10/08/2021 10/08/2021 O Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ ιερούργησε στη Μονή Πασαρέας, κηρύττοντας τον Θείο Λόγο και ερμηνεύοντας την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής (Ματθ. 9:27-35), στην οποία αναφέρει ο Άγιος Απόστολος Ματθαίος τη θεραπεία των δύο τυφλών από τον Ιησού και την εντολή Του προς αυτούς να μην το μάθει κανένας. Ωστόσο, οι δύο αυτοί άνθρωποι το είπαν...
10 Αυγούστου, 2021 - 13:06
Τελευταία ενημέρωση: 10/08/2021 - 13:20

“Εκτός από κήρυγμα, χρειάζεται προσευχές και πράξεις”

Διαδώστε:
“Εκτός από κήρυγμα, χρειάζεται προσευχές και πράξεις”

O Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ ιερούργησε στη Μονή Πασαρέας, κηρύττοντας τον Θείο Λόγο και ερμηνεύοντας την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής (Ματθ. 9:27-35), στην οποία αναφέρει ο Άγιος Απόστολος Ματθαίος τη θεραπεία των δύο τυφλών από τον Ιησού και την εντολή Του προς αυτούς να μην το μάθει κανένας.

Ωστόσο, οι δύο αυτοί άνθρωποι το είπαν σε όλους. «Δεν μπορούσαν να Τον υπακούσουν», είπε ο Μακαριώτατος. «Γιατί; Γιατί ένιωσαν την ανάγκη να δείξουν ευγνωμοσύνη και για αυτό το λόγο  ανακοίνωσαν το θαύμα». Ο Ιησούς τους είπε να μην πουν τίποτα σε κανέναν για να μας δείξει ταπεινότητα, εξήγησε ο Μακαριώτατος. «Δεν έκανε θαύματα για να επαινεθεί από τους ανθρώπους, αλλά με ταπεινότητα και αγάπη ελέησε τους ασθενείς. Εμείς λοιπόν, όταν κάνουμε μια καλή πράξη, δεν πρέπει να περιμένουμε αμέσως επαίνους από τους ανθρώπους», ανέφερε ο Προκαθήμενος της ρουμάνικης Εκκλησίας.

Ευγνωμοσύνη

«Η ευγνωμοσύνη είναι η υγιής, φυσική εκδήλωση του ανθρώπου, που ευχαριστεί τον Κύριο για τα οφέλη που λαμβάνει. Αυτός που δεν είναι ευγνώμων είναι ένας πνευματικά ανθυγιεινός άνθρωπος. Μερικές φορές τα ζώα, που είχαν καλή μεταχείριση έδειχναν επίσης ευγνωμοσύνη», είπε ο Πατριάρχης και ανέφερε μια ιστορία όπου ένας Σύριος πατέρας έπλυνε τα μάτια ενός σκαντζόχοιρου με τσάι και τον θεράπευσε και η μητέρα του σκαντζόχοιρου του έφερε λάχανο. «Ο ευσεβής Πατέρας, χαμογελώντας, είπε: Σας ευχαριστώ, αλλά τώρα είναι καλό να το πάτε πίσω στον κήπο όπου το πήρατε χωρίς ευλογία!».

Επιπλέον, ο Μακαριώτατος έδωσε επίσης το παράδειγμα του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου που θεράπευσε ένα λιοντάρι που είχε αγκάθι στο πόδι του και το λιοντάρι από εκείνη τη στιγμή μαλάκωσε και τον βοήθησε να κουβαλήσει ένα ξύλο στην πλάτη του. «Έτσι είμαστε ευγνώμονες ακόμη και στα ζώα. Επομένως, είναι πολύ ενοχλητικό όταν κάποιος που έχει πάει καλά δεν ευχαριστεί», συνέχισε ο Πατριάρχης, αναφέροντας το παράδειγμα των δέκα λεπρών, που θεράπευσε ο Ιησούς, από τους οποίους μόνο ένας επέστρεψε και ευχαρίστησε (Λουκάς 17: 12-19). «Αυτή είναι η αναλογία σήμερα. Από δέκα άτομα, ένας θα σας ευχαριστήσει πραγματικά».

“Είναι δάσκαλοι για εμάς”

«Αυτοί οι δύο τυφλοί είναι οι δάσκαλοί μας», ήταν το συμπέρασμα του Πατριάρχη. «Είναι δάσκαλοι ευγνωμοσύνης. Παρόλο που τους είπε ο Κύριος να μην μιλήσουν για το θαύμα, ένιωσαν την ανάγκη να ευχαριστήσουν τον Θεό και να διακηρύξουν την ευσπλαχνική θεραπευτική αγάπη Του σε όλη τη γη». «Έτσι, όποιος έλαβε βοήθεια από τον Θεό, μια θεραπεία, μια απόδραση από μια δύσκολη κατάσταση πρέπει να ομολογήσει και να πει στους γύρω του πόσο καλό έχει κάνει στον Θεό».

“Εκτός από το κήρυγμα, χρειάζονται προσευχές και πράξεις”

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο φθόνο των Φαρισαίων, που αισθάνθηκαν παραμελημένοι, επειδή ο Ιησούς είχε γίνει πολύ δημοφιλής εξαιτίας αυτών των θαυμάτων. Τον κατηγόρησαν για κακία και φθόνο αλλά ο Κύριος τους αγνόησε και συνέχισε να θεραπεύει «κάθε αρρώστια μεταξύ των ανθρώπων».

«Η Εκκλησία, η Εκκλησία Του, έμαθε από τον Ιησού ότι δεν αρκεί να κηρύττουμε τον λόγο του ευαγγελίου, αλλά πρέπει επίσης να βοηθάμε άρρωστους, φτωχούς, ανήμπορους ανθρώπους μέσω πράξεων ταπεινής και ευσπλαχνικής αγάπης. Επομένως, η Εκκλησία, εκτός από το κήρυγμα, έχει πολλές προσευχές για τους ασθενείς, είναι η συνέχεια του θεραπευτικού έργου του Χριστού, η Εκκλησία έχει πολλές προσευχές για τους πονεμένους, για όσους έχουν ανάγκη, έχει δραστηριότητες για να βοηθήσει ηλικιωμένους, φτωχούς, ορφανά, ορφανά, χήρες, μοναχικούς και λυπημένους, ενώ εκτός από το κήρυγμα του ευαγγελίου, χρειαζόμαστε προσευχές και πράξεις ελεήμων αγάπης», κατέληξε ο Πατριάρχης Δανιήλ.

Στη Μονή Πασαρείας, όπου ο Πατριάρχης κήρυξε την Κυριακή, προέτρεψε όσα είπε να γίνουν και στην πράξη. Εκεί υπάρχει ένα κέντρο ηλικιωμένων γυναικών από το 1991, το οποίο φροντίζουν ιατρικό προσωπικό και μοναχοί. Με αφορμή την επίσκεψή του την Κυριακή, ο Μακαριώτατος προσέφερε στις μοναστικές κοινότητες λιβάνι από το Ομάν και μια σειρά τόμων, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο του Πατριαρχείου Ρουμανίας.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο: 

Δείτε φωτογραφίες: 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων