06/03/2023 06/03/2023 Το Πατριαρχείο Ρουμανίας χαιρετίζει την ανακήρυξη της 6ης και 7ης Ιανουαρίου ως επίσημες αργίες του Κράτους. Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Πατριαρχείου Ρουμανίας χαιρετίζει την ανακήρυξη της 6ης Ιανουαρίου κατά την οποία εορτάζονται τα Θεοφάνεια και η 7ης Ιανουαρίου ( εορτή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή) ως νόμιμων αργιών κατά τις...
06 Μαρτίου, 2023 - 21:53

Η Ρουμανία ανακηρύσσει επίσημες αργίες τα Θεοφάνεια και την 7η Ιανουαρίου

Διαδώστε:
Η Ρουμανία ανακηρύσσει επίσημες αργίες τα Θεοφάνεια και την 7η Ιανουαρίου

Το Πατριαρχείο Ρουμανίας χαιρετίζει την ανακήρυξη της 6ης και 7ης Ιανουαρίου ως επίσημες αργίες του Κράτους.

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Πατριαρχείου Ρουμανίας χαιρετίζει την ανακήρυξη της 6ης Ιανουαρίου κατά την οποία εορτάζονται τα Θεοφάνεια και η 7ης Ιανουαρίου ( εορτή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή) ως νόμιμων αργιών κατά τις οποίες δεν πρέπει να γίνεται καμία εργασία. Με την απόφαση αυτή του Κράτους αναθεωρήθηκε παράλληλα και ο Εργατικός Κώδικας.

Το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου υπογραμμίζει τη σημασία αυτής της διευκόλυνσης για τους πιστούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Θείες Λειτουργίες των Θεοφανείων και του εορτασμού του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Υπενθυμίζει επίσης τη σημασία της πρωτοβουλίας για τους Ορθοδόξους που τηρούν το παλαιό ημερολόγιο και γιορτάζουν τη Γέννηση του Χριστού στις 7 Ιανουαρίου.

«Για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, η γιορτή της Βάπτισης του Κυρίου (6 Ιανουαρίου) είναι από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές, μαζί με την Ανάσταση του Κυρίου, τη Γέννηση του Κυρίου (25 Δεκεμβρίου) και άλλες γιορτές στην Ορθόδοξη χριστιανική πρακτική και παράδοση λόγω της σημασίας τους στην ιστορία της Σωτηρίας. Η Εορτή της Βάπτισης του Κυρίου τιμάται, την ίδια ημερομηνία (6 Ιανουαρίου), και από τους Ρωμαιοκαθολικούς, Έλληνες Καθολικούς και Πεντηκοστιανούς πιστούς, οπότε συνολικά επωφελούνται από αυτή την αργία κατά την οποία δεν εργάζεται σχεδόν το 95% του ρουμανικού πληθυσμού.

Η εορτή της Βάπτισης του Κυρίου (Θεοφάνεια) ή Θεοφάνεια, όπως ονομάζεται ευρέως, είναι επίσης μοναδική στο ότι την ημέρα αυτή οι περισσότεροι Ορθόδοξοι πιστοί είναι παρόντες στην εκκλησία για να λάβουν τη Μεγάλη Θεία Κοινωνία. Στην Ορθόδοξη παράδοση, ο Μεγάλος Αγιασμός του Νερού ή Μεγάλη Θεία Κοινωνία είναι μια λειτουργική πράξη που τελείται μόνο στα Θεοφάνεια.

Προκειμένου να στηρίξει τη θρησκευτική ελευθερία του πληθυσμού, ο ρουμανικός νομοθέτης ανακήρυξε ορισμένες θρησκευτικές εορτές ως νόμιμες αργίες. Έτσι, με το νόμο αριθ. 176/2016 για την τροποποίηση της παρ. (1) στο άρθρο. 139 του νόμου αριθ. 53/2003 – Εργατικός Κώδικας, η πρώτη και η δεύτερη ημέρα του Πάσχα, η πρώτη και η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων (25-26 Δεκεμβρίου), η Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου), η γιορτή του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου, του Πρωτοκλήτου, προστάτη της Ρουμανίας (30 Νοεμβρίου) έχουν κηρυχθεί αργίες κατά τις οποίες δεν γίνεται καμία εργασία».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων