23/09/2021 23/09/2021 Κάθε χρόνο η 23η Σεπτεμβρίου πλέον, είναι αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα Νοηματικής Γλώσσας, η οποία καθιερώθηκε πριν τέσσερα χρόνια από τα Ηνωμένα Έθνη, μετά από πρόταση που κατέθεσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών. Η Αρχιεπισκοπή του Βουκουρεστίου έχει ήδη ξεκινήσει ένα έργο κατασκευής ενός κέντρου για όσους έχουν προβλήματα ακοής και ομιλίας. Σχεδόν δύο χιλιάδες τετραγωνικά...
23 Σεπτεμβρίου, 2021 - 12:18
Τελευταία ενημέρωση: 23/09/2021 - 11:54

Η Αρχιεπισκοπή Βουκουρεστίου χτίζει κέντρο για τους κωφούς

Διαδώστε:
Η Αρχιεπισκοπή Βουκουρεστίου χτίζει κέντρο για τους κωφούς

Κάθε χρόνο η 23η Σεπτεμβρίου πλέον, είναι αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα Νοηματικής Γλώσσας, η οποία καθιερώθηκε πριν τέσσερα χρόνια από τα Ηνωμένα Έθνη, μετά από πρόταση που κατέθεσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών. Η Αρχιεπισκοπή του Βουκουρεστίου έχει ήδη ξεκινήσει ένα έργο κατασκευής ενός κέντρου για όσους έχουν προβλήματα ακοής και ομιλίας.

Σχεδόν δύο χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στη Πρωτεύρουσα της Ρουμανίας θα αποτελέσουν «ένα μικρό νησί των κωφών, σε έναν τόσο μεγάλο κόσμο ακροατών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιερέας της κοινότητας των κωφών της Αρχιεπισκοπής του Βουκουρεστίου, π. Μιρέλ Ιλιέ. Το κέντρο θα είναι εξοπλισμένο με σχολεία, παρεκκλήσι, καντίνα, κέντρο λογοθεραπείας και διάφορα εκπαιδευτικά κέντρα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο ιερέας της κοινότητας των κωφών της Αρχιεπισκοπής του Βουκουρεστίου, π. Μιρέλ Ιελιέ, στο συγκεκριμένο ποίμνιο μόνο, υπάρχουν 4000-5000 άτομα με προβλήματα ακοής και λόγου.

Η κοινότητα των κωφών της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου ιδρύθηκε το 1999, ενώ οι υπηρεσίες σε μιμητική-χειρονομική γλώσσα λειτούργησαν τον πρώτο καιρό σε αίθουσα στο Μοναστήρι Radu Vodă . Έτσι η κοινότητα των κωφών στην πρωτεύουσα άρχισε να συμμετέχει στη Θεία Λατρεία στον ναό του Αγίου Ελευθερίου -Vechi.

Η ημερομηνία όπου καθιερώθηκε ως η Διεθνή Ημέρα Νοηματικής Γλώσσας, επιλέχθηκε με κριτήριο να συμπέσει με την επέτειο ίδρυσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών (WFD) στις 23 Σεπτεμβρίου 1951, στην Ρώμη.

Η συγκεκριμένη ημέρα ενθαρρύνει την προώθηση αναγνώρισης του δικαιώματος χρήσης της νοηματικής γλώσσας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Οι στατιστικές που παρέχονται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών δείχνουν ότι στις ημέρες μας υπάρχουν περίπου 70 εκατομμύρια άνθρωποι με προβλήματα ακοής παγκοσμίως. Από αυτούς, το 80% ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Σκοπός καθιέρωσης της ημέρας αυτής λοιπόν, είναι να αναδείξει τη σημασία της νοηματικής γλώσσας, αλλά και να τονίσει την ανάγκη για κοινωνικο-επαγγελματική ένταξη ατόμων με προβλήματα ακοής.

Στη Ρουμανία, η πρώτη οργάνωση αφιερωμένη σε άτομα με προβλήματα ακοής ήταν η Φιλική Εταιρεία Κωφών-Βωβών στη Ρουμανία, που ιδρύθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1920. Στη συνέχεια τη διαδέχθηκε η Ένωση Κωφών-Βωβών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας, τον Ιούλιο 1952. Το όνομα που επικρατεί σήμερα είναι, η Εθνική Ένωση Κωφών Ρουμανίας, η οποία επικράτησε κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συνεδρίου το 1995 στη Σινά.

Η κοινότητα των κωφών στο Βουκουρέστι ιδρύθηκε το 1999, ενώ οι υπηρεσίες σε μιμητική-χειρονομική γλώσσα λειτούργησαν σε αίθουσα στο Μοναστήρι Radu Vodă . Για λίγο, η κοινότητα των κωφών στην πρωτεύουσα συμμετείχε στη δημόσια θεία λατρεία στην εκκλησία “Sfântul Elefterie” -Vechi.

Επί του παρόντος, η κοινότητα των κωφών συμμετέχει στις υπηρεσίες που λειτουργούν στην ενοριακή εκκλησία του Rahova Park 1, αλλά η Αρχιεπισκοπή του Βουκουρεστίου έχει ξεκινήσει ένα έργο για την κατασκευή ενός κέντρου αφιερωμένου σε όσους έχουν προβλήματα ακοής και ομιλίας.

πηγή: basilica.ro

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων