26/11/2019 26/11/2019 Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τα θυρανοίξια του μεγαλύτερου Ορθόδοξου Ναού στον κόσμο, του Καθεδρικού της Σωτηρίας του Λαού που βρίσκεται στο Βουκουρέστι. Με αφορμή το λαμπρό αυτό γεγονός το πρακτορείο basilica.ro παρουσιάζει ένα εκτενές αφιέρωμα, συνοψίζοντας σε αριθμούς το μεγάλο έργο. Το κόστος ανέγερσής του ανήλθε σε 110 εκατ. ευρώ Αμέσως μετά την ενθρόνισή του...
26 Νοεμβρίου, 2019 - 8:29

Ένας χρόνος για τον μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό στον κόσμο

Διαδώστε:
Ένας χρόνος για τον μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό στον κόσμο

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τα θυρανοίξια του μεγαλύτερου Ορθόδοξου Ναού στον κόσμο, του Καθεδρικού της Σωτηρίας του Λαού που βρίσκεται στο Βουκουρέστι.

Με αφορμή το λαμπρό αυτό γεγονός το πρακτορείο basilica.ro παρουσιάζει ένα εκτενές αφιέρωμα, συνοψίζοντας σε αριθμούς το μεγάλο έργο.

Το κόστος ανέγερσής του ανήλθε σε 110 εκατ. ευρώ

Αμέσως μετά την ενθρόνισή του  (30 Σεπτεμβρίου 2007), ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ δήλωσε ότι κατασκευή ενός μεγάλου ναού αποτελεί προτεραιότητα και έτσι λίγο μετά, στις 29 Νοεμβρίου του ιδίου έτους, τέθηκε ο θεμέλιος λίθος.

Μετά από αρκετές διεργασίες, ο Καθεδρικός  άρχισε να χτίζεται στα τέλη του 2010, ενώ για την πλήρη ολοκλήρωσή του απαιτούνται ακόμα τρία ή τέσσερα χρόνια.

Ο καθεδρικός ναός είναι αφιερωμένος σε όλους τους μάρτυρες που θυσίασαν τη ζωή τους για την ενότητα της πίστης και του ρουμανικού έθνους.

Ένας κατάλογος με 350.000 ονόματα Ρουμάνων ηρώων τοποθετήθηκε κάτω από την Αγία Έδρα.

Ο Εθνικός καθεδρικός ναός έχει 28 χάλκινες πόρτες με εικονογραφικές παραστάσεις και συνολικά 392 παράθυρα. Έχει ύψος 120 μέτρων.

Ο νέος καθεδρικός ναός στο Βουκουρέστι είναι πέντε ώς δέκα μέτρα υψηλότερος από τον καθεδρικό ναό του Ιησού Σωτήρα στη Μόσχα, που μέχρι σήμερα – με ύψος 103 μέτρα – ήταν ο υψηλότερος καθεδρικός ναός στον κόσμο.

Ο Ναός έχει τη μεγαλύτερη καμπάνα εκκλησίας στον κόσμο, η οποία ξεπερνά τον καμπάνα του Αγίου Πέτρου στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας.

Η ανάγκη για την κατασκευή ενός Εθνικού Καθεδρικού Ναού στο Βουκουρέστι διατυπώθηκε για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας του 1877-1878.

Θα συμβόλιζε τη νίκη της Ορθοδοξίας εναντίον των Οθωμανών Μουσουλμάνων. Η ιδέα έμεινε απραγματοποίητη λόγω έλλειψης συναίνεσης σχετικά με το σχεδιασμό, τη θέση και τη χρηματοδότηση

Τον Σεπτέμβριο του 1995, οπότε η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία γιόρτασε την 70η επέτειο από την ανεξαρτησία της, ο Πατριάρχης Θεόκτιστος πρότεινε ένα νέο μεγάλο καθεδρικό ναό στην κλίμακα του πρόσφατα ανακατασκευασμένου Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα.  Οραματίστηκε ένα ναό με χωρητικότητα 10.000 ατόμων ορθίων. Στις 12 οκτωβρίου 2004, η Γερουσία ψήφισε για το έργο που εκτιμήθηκε ότι θα ολοκληρωνόταν σε 6 χρόνια, αλλά έμελλε να καθυστερήσει κι άλλο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων