06/08/2021 06/08/2021 Τη μνήμη του νεοφανούς Αγίου Ιωάννου – Ιακώβου του Ρουμάνου από τη Χοζεβά τίμησε το Πατριαρχείο Ρουμανίας την Πέμπτη 5 Αυγούστου με επίκεντρο του εορτασμού τον Εθνικό Καθεδρικό Ναό του Βουκουρεστίου. Ο Επίσκοπος Προχοβεάνου κ. Τιμόθεος ιερούργησε και σημείωσε “Ο Άγιος Ιωάννης – Ιάκωβος καταφέρνει μέσα από τον απλό του λόγο να λέει βαθιές αλήθειες...
06 Αυγούστου, 2021 - 9:10
Τελευταία ενημέρωση: 06/08/2021 - 9:35

Εόρτασαν τον νεοφανή Άγιο Ιωάννη-Ιάκωβο τον Ρουμάνο

Διαδώστε:
Εόρτασαν τον νεοφανή Άγιο Ιωάννη-Ιάκωβο τον Ρουμάνο

Τη μνήμη του νεοφανούς Αγίου Ιωάννου – Ιακώβου του Ρουμάνου από τη Χοζεβά τίμησε το Πατριαρχείο Ρουμανίας την Πέμπτη 5 Αυγούστου με επίκεντρο του εορτασμού τον Εθνικό Καθεδρικό Ναό του Βουκουρεστίου.

Ο Επίσκοπος Προχοβεάνου κ. Τιμόθεος ιερούργησε και σημείωσε “Ο Άγιος Ιωάννης – Ιάκωβος καταφέρνει μέσα από τον απλό του λόγο να λέει βαθιές αλήθειες και να μας παροτρύνει να αναζητήσουμε τη φιλία με τον Θεό, τη μόνη φιλία που έχει σημασία” ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι τα γραπτά του Ρουμάνου Αγίου “δείχνουν πέρα από την απλότητα, το μυστηριώδες έργο του Θεού στη Δημιουργία”.

Στη συνέχεια ο Ιεράρχης του Πατριαρχείου Ρουμανίας μίλησε για τον βίο του Αγίου ο οποίος εκοιμήθη πριν 61 χρόνια (5 Αυγούστου 1960) και σημείωσε ότι “Σε μια σύντομη ζωή έζησε δοκιμασίες και γνώρισε το υπέροχο έργο του Θεού. Ως παιδί, με το όνομα Ηλίας άλλαξε τη λαχτάρα για τους γονείς του – τους οποίους δεν γνώριζε – σε λαχτάρα για τον Θεό, τον Πατέρα όλων μας”.

Στη συνέχεια ο Επίσκοπος κ. Τιμόθεος πρόσθεσε “Τα λόγια που έγραψε μιλούν για αυτή την ελπίδα ενός ορφανού παιδιού που ένιωσε την ελπίδα του Θεού στις ημέρες της ζωής του”.

«Τα δάκρυα της παιδικής ηλικίας μετατράπηκαν σε ένθερμες προσευχές προς τον Σωτήρα και στην επιθυμία να έχει τον ουράνιο Πατέρα ως φροντιστή στη θέση των γονιών του που πήγαν τόσο νωρίς στον Κύριο, αφήνοντάς τον χωρίς ανάσα. Η προσευχή του ήταν σοβαρή τόσο στη Μονή Neamt, θέλοντας και αποτελώντας παράδειγμα για τους αδελφούς του που είχαν ανάγκη, και ιδιαίτερα στους Αγίους Τόπους στον Άγιο Σάββα, στη Χοζέβα ή στο Ρουμανικό Ερμιτάζ του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή κοντά στον Ιορδάνη ποταμό” ανέφερε ο Ρουμάνος Επίσκοπος.

Ενώ είπε επίσης ότι η παράδοση αυτών των υψηλών πνευματικών εμπειριών συνεχίζεται, μεταξύ άλλων μέσω της αποστολής που πραγματοποιήθηκε στο Παρεκκλήσι του Εθνικού Καθεδρικού Ναού.

Η γιορτή του Αγίου Ιωάννη Ιακώβου είναι γιορτή όλων των Ρουμάνων είπε ο Θεοφιλέστατος ο οποίος εξήγησε ότι ο άγιος έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε ξένες χώρες και λιγότερο στη Ρουμανία, αλλά “κατάλαβε ότι όλη η γη ανήκει στον Κύριο».

Πρόσθεσε μετά ο Επίσκοπος ότι ο Άγιος “προτρέπει τους περιπλανώμενους αδελφούς της Ρουμανίας να μην ξεχνούν ότι είναι Ρουμάνοι και Χριστιανοί και παροτρύνει όσους έφυγαν μακριά από τη χώρα όπου γεννήθηκαν να διατηρήσουν την πίστη, την ταυτότητά τους, να μην ξεχάσουν τις ιερές παραδόσεις της ρουμανικής γης”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων