλωτες ομάδες, δημιουργώντας ένα δίκτυο δωρεάς και διανομής τροφίμων στις κοινωνικές υπηρεσίες για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας, τα επόμενα τρία χρόνια, τα κόμματα θα συνεργαστούν για τη βελτίωση του νομοσχεδίου για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων και την ανάπτυξη του ρυθμιστικού πλαισίου για τη ρύθμιση του μηχανισμού δωρεάς και αναδιανομής τροφίμων, όπως αναφέρει η «Διακονία».

Οι τρεις μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί θα παράσχουν εμπειρογνωμοσύνη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του πλαισίου διατομεακής συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων αρχών, των παρόχων υπηρεσιών καντίνας και των προμηθευτών τροφίμων. Θα διευκολύνουν επίσης την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών με βάση τα μοντέλα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αναπτύξουν ένα πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης με βάση τους δείκτες απόδοσης που προτείνει η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Απώλεια και την Σπατάλη Τροφίμων προσαρμοσμένων στο εθνικό πλαίσιο.

Με τη σειρά του, το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα αναπτύξει και θα εφαρμόσει πολιτικές που συμβάλλουν στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030, ιδίως τους στόχους της εξάλειψης της πείνας και της διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας, της βιώσιμης διαχείρισης του νερού και της λήψης επείγουσας δράσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτής.

Το υπο-επεξεργασία νομικό πλαίσιο θα επιτρέψει την εφαρμογή ενός καινοτόμου μηχανισμού για την ανάκτηση και αναδιανομή του πλεονάσματος τροφίμων σε υπηρεσίες κυλικείων και ευάλωτες ομάδες, αυξάνοντας έτσι την πρόσβαση σε τρόφιμα σε άτομα που πλήττονται από την επισιτιστική φτώχεια.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και υλοποιείται από τις ΜΚΟ «Keystone Moldova», «Concordia» και« Diaconia ». Η συνολική αξία του έργου είναι 1.327.609 ευρώ.
Η Αποστολή «Diaconia», μέλος της Φιλανθρωπικής Ομοσπονδίας του Πατριαρχείου Ρουμανίας, συμμετέχει ενεργά στις ανθρωπιστικές δράσεις της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τους πρόσφυγες στην Ουκρανία.

Πηγή φωτογραφίας: Diaconia Mission

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων