23/06/2022 23/06/2022 Η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία μεριμνά για την έγκαιρη πρόληψη, ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία των προκαρκινικών βλαβών του παχέος εντέρου. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες κοινές δράσεις του Κεντρικού Στρατιωτικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Επειγόντων Περιστατικών «Δρ. Carol Davila», του Κοινωνικού-Φιλανθρωπικού και Ιεραποστολικού Τομέα της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου και του Συνασπισμού Οργανώσεων Ασθενών με Χρόνια Νοσήματα...
23 Ιουνίου, 2022 - 14:35
Τελευταία ενημέρωση: 23/06/2022 - 14:05

Η μέριμνα της Εκκλησίας για την πρόληψη κατά του καρκίνου

Διαδώστε:
Η μέριμνα της Εκκλησίας για την πρόληψη κατά του καρκίνου

Η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία μεριμνά για την έγκαιρη πρόληψη, ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία των προκαρκινικών βλαβών του παχέος εντέρου. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες κοινές δράσεις του Κεντρικού Στρατιωτικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Επειγόντων Περιστατικών «Δρ. Carol Davila», του Κοινωνικού-Φιλανθρωπικού και Ιεραποστολικού Τομέα της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου και του Συνασπισμού Οργανώσεων Ασθενών με Χρόνια Νοσήματα στη Ρουμανία (COPAC), για τους κατοίκους στην περιοχή Βουκουρεστίου-Ίλφοβ ηλικίας μεταξύ 50 και 74 ετών.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Η εκδήλωση κατέστη δυνατή με τη σύναψη, πριν από ένα μήνα, ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του ιατρικού ιδρύματος «Δρ. Carol Davila» και της COPAC. Η εν Ρουμανία εκκλησία παρέχει κυρίως πληροφορίες για αυτήν την εκστρατεία και ενημερώνει τα ιατρικά ιδρύματα για τα άτομα που μπορούν να επωφεληθούν από αυτές τις υπηρεσίες αξιολόγησης που προσδιορίζονται σε επίπεδο ενοριών, αρχιεπισκοπών και μοναστικών οικισμών. Επίσης η Εκκλησία κάνει έκκληση όλοι να βοηθήσουν και να συμβάλλουν στο να αυξηθεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης που έγινε χθες 22 Ιουνίου στο Luxab Care Center, συνολικά 19 κάτοικοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου, και στη συνέχει τους δόθηκε ένα κιτ για τη διεξαγωγή ειδικής εξέτασης για την ανίχνευση κρυφής αιμορραγίας.

Όσα άτομα διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης αυτής της νόσου, λήφθηκαν υπόψη από τους ειδικούς του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Βουκουρεστίου-Ίλφοβ στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Επειγόντων Περιστατικών στην Πρωτεύουσα για τον προγραμματισμό λεπτομερέστερων εξετάσεων.

Ο σύλλογος «Άγιος Ιεράρχης Αλέξανδρος» και «Οσία Παρασκευή η Επιβατινή » παρέχει, στο πλαίσιο αυτού του έργου, τον κατάλληλο χώρο για την εγκατάσταση ιατρείου όπου τα μειονεκτούντα άτομα μπορούν να λαμβάνουν ιατρική συμβουλή και τη βοήθεια που χρειάζονται.

Μετά τη χθεσινή  συνάντηση, όλες οι αρχιεπισκοπές στο Βουκουρέστι και στο Ίλφοβ θα λάβουν διαφημιστικό και ενημερωτικό υλικό που θα διανεμηθεί σε κάθε ενορία, έτσι ώστε οι ενορίτες να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να εγγραφούν σε αυτήν την εκστρατεία για την πρόληψη και τον εντοπισμό πιθανού καρκίνου.

Εκστρατεία “Υγεία για τα χωριά”

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, γιατροί εθελοντές από το παρεκκλήσι του Εθνικού Καθεδρικού Ναού, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Υγεία για τα Χωριά» παρείχαν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε συνολικά 90 άτομα από την πόλη Μπολδέστι – Σκαένι (Boldești-Scăeni) στην κομητεία Πράχοβα. Από αυτήν την φιλανθρωπική δράση επωφελήθηκαν και Ουκρανοί πρόσφυγες.

Ο Dănuț Prună, συντονιστής των εθελοντών του Βουκουρεστίου, είπε χαρακτηριστικά: « Αυτή η καμπάνια είναι πολύ χρήσιμη και απαραίτητη για τις μικρές πόλεις. Υπάρχει ολοένα και αυξανόμενη έλλειψη ειδικών γιατρών, όπως αποδεικνύεται από τη μεγάλη παρουσία των κατοίκων αυτής της πόλης. Οι εθελοντές γιατροί ήταν απόλυτα αφοσιωμένοι σε αυτούς τους ασθενείς, πολλοί από τους οποίους ήταν ανασφάλιστοι και είχαν αρκετά σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι πολύ καλό που έχουμε αφοσιωμένους γιατρούς, που λαμβάνουν μέρος στην εκστρατεία, που αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους για να βοηθήσουν τον διπλανό τους, και που φέρνουν ελπίδα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Από τους 20 εθελοντές που συμμετείχαν, οι 15 ήταν ιατροί και ο άλλοι 5 αποτελούσαν βοηθητικό προσωπικό».

Μέχρι στιγμής, έχουν οργανωθεί 79 δράσεις στο πλαίσιο της εκστρατείας «Υγεία για τα χωριά» στις κομητείες Ίλφοβ, Πράχοβα, Μαραμούρες, Άρτες, Călăraşi και Giurgiu, από τις οποίες ωφελήθηκαν περίπου 9.500 άτομα.

Με πληροφορίες από ziarullumina, basilica

Φωτογραφία: ziarullumina, basilica

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων