18/12/2022 19/12/2022 Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ κληρονόμησε τις αρετές των τριών τιμώμενων Αγίων Δανιήλ. Αυτά δήλωσε ο Επίσκοπος Πλοεστίου κ. Βαρλαάμ αναφερόμενος στα χθεσινά ονομαστήρια του Μακαριωτάτου. Πλήθος πιστών ευχήθηκε και προσέφερε σήμερα λουλούδια στον Προκαθήμενο της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας ο οποίος ιερούργησε σήμερα στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό. Συλλειτούργησαν ο Θεοφιλέστατος κ. Βαρλαάμ και ο...
18 Δεκεμβρίου, 2022 - 20:20
Τελευταία ενημέρωση: 19/12/2022 - 2:28

Ευχές και λουλούδια στον Πατριάρχη Ρουμανίας για τα ονομαστήριά του

Διαδώστε:
Ευχές και λουλούδια στον Πατριάρχη Ρουμανίας για τα ονομαστήριά του

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ κληρονόμησε τις αρετές των τριών τιμώμενων Αγίων Δανιήλ. Αυτά δήλωσε ο Επίσκοπος Πλοεστίου κ. Βαρλαάμ αναφερόμενος στα χθεσινά ονομαστήρια του Μακαριωτάτου. Πλήθος πιστών ευχήθηκε και προσέφερε σήμερα λουλούδια στον Προκαθήμενο της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας ο οποίος ιερούργησε σήμερα στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό. Συλλειτούργησαν ο Θεοφιλέστατος κ. Βαρλαάμ και ο Επίσκοπος εν Δασία Φέλικι κ. Ιερώνυμος.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο Προφήτης Δανιήλ (17 Δεκεμβρίου) είναι ο πνευματικός προστάτης του Πατριάρχη Ρουμανίας, αλλά ο Μακαριώτατος τιμά επίσης και τον Όσιο Δανιήλ τον Στυλίτη (11 Δεκεμβρίου) και τον Όσιο Δανιήλ τον Ερημίτη (18 Δεκεμβρίου).

Ο Θεοφιλέστατος κ. Βαρλαάμ, αφού παρουσίασε εν συντομία τη ζωή των τριών τιμώμενων Αγίων Δανιήλ τον Δεκέμβριο, εξέθεσε πώς φάνηκαν μερικές από τις ιδιότητές τους στη ζωή και το έργο του Πατριάρχη Δανιήλ.

«Ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ κληρονόμησε τη σοφία του Προφήτη Δανιήλ κατά τη διάρκεια της Βαβυλώνιας Αιχμαλωσίας, τη σοφία που είχε ο ευσεβής Όσιος Δανιήλ ο Στυλίτης, που ήταν σε θέση να συμβουλεύσει αρκετούς Βυζαντινούς αυτοκράτορες και πατριάρχες της Κωνσταντινούπολης ή τη σοφία και τη διορατικότητα του Οσίου Δανιήλ του Ερημίτη, που στάθηκε σε στιγμές μεγάλης δυσκολίας τον Άγιο Στέφανο τον μέγα, βοεβόδα της Μολδαβίας», είπε χαρακτηριστικά στο κήρυγμά του.

«Ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ έλαβε επίσης το χάρισμα του κηρύγματος και της υπεράσπισης της πίστης σε μια περίοδο αρκετά εχθρική προς αυτήν, όπως ο Προφήτης Δανιήλ υπερασπίστηκε την πίστη που έλαβε από τους γονείς του όντας αιχμάλωτος στη Βαβυλώνα (…). Ο Όσιος Δανιήλ ο Στυλίτης ήταν μεγάλος υπερασπιστής της ορθής πίστης ενάντια στον μονοθεϊσμό. Και ο Όσιος Δανιήλ ο Ερημίτης ενθάρρυνε τον Άγιο Στέφανο τον Μέγα να πολεμήσει μέχρι τέλους για να σώσει τον ρουμανικό χριστιανισμό από την οθωμανική κυριαρχία», υπογράμμισε ο Θεοφιλέστατος.

«Και οι τρεις αναφερόμενοι άγιοι επηρέασαν την σχέση της πίστης με την κοσμική, εγκόσμια εξουσία. Όπως αυτοί, έτσι και ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ κατάφερε να αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπρέπεια της Εκκλησίας μας, η οποία επηρεάστηκε σοβαρά από την περίοδο της αθεϊστικής κομμουνιστικής ιδεολογίας», επεσήμανε ο Θεοφιλέστατος.

«Γι’ αυτό η σημερινή γιορτή, όπως η χθεσινή και αυτή της 11ης Δεκεμβρίου, αποτελεί ημέρα χαράς για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς Ρουμάνους. Όπως ο Όσιος Δανιήλ ο Στυλίτης επί 33 χρόνια έμεινε εκτεθειμένος σε έναν στύλο, έτσι και ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ, επί 33 χρόνια, ως Μητροπολίτης και Πατριάρχης, προσφέρει στην Εκκλησίας μας και αποτελέσματα της ποιμαντικής δράσης του φαίνονται παντού εδώ, στο Βουκουρέστι, και σε ολόκληρη τη χώρα», τόνισε.

«Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό των τριών αγίων ήταν η μακροζωία. Ο Προφήτης Δανιήλ έζησε εκατό χρόνια, ο Όσιος Δανιήλ ο Στυλίτης σχεδόν ενενήντα και ο Όσιος Δανιήλ ο Ερημίτης έγινε ηγούμενος του στο Μοναστήρι του Βόρονετς σε ηλικία άνω των ογδόντα ετών και όπως φαίνεται από την εικόνα στους εξωτερικούς τοίχους της Μονής, ήταν γέρος, με μακριά άσπρα μαλλιά, που δείχνει ότι κι αυτός έζησε πολλά χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

«Γι’ αυτό, αυτή την επετειακή στιγμή, ευχόμαστε στον Μακαριώτατο, εκτός από τα δώρα που έλαβε – προφητεία, σοφία, ζήλο για τον Οίκο του Θεού, ζήλο για την υπεράσπιση της ορθής πίστης – ο Θεός να του δώσει και το δώρο της μακροζωίας προς δόξα Θεού», κατέληξε ο Θεοφιλέστατος.

        

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Με πληροφορίες από basilica.ro (Sorin Ionițe)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων