02/03/2023 02/03/2023 «Την Κυριακή της Ορθοδοξίας γιορτάζεται η νίκη της Εκκλησίας εναντίον όλων των αιρέσεων, ενθυμούμενοι όλους όσοι έμειναν πιστοί στην Εκκλησία σε στιγμές μεγάλης δοκιμασίας». Αυτό είναι το φετινό μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας, με αφορμή την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι «Στις Ιερές Γραφές υπάρχουν πολυάριθμες μαρτυρίες που...
02 Μαρτίου, 2023 - 9:45
Τελευταία ενημέρωση: 02/03/2023 - 9:54

Η Εκκλησία της Ρουμανίας για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

Διαδώστε:
Η Εκκλησία της Ρουμανίας για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

«Την Κυριακή της Ορθοδοξίας γιορτάζεται η νίκη της Εκκλησίας εναντίον όλων των αιρέσεων, ενθυμούμενοι όλους όσοι έμειναν πιστοί στην Εκκλησία σε στιγμές μεγάλης δοκιμασίας». Αυτό είναι το φετινό μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας, με αφορμή την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Στις Ιερές Γραφές υπάρχουν πολυάριθμες μαρτυρίες που αναδεικνύουν το καθήκον του καθενός να τιμά τις Ιερές Εικόνες», αυτό τόνισαν οι ιεράρχες με κείμενό τους στο οποίο καταγράφεται και ένα σύντομο ιστορικό για την περίοδο της εικομαχίας και εικονολατρείας.

«Ήδη από την Αποστολική περίοδο, η Εκκλησία είχε να αντιμετωπίσει αιρέσεις και σχίσματα, δηλαδή αποκλίσεις από την αλήθεια της πίστεως, επί αιώνες. Οι αιρετικοί και όλοι όσοι έχουν περιπέσει σε διάφορα λάθη προκάλεσαν διχασμό μεταξύ των χριστιανών, άλλοι από άγνοια και άλλοι για προσωπικούς λόγους. Για να σταματήσουν οι παραπλανήσεις, η Εκκλησία οργάνωσε τοπικές συνόδους και όταν διαπιστώθηκε η έκταση των αιρέσεων, οργανώθηκαν οι Οικουμενικές Σύνοδοι, στις οποίες συμμετείχαν ιεράρχες από όλη την Εκκλησία. Έτσι, ξεκινώντας από την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια, από το έτος 325, και μέχρι την έκτη Οικουμενική Σύνοδο από την Κωνσταντινούπολη, από τα έτη 680-681, η Εκκλησία διατύπωσε και καθιέρωσε ουσιαστικές αλήθειες της διδασκαλίας της πίστης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, «τον 8ο αιώνα προέκυψε μια νέα αίρεση, σύμφωνα με την οποία η προσκύνηση των εικόνων και των ιερών λειψάνων θεωρήθηκε ειδωλολατρία. Μπροστά της, σημαντικοί εκπρόσωποι της Εκκλησίας έδειξαν ότι οι εικόνες δεν λατρεύονται, αλλά, τιμώντας τες, ουσιαστικά λατρεύονται τα άγια πρόσωπα που εικονιζόμενα. Έτσι κατέστη σαφές ότι δεν τιμάται η ύλη από την οποία κατασκευάζονται οι εικόνες, αλλά οι άγιοι που απεικονίζονται», όπως υπογραμμίζεται.

Η εικόνα είναι το μέσο

«Η εικόνα είναι ένα μέσο για να κατανοήσουμε καλύτερα το έργο της Σωτηρίας του ανθρώπου. Οι ευσεβείς χριστιανοί τιμούν τις εικόνες που απεικόνιζαν τη Μητέρα του Θεού και τα πρόσωπα των αγίων. Η παρουσία των Ιερών Εικόνων στη Θεία Λειτουργία, στις Ιερές Ακολουθίες αυξάνουν την ευσέβεια των πιστών, και τους βοηθά να έρθουν σε κοινωνία με τον Θεό και τους αγίους Του. Η χαρά του Ορθοδόξου πιστού συνεχίζεται και στην οικία του, όπου μπροστά στις εικόνες προσεύχεται», όπως επισημαίνεται.

Η εικόνα ως δώρο

«Η εικόνα αποτελεί και ένα όμορφο δώρο που δίνεται στους αγαπημένους μας: συγγενείς, φίλους, συναδέλφους ή γνωστούς, με αφορμή διάφορες στιγμές στη ζωή τους, μεταξύ των οποίων τα γενέθλια ή η ονομαστική εορτή. Δωρίζοντας τις Ιερές Εικόνες, την Βίβλο, τα Ψαλτήρια ή τα Βιβλία Προσευχής, κάνουμε πράξεις ευάρεστες στον Θεό», όπως αναφέρεται.

Η σημασία της φιλανθρωπίας

«Μια καλή πράξη μεγάλης αξίας είναι η φιλανθρωπία προς όσους έχουν ανάγκη. Υποστηρίζοντας ενοριακούς ναούς ή μοναστήρια, εκτελούμε καλές πράξεις. Ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας, αναφερόμενος σε πράξεις ελεημοσύνης, βεβαιώνει ότι αυτές μετράτε ενώπιον της Υπεραγίας Τριάδος. Αυτός που δίνει από το στέρημά του στους φτωχούς γίνεται πνευματικά πλούσιος», όπως τονίζεται.

Έκκληση για υποστήριξη το έργου της Εκκλησίας

«Γι’ αυτό η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία όρισε, πριν από επτά δεκαετίες, την Κυριακή της Ορθοδοξίας να συγκεντρώνονται χρήματα στο πλαίσιο του Κεντρικού Ιεραποστολικού Ταμείου σε όλες τις εκκλησίες του Πατριαρχείου Ρουμανίας. Τα ποσά που συγκεντρώνονται χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση κοινωνικών και φιλανθρωπικών έργων και προγραμμάτων.

Μέσω του Ταμείου υποστηρίζονται χώροι λατρείας και κοινωνικά ιδρύματα που ανήκουν στην Εκκλησία, καθώς και ορισμένες ρουμανικές κοινότητες εκτός των συνόρων της χώρας, ειδικά εκείνες που δεν διαθέτουν Ιερό Ναό.

Ας προσπαθήσουμε, ο καθένας μας, να συνεισφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτό. Ας αξιοποιήσουμε τον καιρό της Μεγάλης Τεσσαρακοστής για να αυξήσουμε τις προσευχές και τις καλές πράξεις», καταλήγει το κείμενο.

Διαβάστε όλο το κείμενο στα ρουμάνικα ΕΔΩ

Πηγή: basilica (Iulian Dumitrascu)

Φωτογραφία αρχείου: Basilica.ro / Mircea Florescu

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων