21/03/2021 21/03/2021 Περισσότερες από 80 ξύλινες εκκλησίες βρίσκονται στην περιφέρεια Κλουζ της Ρουμανίας, η πλειονότητα των οποίων αποτελούν ιστορικά μνημεία της χώρας. Σήμερα, αρκετές εξ αυτών κινδυνεύουν και οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση για την συντήρησή τους. “Πριν από εκατό χρόνια ο αριθμός των ξύλινων εκκλησιών στο Κλουζ ήταν διπλάσιος, και είναι πολύ πιθανό ότι σε 30-40 χρόνια...
21 Μαρτίου, 2021 - 9:06
Τελευταία ενημέρωση: 21/03/2021 - 8:53

Κινδυνεύουν οι ξύλινες εκκλησίες στη Ρουμανία

Διαδώστε:
Κινδυνεύουν οι ξύλινες εκκλησίες στη Ρουμανία

Περισσότερες από 80 ξύλινες εκκλησίες βρίσκονται στην περιφέρεια Κλουζ της Ρουμανίας, η πλειονότητα των οποίων αποτελούν ιστορικά μνημεία της χώρας. Σήμερα, αρκετές εξ αυτών κινδυνεύουν και οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση για την συντήρησή τους.

“Πριν από εκατό χρόνια ο αριθμός των ξύλινων εκκλησιών στο Κλουζ ήταν διπλάσιος, και είναι πολύ πιθανό ότι σε 30-40 χρόνια ορισμένες θα χαθούν. Μία φορά κάθε σχεδόν κάθε 10 χρόνια μια ξύλινη εκκλησία καίγεται σε φωτιά ή πωλείται, ή καταστρέφεται. Είναι μια κληρονομιά που πρέπει να φροντίσουμε” δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Renașterea, η Νονσουέλα Μπεντέα, σύμβουλος στο Κέντρο Διατήρησης και Προώθησης του Παραδοσιακού Πολιτισμού.


Τα τελευταία 15-20 χρόνια, ένας μικρός αριθμός μνημείων στο Κλουζ έχει αποκατασταθεί μερικώς ή ολικώς, ενώ αρκετές ξύλινες εκκλησίες έχουν καταστραφεί εντελώς και δεν μπορούν πλέον να σωθούν.

Η μεταφορά στην αυλή ενός μουσείου ή μοναστηριού ήταν, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο μόνος τρόπος για να σωθεί ένα απειλούμενο κτίριο.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων