05/04/2022 05/04/2022 Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (Τρίτης, 5ης Απριλίου 2022) η Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Ρουμανικής Ακαδημίας για εκλογή προέδρου στο σημαντικότερο πολιτιστικό και επιστημονικό φόρουμ της Ρουμανίας.  Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ. Μετά τη μυστική ψηφοφορία των μελών της Ρουμανικής Ακαδημίας, εξελέγη για νέα θητεία στη θέση...
05 Απριλίου, 2022 - 16:19
Τελευταία ενημέρωση: 05/04/2022 - 16:21

Εκλογή προέδρου στη Ρουμάνικη Ακαδημία παρουσία του Πατριάρχη Δανιήλ

Διαδώστε:
Εκλογή προέδρου στη Ρουμάνικη Ακαδημία παρουσία του Πατριάρχη Δανιήλ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (Τρίτης, 5ης Απριλίου 2022) η Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Ρουμανικής Ακαδημίας για εκλογή προέδρου στο σημαντικότερο πολιτιστικό και επιστημονικό φόρουμ της Ρουμανίας. 

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ. Μετά τη μυστική ψηφοφορία των μελών της Ρουμανικής Ακαδημίας, εξελέγη για νέα θητεία στη θέση αυτή ο πρόεδρος του ιδρύματος, Ioan-Aurel Pop.

Την προηγούμενη ημέρα, η Ρουμανική Ακαδημία γιόρτασε την 156η επέτειό της. Το πρωί της Τρίτης, η Γενική Συνέλευση συνεδρίασε για την εκλογή προέδρου του φημισμένου ιδρύματος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σε αυτή τη σημαντική στιγμή παρευρέθηκε και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ, επίτιμο μέλος της Ρουμανικής Ακαδημίας από το 2007. Μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στο τέλος της συνεδρίασης, ο ακαδημαϊκός Ioan-Aurel Pop εξελέγη με πλειοψηφία 142 από 157 ψήφους για νέα θητεία ως πρόεδρος της Ρουμανικής Ακαδημίας.

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος του έγκριτου ιδρύματος μίλησε στην ιστοσελίδα ziarullumina.ro για τη συγκίνηση αυτής της ημέρας, αλλά και για την ευθύνη που σχετίζεται με τη θέση του: «Μετά τη σημερινή ψηφοφορία, εξελέγην για μια νέα τετραετία. Είναι ένα εξαιρετικό συναίσθημα. Όπως είπα στους συναδέλφους μου, πριν από τέσσερα χρόνια ήρθα σε αυτή τη θέση με βαριά καρδιά, με πολλές ανησυχίες και πιέσεις στην ψυχή μου, και τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ τώρα, γιατί ξέρω καλύτερα από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια τι δυσκολίες μας περιμένουν. Περιμένουν εμένα ως πρόεδρο, αλλά μας περιμένει και όλους γιατί, όπως ειπώθηκε, δεν μου αρέσει να παίρνω ατομικές αποφάσεις. Αυτό το ίδρυμα αποτελείται από άτομα που τα έχουν καταφέρει στον τομέα τους, άτομα υψηλού επιπέδου στις σπουδαίες τους ειδικότητες. Τα μέλη της Ακαδημίας είναι… φώτα της επιστήμης, του πολιτισμού και της τέχνης, και ως εκ τούτου τα τελευταία τέσσερα χρόνια πήρα κάθε απόφαση σε συνεννόηση μαζί τους, αφού, σύμφωνα με μια λατινική παροιμία, «πολλά μάτια βλέπουν καλύτερα από ένα». Αυτός ήταν ίσως ένας από τους λόγους που με επανεξέλεξαν οι συνάδελφοί μου. Είναι μια δύσκολη στιγμή και μια μεγάλη ευθύνη βαρύνει τους ώμους μου, γιατί, όπως γνωρίζετε, στη ρουμανική κοινή γνώμη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ετών, η Εκκλησία, ο στρατός και η Ακαδημία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συμπαθειών του ρουμανικού λαού, πάνω από την κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο και τα πολιτικά κόμματα, κάτι που είναι εξαιρετικά δεσμευτικό. Αυτό σημαίνει ότι η Ακαδημία πρέπει να έχει υποδειγματική συμπεριφορά, να προσφέρει λύσεις στην κοινωνία, να δίνει καλές ετυμηγορίες. Οι λύσεις της Ρουμανικής Ακαδημίας, όπως και της Εκκλησίας, πρέπει να έχουν σε πρώτο πλάνο το καλό και την αγάπη των ανθρώπων».

Μέλος της Ρουμανικής Ακαδημίας από το 2001, στο Τμήμα Ιστορικών Επιστημών και Αρχαιολογίας, και τακτικό μέλος από το 2010, ο καθηγητής Ioan-Aurel Pop πραγματοποίησε την πρώτη του θητεία ως πρόεδρος του ανώτατου φόρουμ για την επιστημονική και πολιτιστική καθιέρωση της χώρας το 2018- 2022, μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 5 Απριλίου 2018.

Σύμφωνα με το καταστατικό, η εκλογή του προέδρου της Ρουμανικής Ακαδημίας γίνεται το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, μετά τις 4 Απριλίου, οπότε και γιορτάζεται η Ημέρα της Ρουμανικής Ακαδημίας. Στις 5 Μαΐου 2022 θα διεξαχθούν οι εκλογές για τις θέσεις του αντιπροέδρου και του γενικού γραμματέα της Ρουμανικής Ακαδημίας.

Πηγή: ziarullumina.ro

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων