26/10/2020 26/10/2020 Ανήμερα της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου, 26 Οκτωβρίου 2020, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πλοεστίου κ. Βαρλαάμ, βοηθός Επίσκοπος του Πατριάρχου Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ μίλησε στον Πατριαρχικό λόφο στο Βουκουρέστι κατά την Θεία Λειτουργία επί την εορτή του Αγίου Δημητρίου για τα βάσανα των Χριστιανών στην πάροδο των χρόνων, από του πρωτομάρτυρες μέχρι σήμερα και τις...
26 Οκτωβρίου, 2020 - 20:10
Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2020 - 19:16

Εορτάστηκε ο Άγιος Δημήτριος στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας

Διαδώστε:
Εορτάστηκε ο Άγιος Δημήτριος στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου, 26 Οκτωβρίου 2020, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πλοεστίου κ. Βαρλαάμ, βοηθός Επίσκοπος του Πατριάρχου Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ μίλησε στον Πατριαρχικό λόφο στο Βουκουρέστι κατά την Θεία Λειτουργία επί την εορτή του Αγίου Δημητρίου για τα βάσανα των Χριστιανών στην πάροδο των χρόνων, από του πρωτομάρτυρες μέχρι σήμερα και τις διώξεις που υφίσταντο οι χριστιανοί σε διάφορα μέρη του κόσμου. 

Σήμερα, δεύτερη ημέρα του προσκυνήματος στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό περίπου 200 άτομα παρευρέθηκαν στη Θεία Λειτουργία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μπροστά από τον Ναό για να τιμήσουν τον Άγιο Δημήτριο.

Ο Θεοφιλέστατος κατά τη διάρκεια του κηρύγματος του Θείου Λόγου σημείωσε μεταξύ άλλων: “Με εξαίρεση τον Άγιο Ιωάννη τον Ευαγγελιστή όλοι οι απόστολοι υπέστησαν μαρτύριο. Ο κατάλογος των Μαρτύρων της Χριστιανικής Εκκλησίας άνοιξε με τον Άγιο Στέφανο ενώ ο κατάλογος συνεχίστηκε και στη συνέχεια με ένα ατελείωτο πλήθος Χριστιανών”.

Ο Θεφιλέστατος Επίσκοπος σημείωσε “Σε αυτόν τον κόσμο όπου υπάρχει αυτός ο αόρατος πόλεμος μεταξύ φωτός και σκοταδιού, μεταξύ αμαρτίας και αρετής, μεταξύ ζωής και θανάτου, μεταξύ της Πόλης του Θεού και της Γήινης Πόλης, αυτό είναι το πεπρωμένο της Εκκλησίας εδώ στη γη”.  Στη συνέχεια ο Επίσκοπος έκανε μια ιστορική αναδρομή στις διώξεις των χριστιανών στο πέρασμα των αιώνων και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον 8ο και 9ο αιώνα όπου τόνισε “Η πιο αιματηρή περίοδος συνέβη τον 8ο-9ο αιώνα όταν οι λάτρεις των ιερών εικόνων έπρεπε να υπομείνουν πολλά. Πολλοί χριστιανοί και μοναχοί σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι βασανίστηκαν. Οι Χριστιανοί έχουν υποστεί αμέτρητες διώξεις εξαιτίας των Περσών, των Αράβων και άλλων λαών που έχουν εισβάλει και σχεδόν καταστρέψει την Εκκλησία στα μέρη όπου γεννήθηκαν».

Στη συνέχεια ο Επίσκοπος μίλησε για τη σύγχρονη εποχή σημειώνοντας “Οι μεγάλες εξτρεμιστικές ιδεολογίες του 20ού αιώνα – ο φασισμός και ο κομμουνισμός – οδήγησαν στην ονομασία του 20ου αιώνα ως αιώνα των μαρτύρων. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περισσότεροι μάρτυρες πέθαναν αυτόν τον 20ο αιώνα από ότι σε όλους τους άλλους 19.  Δυστυχώς, ο 21ος αιώνας άρχισε επίσης να χαρακτηρίζεται από το αίμα χιλιάδων χριστιανών που σκοτώνονται ετησίως σε πολλά μέρη του κόσμου μόνο για η ενοχή του να είσαι Χριστιανοί».

Στο δεύτερο μέρος του κηρύγματος, ο Επίσκοπος κ. Βαρλαάμ παρουσίασε μερικές συγκλονιστικές μαρτυρίες των διωγμένων Χριστιανών. Αν και ήταν αφόρητο μαρτύριο, οι περισσότεροι μάρτυρες ήταν γαλήνιοι στα πρόσωπά τους και ομολόγησαν ότι δεν ένιωθαν τον πόνο, αλλά μόνο την παρουσία του δώρου του Θεού σε αυτά.

Ο Επίσκοπος κ. Βαρλαάμ κατέληξη με το στίχο από Ευαγγέλιο του Ματθαίου (10:28) “Μη φοβηθείτε αυτούς που σκοτώνουν το σώμα, αλλά δεν μπορούν να σκοτώσουν την ψυχή. Αντίθετα, να φοβηθείτε όποιον μπορεί να καταστρέψει ψυχή και σώμα στην κόλαση” και σχολίασε «Σε αυτές τις περιόδους δοκιμασίας και πειρασμού, ας εξετάσουμε αυτον τον Λόγο του Κυρίου. Ας προσέξουμε τους πειρασμούς που έχουν τεθεί μπροστά μας για να πεταχτούμε – ψυχή και σώμα – στην κόλαση! Ας ακολουθήσουμε το λαμπρό παράδειγμα εκατομμυρίων μαρτύρων, του παρελθόντος και του παρόντος, έτσι ώστε και εμείς να απολαύσουμε το στέμμα της ζωής που ο Κύριος έχει υποσχεθεί σε όλους που τον αγαπούν! ».

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων