28/02/2022 28/02/2022 Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία οδήγησε στη μαζική φυγή πολιτών από την χώρα, ιδίως γυναικών και παιδιών, που πέρασαν τα σύνορα στη Ρουμανία, είτε για να παραμείνουν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης είτε μόνο για να μετακινηθούν σε άλλες χώρες. Οι παραμεθόριες επισκοπές και όχι μόνο παρέχουν υποστήριξη σε όσους δοκιμάζονται σκληρά από τον...
28 Φεβρουαρίου, 2022 - 14:46
Τελευταία ενημέρωση: 28/02/2022 - 14:40

Η Ρουμανική Εκκλησία στο πλευρό των Ουκρανών προσφύγων

Διαδώστε:
Η Ρουμανική Εκκλησία στο πλευρό των Ουκρανών προσφύγων

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία οδήγησε στη μαζική φυγή πολιτών από την χώρα, ιδίως γυναικών και παιδιών, που πέρασαν τα σύνορα στη Ρουμανία, είτε για να παραμείνουν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης είτε μόνο για να μετακινηθούν σε άλλες χώρες. Οι παραμεθόριες επισκοπές και όχι μόνο παρέχουν υποστήριξη σε όσους δοκιμάζονται σκληρά από τον πόλεμο παρέχοντας διαμονή, τροφή, πνευματική και ιατρική περίθαλψη, καθώς και ρούχα, παιδικά παιχνίδια και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Η Αρχιεπισκοπή Σουτσεάβας και Ραουντίου

Η Αρχιεπισκοπή Σουτσεάβας και Ραουντίου έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα υποστήριξης, με την πρωτοβουλία και με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου κ. Καλλίνικου. Υπό αυτή την έννοια, συστάθηκε μια επιτροπή αποτελούμενη από κληρικούς του Επισκοπικού Κέντρου, τον Αρχιεπίσκοπο, συντονιστές εθελοντών, για να βρεθούν τα πιο αποτελεσματικά μέτρα υποστήριξης αυτή τη στιγμή για Ουκρανούς πολίτες που διέρχονται ή σκοπεύουν να παραμείνουν στη Ρουμανία.

Στο τέλος της εβδομάδας, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος βρέθηκε στο συνοριακό πέρασμα Siret, μίλησε με εθελοντές και φρόντισε να γίνουν ενέργειες για την υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη. Η Αρχιεπισκοπή παρείχε εθελοντές που συνομιλούσαν με κατοίκους από την Ουκρανία. Κληρικοί και πιστοί μετέφεραν Ουκρανούς πολίτες σε κέντρα φιλοξενίας στους δήμους Ραουντίου και Σουτσεάβας και ομάδες εθελοντών φρόντισαν να αγοράσουν παιχνίδια για να φέρουν ένα χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών που περνούν τα σύνορα αυτές τις μέρες.

Η Επισκοπή Μαραμούρες και Σατμάρ

Στο πλαίσιο του μηνύματος «Προτροπή για προσευχή για την ειρήνη στην Ουκρανία και την αδελφική αλληλεγγύη με όσους φεύγουν από τον πόλεμο», που εξέδωσε την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Επίσκοπος Μαραμούρες και Σατμάρ κ. Ιουστίνος σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, προσφέρονται περίπου 200 θέσεις διαμονής και διατροφής στο Κέντρο Νεότητας «Sfânta Lidia» στο Sighetu Marmației-Sihei, στην Ενορία «Γέννηση του Αγίου Προφήτη Ιωάννη του Βαπτιστή» – Valea Hotarului, στην Ενορία «Buna Vestire» στο Vişeu de Mijloc, καθώς και στους μοναστικούς οικισμούς από τις Αρχιεπισκοπές Sighet και Vişeu της κομητείας Μαραμούρες, μας έστειλε έναν αρχιδούκα. Καθ. Adrian Dobreanu.

Επισκοπή Τουλσέας

Στο επίπεδο της Επισκοπής Τουλσέας, κληρικοί και εθελοντές πιστοί κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο ή απλώς διέρχονται από τη χώρα διασχίζοντας τον Δούναβη στη Dobrogea, παρέχοντάς τους νερό, τρόφιμα, είδη οικιακής χρήσης και προσωπική υγιεινή.

Όλες οι υποστηρικτικές δράσεις της Επισκοπής πραγματοποιούνται σε στενή συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους αρμόδιους φορείς.

Αρχιεπισκοπή Σιμπίου

Οι ιερείς και οι πιστοί στις ενορίες της Αρχιεπισκοπής του Σιμπίου καλούνται να οργανώσουν συλλογές τροφίμων και χρημάτων για να στηρίξουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν φτάσει σε κέντρα υποδοχής στο βόρειο τμήμα της χώρας και στη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Αρχιεπισκοπή Βαντ, Φελεάκ και Κλουζ

Μήνυμα προσευχής και αλληλεγγύης έστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κλουζ, Μαραμουρές και Σαλάι κ. Αντρέας, το Σάββατο, στο οποίο προέτρεψε τη βοήθεια των προσφύγων που αναζητούν καταφύγιο στη χώρα μας. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε αυτές τις μέρες. Οι πρόσφυγες χρειάζονται τη βοήθειά μας.

Σε περίπτωση ανάγκης μπορούν να προμηθευτούν και τρόφιμα μεγάλης διάρκειας. “Είναι σαφές ότι η πίστη αποδεικνύεται με έργα. Προσευχόμαστε στον Θεό να φέρει ξανά ειρήνη και κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στη σελίδα της Αρχιεπισκοπής.

Το ίδιο μήνυμα ανακοίνωσε ότι η Αρχιεπισκοπή παρείχε 70 θέσεις φιλοξενίας για πρόσφυγες στο Κέντρο Νεότητας «Ioan Bunea» στο Sângeorz-Băi, Bistrița-Năsăud.

Αρχιεπισκοπή Τόμιδος

Ο Αρχιεπίσκοπος Τόμιδος κ. Θεοδόσιος, εξέδωσε χθες κάλεσμα για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη γειτονική χώρα, καθώς και για την υποδοχή και βοήθεια Ουκρανών προσφύγων. “Όταν χρειαστεί, θα δεχθούμε αυτούς που εκδιώχθηκαν, ακολουθώντας τον λόγο του Σωτήρα”, είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αρχιεπισκοπή παρείχε 150 θέσεις φιλοξενίας για πρόσφυγες.

Φιλανθρωπική Ομοσπονδία του Πατριαρχείου Ρουμανίας

Η Φιλανθρωπική Ομοσπονδία του Πατριαρχείου Ρουμανίας έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης, δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα federatia-filantropia.ro, στο οποίο εκφράζει την ετοιμότητά της να προσφέρει υποστήριξη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία: «Σε αυτούς τους καιρούς κρίσης, η Φιλανθρωπική Ομοσπονδία προσπαθεί να να προσφέρει βοήθεια σε όσους επλήγησαν στο πλαίσιο της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι επώδυνες στιγμές που περνούν οι πρόσφυγες πολέμου μπορούν να βελτιωθούν με τις προσευχές και την αλληλεγγύη μας. Ας δείξουμε λοιπόν καλοσύνη, ενσυναίσθηση μαζί, για να μπορέσουμε να προφυλάξουμε, να ταΐσουμε και να ντύσουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται τη στήριξή μας. Η Φιλανθρωπική Ομοσπονδία, μαζί με τις 25 οργανώσεις μέλη.

 

Πηγή φωτογραφίας: ziarullumina

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων