12/12/2020 12/12/2020 Εγκύκλιο για την εορτή των Χριστουγέννων εξέδωσε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ την οποία απηύθυνε στους πιστούς και στον Ιερό Κλήρο του Πατριαρχείου. Ο Μακαριώτατος αναφέρει μεταξύ άλλων: “Η εορτή της γέννησης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού είναι πρώτα απ ‘όλα η γιορτή της ταπεινής και γενναιόδωρης αγάπης του Θεού για τον κόσμο. Είναι η εορτή...
12 Δεκεμβρίου, 2020 - 9:16
Τελευταία ενημέρωση: 12/12/2020 - 9:08

“Η εορτή των Χριστουγέννων είναι η εορτή της ταπεινής αγάπης”

Διαδώστε:
“Η εορτή των Χριστουγέννων είναι η εορτή της ταπεινής αγάπης”

Εγκύκλιο για την εορτή των Χριστουγέννων εξέδωσε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ την οποία απηύθυνε στους πιστούς και στον Ιερό Κλήρο του Πατριαρχείου. Ο Μακαριώτατος αναφέρει μεταξύ άλλων: “Η εορτή της γέννησης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού είναι πρώτα απ ‘όλα η γιορτή της ταπεινής και γενναιόδωρης αγάπης του Θεού για τον κόσμο. Είναι η εορτή της συμπόνιας του Υιού του Θεού, που ταπεινώθηκε με το να γίνει θνητός άνθρωπος, για να αναστήσει τον άνθρωπο από την αμαρτία και το θάνατο, δίνοντάς του την αιώνια ζωή και δόξα. Η εορτή των Χριστουγέννων είναι η εορτή της ταπεινής αγάπης. Καθώς ο Υιός του Θεού κατέβηκε σε εμάς, έτσι άνοιξε το δρόμο για να ανέβουμε σε Αυτόν.

Η ταπεινή αγάπη του Υιού του Θεού, που έγινε άνθρωπος από ατελείωτη αγάπη για τον άνθρωπο, είναι το θεμέλιο και η καρδιά της χριστιανικής πίστης. Η ενσάρκωση του Χριστού ήταν ο σκοπός για τον οποίο ο Θεός έκανε τον κόσμο. Αυτό το γεγονός προφητεύτηκε από τους προφήτες του Θεού που ήταν εμπνευσμένοι από το Άγιο Πνεύμα, στη συνέχεια το βίωσαν και το  εξομολογήθηκαν οι Απόστολοι του Χριστού και έπειτα το υπερασπίστηκαν και το δογματοποίησαν μπροστά στις αιρέσεις οι Πατέρες της Εκκλησίας μας που συλλήφθηκαν την Θεολογία και έψαλλαν τη λειτουργική ζωή όλων των χριστιανών και των αληθινών πιστών του Θεού”.

Ο Μακαριώτατος στη συνέχεια της Εγκυκλίου του αναφέρει παραδείγματα από του Προφήτες και τους Ευαγγελιστές που μαρτυρούν την Γέννηση του Χριστού και Πατερικά Κείμενα που μιλάνε για την ενσάρκωση του Κυρίου ώστε να επιβεβαιώσει αυτά που ανέφερε. Ενώ στη συνέχεια της Εγκυκλίου του σημειώνει:  “Ο αιώνιος Υιός του Θεού, ο Ιησούς Χριστός, έγινε ο φορέας του γήινου σώματο , ώστε να μας κάνει να φέρουμε το ουράνιο Άγιο Πνεύμα. Έγινε Άνθρωπος για να μας θεοποιήσει  με τη Χάρις”.

“Επομένως , ο Υιός του Θεού κατέβηκε από τον ουρανό, γεννήθηκε μέσω του έργου του Αγίου Πνεύματος, από τη μήτρα μιας ταπεινής παρθένου της Ναζαρέτ, και γεννήθηκε σε μια φτωχή σπηλιά στη Βηθλεέμ, στο εσωτερικό της γης, για εμάς, να μας υψώσει με χάρη μέσα στη Βασιλεία των ουρανών, στην οικειότητα της αγάπης και της δόξας της Αγίας Τριάδας.

Εφόσον ο Ιησούς Χριστός ως άνθρωπος ταπεινωμένος έγινε υπάκουος στον Θεό μέχρι το θάνατο στον Σταυρό, ο Θεός τον ανέστησε από τους νεκρούς και τον ανέστησε μετά δόξης. Έτσι , η ταπεινότητα του Χριστού, ο υπάκουος στο θυσιαστικό θάνατο στο ξύλο του σταυρού, θεραπεύει την ανυπακοή του Αδάμ στον κήπο του Ουρανού και δίνει στους ανθρώπους, μέσω της Ανάστασης, την ταπεινή αγάπη ως τον πυλώνα της αιώνιας ζωής στη Βασιλεία του Θεού . Μέσω της ενσάρκωσης του ως ανθρώπου, ο Ιησούς Χριστός αναλαμβάνει την ανθρώπινη ζωή αναμεμιγμένη με το θάνατο, για να κάνει τους θνητούς ανθρώπους να συμμετέχουν στην αιώνια ζωή Του.

Επομένως, μόνο η ταπεινή και θυσιαστική αγάπη του σταυρωμένου και αναστημένου Χριστού μπορεί να δώσει στους ανθρώπους την αιώνια ζωή”.

Ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ σημείωσε ακόμα ότι το 2020 είναι για το Πατριαρχείο Ρουμανίας ο χρόνος στη μνήμη των Ρουμάνων Ορθοδόξων Φιλάνθρωπων ενώ ακόμα ο στόχος του Πατριαρχείου ήταν  η στήριξη της Οικογένειας τριτέκνων μέσω της φιλανθρωπίας.

“Η Οικογένεια, ευλογημένη από τον Θεό να καλλιεργήσει αμοιβαία αγάπη ώστε να δώσει ο Θεός ένα τρίτο παιδί που είναι πηγή ζωής για ολόκληρη την ανθρωπότητα”. Και αναφέρει ακόμα:  “Γνωρίζοντας τις τρέχουσες προκλήσεις για τη χριστιανική οικογένεια, είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουμε έντονα την ιερότητα του γάμου, την αλληλεγγύη στην οικογένεια και μεταξύ των οικογενειών, την αξιοπρέπεια της μητρότητας, της πατρότητας, της εορτής και της αδελφότητας, ως δώρα της αγάπης του Θεού, να καλλιεργηθεί μια κοινωνία αγάπης και υπευθυνότητας”.

“Στο πλαίσιο της σημερινής πανδημίας, η ανθρωπότητα, που αντιμετωπίζει το νέο κορωνοϊό, περνά μια δύσκολη περίοδο στην ανθρώπινη ζωή και την υγεία. Ο ρουμανικός λαός είναι επίσης λυπημένος και στεναχωρημένος, επειδή πολλοί Ρουμάνοι έχουν πεθάνει και άλλοι έχουν υποφέρει μέχρι να θεραπευτούν από αυτήν την ασθένεια.  Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε όλους τους γονείς να βοηθήσουν τους πάσχοντες και τους άπορους, τις φτωχές οικογένειες, να στηρίξουν οικογένειες με πολλά παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους μοναχικούς, δίνοντάς τους ένα σημάδι αγάπης για τον Χριστό, μια καλή λέξη και μια καλή πράξη.

Το φως του Θείου βρέφους που γεννήθηκε στη Βηθλεέμ μας καλεί να δείξουμε στα πάντα γύρω μας, λόγια και πράξη, σημάδια ελπίδας, ειρήνης και χαράς.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η στροφή του έτους, το βράδυ της 31ης Δεκέμβρη 2020 για την 1η Ιανουαρίου 2021 και την Πρωτοχρονιά, όχι μόνο τα Χριστούγεννα θα ευχαριστήσω τον Θεό για τις ευλογίες που λάβαμε το έτος 2020 που έχει περάσει και θα ζητήσουμε τη βοήθειά Του σε όλο το καλό και χρήσιμο έργο της Πρωτοχρονιάς 2021 που μπαίνουμε. Ας αναφέρουμε στις προσευχές μας όλους τους Ρουμάνους που είναι μεταξύ ξένων, στα σύνορα της Ρουμανίας ή στη ρουμανική διασπορά, προκειμένου να διατηρηθεί, με πολύ αδελφική αγάπη, η ενότητα της πίστης και του έθνους.

Με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, του Νέου Έτους 2021 και των Θεοφανείων , καλούμε όλες τις γονικές ευλογίες, επιθυμώντας την υγεία και τη σωτηρία, την ειρήνη και τη χαρά, την ευτυχία και την μεγάλη βοήθεια από τον Θεό σε όλα: “Χρόνια πολλά” καταλήγει ο Μακαριώτατος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων