24/02/2022 24/02/2022 Η Επισκοπή Μαραμούρες και Σατμάρ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες υποδοχής προσφύγων από την Ουκρανία με επισιτιστική και πνευματική βοήθεια. Ο δήμαρχος της κομητείας Sighetu Marmației, Vasile Moldovan, μετέδωσε ότι οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ουκρανία άρχισαν να εμφανίζονται στο συνοριακό σημείο. “Δεν σκοπεύουν να μείνουν στη χώρα μας, αλλά θέλουν να πάνε στην...
24 Φεβρουαρίου, 2022 - 20:15
Τελευταία ενημέρωση: 24/02/2022 - 20:05

Επισκοπή Μαραμούρες: Επισιτιστική και πνευματική βοήθεια σε Ουκρανούς πρόσφυγες

Διαδώστε:
Επισκοπή Μαραμούρες: Επισιτιστική και πνευματική βοήθεια σε Ουκρανούς πρόσφυγες

Η Επισκοπή Μαραμούρες και Σατμάρ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες υποδοχής προσφύγων από την Ουκρανία με επισιτιστική και πνευματική βοήθεια. Ο δήμαρχος της κομητείας Sighetu Marmației, Vasile Moldovan, μετέδωσε ότι οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ουκρανία άρχισαν να εμφανίζονται στο συνοριακό σημείο. “Δεν σκοπεύουν να μείνουν στη χώρα μας, αλλά θέλουν να πάνε στην Πολωνία και την Τσεχία”, είπε χαρακτηριστικά.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Θα συνεργαστούμε με τις αρχές που θα φροντίσουν για την υποδοχή τους», είπε ο π. Ανδριάν Μόραρ, αναφερόμενος στον Κοινωνικό-Φιλανθρωπικό και Ιεραποστολικό Τομέα της Επισκοπής Μαραμούρες και Σατμάρ. Η Επισκοπή μπορεί να βοηθήσει παρέχοντας πακέτα με τρόφιμα από τα δικά της αποθέματα και με πνευματική υποστήριξη.

Ο Vasile Moldovan, ο δήμαρχος της κομητείας Sighetu Marmației, κοινοποίησε μια λίστα με τα μέρη όπου μπορούν να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
«Θα φιλοξενηθούν κοντά στο γήπεδο, καθώς έχουμε κοινόχρηστους χώρους και θέρμανση. Θα παρέχουμε χώρους κατασκήνωσης σε πρώτη φάση, αλλά θα συνυπολογιστούν και οι πανσιόν και τα ξενοδοχεία, όπως έγινε όταν πρωτοεμφανίστηκε η νόσος covid-19. Φυσικά, οι κοινότητες κοντά στο Sighet θα μπορούν επίσης να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, όπως το Sarasău, το Bocicoi, για παράδειγμα», είπε ο δήμαρχος.

«Δεν σκοπεύουν να μείνουν στη χώρα μας, αλλά θέλουν να πάνε στην Πολωνία και την Τσεχία. Απ’ ό,τι έχω συζητήσει με όσους διατηρούν επαφή εκεί (επιμ. συνεργείο της αστυνομίας), όσοι μπαίνουν ρωτούν για το πώς μπορούν να φτάσουν στην Πολωνία και στην Τσεχία. Δεν έχουμε ακόμη αιτήματα φιλοξενίας από αυτούς. Υπάρχουν πολλοί που έχουν συγγενείς στη Ρουμανία (…) Έχουμε εντοπίσει τοποθεσίες φιλοξενίας προσφύγων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε εγκαταστήσει σκηνές. Περιμένουμε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, και θα πράξουμε ανάλογα με τον αριθμό προσέλευσης», είπε ο δήμαρχος Sighetu Marmației.

Εκατοντάδες Ουκρανοί συνωστίστηκαν στο Τελωνείο Σίρετ το πρωί της Πέμπτης στην είσοδο της Ρουμανίας. Περισσότερα από 100 αυτοκίνητα γεμάτα Ουκρανούς, κυρίως με παιδιά, έφτασαν στο τελωνείο με σκοπό να περάσουν στη Ρουμανία, όπως γράφει το Monitorul de Botoşani.

Ο χρόνος αναμονής για την είσοδο στη Ρουμανία είναι πολύ μεγάλος, αλλά, παρόλα αυτά, κανένας δεν είναι διατεθειμένος να τα παρατήσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ρουμανία υποστηρίζει την «άμεση» παύση της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία να ξαναρχίσουν οι διπλωματικές προσπάθειες, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Νικολάε Τσιούκα σήμερα Πέμπτη.

«Παρευρέθηκα σήμερα σε συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Βέρνερ Γιοχάνις. Η Ρουμανία καταδικάζει έντονα την επίθεση του ρωσικού στρατού που έχει ήδη στοιχίσει αμέτρητες ζωές και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τις ζωές αθώων ανθρώπων”, είπε ο κ. Τσιούκα.

Τόνισε ακόμη ότι η Ρουμανία βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους εταίρους.

 

Διαβάστε ακόμη: Πατριάρχης Ρουμανίας: Τερματίστε τον πόλεμο στην Ουκρανία – Έκκληση να επικρατήσει η ειρήνη

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων