31/07/2022 31/07/2022 Τελέστηκε σήμερα το μεσημέρι ο καθαγιασμός της αγίας τραπέζης στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου (Domnița Bălașa), που αποτελεί Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βουκουρέστι. Της Ευγενίας Δίτσα Ο ναός είναι, επίσης, αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο τον νέο και στον Άγιο Κωνσταντίνο Μπρινκοβεάνου (Brâncoveanu) (Πρίγκιπα της Βαλαχίας) και τους τέσσερις γιους του. Την...
31 Ιουλίου, 2022 - 12:53
Τελευταία ενημέρωση: 31/07/2022 - 17:58

Καθαγιασμός του Πατριαρχικού Παρεκκλησίου στο Βουκουρέστι

Διαδώστε:
Καθαγιασμός του Πατριαρχικού Παρεκκλησίου στο Βουκουρέστι

Τελέστηκε σήμερα το μεσημέρι ο καθαγιασμός της αγίας τραπέζης στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου (Domnița Bălașa), που αποτελεί Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βουκουρέστι.

Της Ευγενίας Δίτσα

Ο ναός είναι, επίσης, αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο τον νέο και στον Άγιο Κωνσταντίνο Μπρινκοβεάνου (Brâncoveanu) (Πρίγκιπα της Βαλαχίας) και τους τέσσερις γιους του.

Την 7η Κυριακή μετά την Πεντηκοστή, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ μίλησε για την ευαγγελική περικοπή της θεραπείας των δύο τυφλών και του κωφού από την Καπερναούμ (Κατά Ματθαίον 9:27-35) στους πιστούς που ήταν παρόντες, στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσι Domniţa Bălaşa, τονίζοντας ότι «το Ευαγγέλιο σήμερα μας δείχνει αφενός ότι ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός ακούει αυτούς που έρχονται κοντά του και ζητούν τη βοήθειά του και αφ’ ετέρου, ζητάει πίστη. Θέλει όσοι έρχονται κοντά Του και Του ζητούν κάτι, να πιστεύουν ότι θα λάβουν αυτό που ζητούν», τόνισε ο Μακαριώτατος.

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας εξήγησε ότι από την ευαγγελική περικοπή φαίνεται ότι «όσοι εισακούστηκαν και το αίτημά τους εκπληρώθηκε, δηλαδή θεραπεύτηκαν, έγιναν ευγνώμονες ευαγγελιστές της φιλεύσπλαχνης αγάπης του Χριστού» και «ο χώρος, όπου παρακαλούμε τον Θεό να μας βοηθήσει και δείχνουμε την πίστη και την ευγνωμοσύνη μας για την ελεήμονα αγάπη Του, είναι η Εκκλησία».

«Ο Θεός είναι παρών παντού, αλλά είναι παρών ειδικά εκεί όπου τον καλούν… Όπου ανοίγεται η καρδιά ή η ψυχή και το σπίτι, για να εισέλθει. Ο Θεός είναι πανηγυρικά παρών εκεί που καλείται μόνιμα».

«Ο Θεός από τον ουρανό είναι παρών στον τόπο λατρείας που Του αφιερώθηκε, για την επίσημη συνάντηση μαζί Του στην προσευχή, και αυτό δείχνει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία διατήρησε την προσευχή του Σολομώντα στον καθαγιασμό του ναού, επειδή ο ναός στην Ιερουσαλήμ ήταν προφητικό προμήνυμα του μυστηρίου της Εκκλησίας», είπε ο Πατριάρχης Δανιήλ πριν την ακολουθία του καθαγιασμού του ιερού ναού της Αναλήψεως του Κυρίου.

Της Θείας Λειτουργίας που προηγήθηκε χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος εν Δασία Φέλικι κ. Ιερώνυμος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πλοεστίου, βοηθός παρά τω Πατριάρχη, Βαρλαάμ Ploieşteanul.

 

Λίγα λόγια για τον Ναό

Ο ιερός ναός, που θεμελιώθηκε από τις γυναίκες της οικογένειας Brâncoveanu, πέρασε από ένα εκτεταμένο έργο αποκατάστασης, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε τέσσερα χρόνια με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο το συγκρότημα, με τίτλο «Brâncoveneşti Biserica Domnița Bălaşa», κόστισαν περίπου 3,4 εκατομμύρια ευρώ.

Η θεμελίωση και η τοιχοποιία ενισχύθηκαν, η στέγη και ο σκελετός αποκαταστάθηκε στην αρχική τους μορφή, καθώς και ο περίβολος του ναού. Στο εσωτερικό αποκαταστάθηκαν η αρχιτεκτονική και η αγιογράφηση, τα βιτρό και τα ξυλόγλυπτα, καθώς και οι γυψοσανίδες, που αγιογραφήθηκαν, όπως ήταν στην αρχική εκκλησία.

Το εσωτερικό του ναού έχει επανέλθει στην αρχική λαμπρότητα της εποχής του βασιλιά Καρόλου Α’ και της βασίλισσας Ελισάβετ. Το έργο περιελάμβανε, επίσης, την αποκατάσταση πεζοδρομίων, εξωτερικών σκαλοπατιών, πεζοδρομίων και δρόμων και χώρων πρασίνου.

Ολόκληρο το συγκρότημα φωτίστηκε για να τονιστεί καλύτερα και εξοπλίστηκε με τα κατάλληλα μέσα, ώστε να ταιριάζουν με το αρχιτεκτονικό ύφος της εκκλησίας.

Πηγή: basilica.ro

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων