24/10/2023 25/10/2023 Κλήρος και λαός στο Βουκουρέστι είχαν την ευλογία να υποδεχθούν την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, την Ιερά και θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά από το ομώνυμο Ιερό Προσκύνημα του Βερμίου, καθώς επίσης και αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου. Κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως και παρακλήσεως του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, ο Σεβασμιώτατος...
24 Οκτωβρίου, 2023 - 20:39
Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2023 - 3:58

Κλήρος και λαός στο Βουκουρέστι υποδέχθηκαν την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά και το Ιερό Λείψανο του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου

Διαδώστε:
Κλήρος και λαός στο Βουκουρέστι υποδέχθηκαν την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά και το Ιερό Λείψανο του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου

Κλήρος και λαός στο Βουκουρέστι είχαν την ευλογία να υποδεχθούν την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, την Ιερά και θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά από το ομώνυμο Ιερό Προσκύνημα του Βερμίου, καθώς επίσης και αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου.

Κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως και παρακλήσεως του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων κόμισε τα ιερά κειμήλια στο Βουκουρέστι στο πλαίσιο της εορτής του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου του Νέου.

Μετά από σύντομη λιτανεία (οδός των Αγίων) στο λόφο του Πατριαρχείου (λόφος της χαράς), ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ, ως επικεφαλής του ιερού κλήρου και πλήθους πιστών που συνέρρευσαν στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας προκειμένου να συμμετάσχουν στους εορτασμούς του Πολιούχου της, υποδέχθηκε τα ιερά κειμήλια προ του Καθεδρικού Ναού της πόλεως.

Λιτανεύτηκαν επίσης το Ιερό Λείψανο του Αγίου Δημητρίου του Νέου, Πολιούχου Βουκουρεστίου, Λείψανα του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης και των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Άπαντα τα Ιερά Λείψανα και η Εικόνα της Παναγίας Σουμελά τέθηκαν σε προσκύνηση των πιστών επί 24ώρου βάσεως σε ειδικό κουβούκλιο στο προαύλιο του Πατριαρχικού Ναού όπου αναμένεται να προσκυνήσουν δεκάδες χιλιάδες πιστοί από όλη τη Ρουμανία.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Βουκουρέστι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων θα συμμετάσχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου.

Τον Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα συνοδεύουν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας, ο Αρχιερατικός Επίτροπος περιχώρων Βεροίας Αρχιμ. Σωσίπατρος Πιτούλιας, ο Αρχιμ. Γρηγόριος Μάζα, ως επίσημος μεταφραστής, ο Αρχιδιάκονος π. Παντελεήμων Παπαεμμανουήλ και ο Μοναχός π. Γεράσιμος Μπεκές εκ μέρους του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και εκ μέρους του ΔΣ του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» ο Αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης και το μέλος κ. Γεώργιος Κυριακίδης.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Λαμπρή υποδοχή της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Σουμελά και ιερού Λειψάνου του Αγ. Δημητρίου στο Βουκουρέστι

Στην προσφώνηση του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ και με αφορμή την ανακήρυξη του έτους 2023 από το Πατριαρχείο Ρουμανίας ως «Έτος Ποιμαντικής Μέριμνας Ηλικιωμένων και Αναμνηστικό Έτος Υμνογράφων και Ψαλτών», αρχικά επισήμανε:

«Το έτος 2023, το οποίο ανακηρύχθηκε ως Έτος Ποιμαντικής Μέριμνας Ηλικιωμένων και Αναμνηστικό Έτος Υμνογράφων και Ψαλτών, είναι μια ευλογημένη περίοδος κατά την οποία δείχνουμε την εκτίμηση και τον σεβασμό μας για τους ανθρώπους που έφτασαν στο τέλος του προσκυνήματος τους σε αυτό τον κόσμο και οδεύουν προς τη Βασιλεία του Θεού. Το γήρας πρέπει να νοηθεί ως η ηλικία κατά την οποία πλησιάζουμε στο τέλος του επίγειου ταξιδιού μας, όταν ο Κύριος Ιησούς Χριστός μας οδηγεί στον οίκο του ουράνιου Πατρός (Κατά Ιωάννην 14:2)».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην έννοια του εκκλησιαστικού ύμνου επισημαίνοντας ότι «αναπαριστά την αδιάκοπη δοξολογία του Θεού στον Παράδεισο από τους αγγέλους, αλλά και την αρμονία, την ομορφιά και τη χαρά του Παραδείσου. Η βυζαντινή μελωδία είναι μέσω της θείας έμπνευσης μια πρόγευση της Ουράνιας Βασιλείας».

Σε άλλο σημείο ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρουμανίας μίλησε για το βίο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου και την ιστορία της θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά και επίσης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα για «τη φιλία και γενναιοδωρία του» να κομίσει τα ιερά κειμήλια στο Βουκουρέστι.

Καταλήγοντας ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ δεν παρέλειψε, μεταξύ άλλων, να κάνει μια αναφορά σε όσους βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και υποφέρουν.

«Ταυτόχρονα, προσευχόμαστε ο Θεός να δείξει το έλεός Του σε όλους τους ανθρώπους που είναι σε πόλεμο και υποφέρουν στις μέρες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην αντιφώνηση του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ για την πρόσκληση και την υποδοχή. Επίσης ευχήθηκε «η χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου και της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Σουμελά να σας ενισχύει και να σας ενδυναμώνει και να ευλογεί και να σκέπει πάντοτε τον ευσεβή και πιστό Ρουμανικό λαό».

Αναλυτικά η αντιφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελήμονος:

«Τό πρόσωπόν σου λιτανεύσουσιν οἱ πλούσιοι τοῦ λαοῦ».

Τον προφητικό αυτό στίχο, ο οποίος αναφέρεται στο σεπτό και πανίερο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, θα μπορούσαμε να επαναλάβουμε και εμείς αυτή την ώρα, καθώς ο ιερός κλήρος και τα πλήθη των πιστών, με προεξάρχοντα τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ, υποδέχεσθε με αγάπη και σεβασμό την ιστορική και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Σουμελά, της Παναγίας του Πόντου και των προσφύγων, την οποία λιτανεύσαμε πριν από λίγο με κατάνυξη.

Γνωρίζουμε τον πλούτο των αισθημάτων σας προς την Κυρία Θεοτόκο και προς την χαριτόβρυτο εικόνα της, την οποία κατά την παράδοση ιστόρησε ο άγιος ευαγγελιστής Λουκάς ο ιατρός. Γι᾽ αυτό και ανταποκριθήκαμε με πολλή χαρά στην πρόσκληση και την παράκληση του σεπτού Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ρουμανίας, Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ.κ. Δανιήλ, να μεταφέρουμε από το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, από τις πλαγιές του Μακεδονικού Βερμίου, όπου η ευσέβεια και η αγάπη των Ποντίων ανίδρυσε πριν από 70 περίπου χρόνια το νέο κατοικητήριό της, τη σεπτή και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σουμελά στην πόλη σας, για να σας ευλογήσει και να συνεορτάσει μαζί σας τη μνήμη του πολιούχου σας αγίου Δημητρίου του νέου και θαυματουργού.

Εκφράζουμε τις ολοκάρδιες ευχαριστίες μας προς Εσάς, Μακαριώτατε, για την ευγενή και φιλάδελφο πρόσκλησή σας και για την πολλή σας αγάπη, χάρη στην οποία ευρισκόμεθα και πάλι στη φιλόξενη χώρα σας και ζούμε την ίδια συγκίνηση που αισθανόμεθα κάθε φορά στον τόπο σας, βλέποντας και σήμερα χιλιάδες ευλαβών πιστών, που συγκεντρώθηκαν για να υποδεχθούν την χαριτόβρυτη και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Σουμελά, για να την συνοδεύσουν τιμητικά και προσευχητικά στην ιερά λιτανεία, για να την ασπασθούν και να λάβουν τη χάρη και την ευλογία της.

Σας ευχαριστούμε και πάλι από καρδίας, τόσο η ταπεινότης μου και οι κληρικοί της Συνοδείας μου, όσο και οι εκπρόσωποι του Ιερού Προσκυνήματος και του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», οι οποίοι συνοδεύουν την ιερά Εικόνα, για την πρόφρονα και τιμητική υποδοχή σας, και εύχομαι ταπεινά η χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου και της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Σουμελά να σας ενισχύει και να σας ενδυναμώνει και να ευλογεί και να σκέπει πάντοτε τον ευσεβή και πιστό Ρουμανικό λαό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων