01/04/2023 01/04/2023 Κληρικοί και κοινωνικοί λειτουργοί από την Αρχιεπισκοπή Τιμισοάρας, καθώς και εθελοντές από τη Φιλανθρωπική Ομοσπονδία της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας συμμετείχαν σε μάθημα για την καταπολέμηση, την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων, του εντοπισμού πιθανού θύματος και της αναφοράς του περιστατικου στους αρμόδιους φορείς. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι «Ο σκοπός του μαθήματος ήταν να προετοιμάσει τους επαγγελματίες...
01 Απριλίου, 2023 - 16:35
Τελευταία ενημέρωση: 01/04/2023 - 16:20

Μάθημα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων από την Αρχιεπισκοπή Τιμισοάρας (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Μάθημα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων από την Αρχιεπισκοπή Τιμισοάρας (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Κληρικοί και κοινωνικοί λειτουργοί από την Αρχιεπισκοπή Τιμισοάρας, καθώς και εθελοντές από τη Φιλανθρωπική Ομοσπονδία της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας συμμετείχαν σε μάθημα για την καταπολέμηση, την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων, του εντοπισμού πιθανού θύματος και της αναφοράς του περιστατικου στους αρμόδιους φορείς.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Ο σκοπός του μαθήματος ήταν να προετοιμάσει τους επαγγελματίες να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις έτσι ώστε να βοηθήσουν τα πιθανά θύματα εμπορίας ανθρώπων», δήλωσε η Ana Maria Cordun, από την Εθνική Υπηρεσία Κατά της Εμπορίας Ανθρώπων. «Είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα», πρόθεσε.

Το μάθημα «Ταυτοποίηση και πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ανθρωπιστική βοήθεια για άτομα στη Ρουμανία που πλήττονται από την Ουκρανική κρίση» και περιελάμβανε επίσης μια επισκόπηση των δικαιωμάτων των προσφύγων στην περιοχή όπου φιλοξενούνται.

Παρουσιάστηκε επίσης ένα οδηγός για τον τρόπο προσέγγισης των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

«Ο Διεθνής Οργανισμός Ορθόδοξης Χριστιανικής Φιλανθρωπίας (IOCC), η Φιλανθρωπική Ομοσπονδία του Πατριαρχείου Ρουμανίας και η Εθνική Υπηρεσία κατά της Εμπορίας Προσώπων (ANITP) συνεργάζονται όλα αυτά τα χρόνια για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Έτσι σε κάθε Επισκοπή εκπαιδεύονται ιερείς, ειδικοί κοινωνικών υπηρεσιών για να εντοπίζουν και να βοηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα θύματα αυτού του φαινομένου», εξήγησε στο Trinitas TV ο π. Cristian Pavel, πρόεδρος του Τομέα Φιλανθρωπίας στην Τιμισοάρα.

Συγκεκριμένα στο μάθημα έγινε σαφές το πώς μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει ένα θύμα εμπορίας ανθρώπων:

• «Φαίνεται αποπροσανατολισμένο, δεν κοιτάζει τον κόσμο στα μάτια, είναι άυπνο, δεν έχει φάει, φαινομενικά αποκομμένο από αυτό που του συμβαίνει, έχει απώλεια μνήμης και σημάδια κακοποίησης στο σώμα του.

• Ταξιδεύει χωρίς αποσκευές και συνοδεύεται από άτομο με το οποίο δεν έχει συγγένεια. Όταν δίνει τα χαρτιά του, ο συνοδός παρακολουθεί όλες τις κινλησεις του θύματος, το συνοδεύει ακόμα και στην τουαλέτα και του επιτρέπει να μιλάει με κανέναν».

Ως προς τις διαδικτυακές «γνωριμίες», ειπώθηκαν τα εξής:

• «Να γίνεται προσεκτική επιλογή των φίλων που προστίθενται στο Facebook.
• Να μην δημοσιοποιούνται προσωπικές πληροφορίες δημόσια.
• Να μην στέλνονται προκλητικές φωτογραφίες μέσω του Διαδικτύου.
• Να μην πραγματοποιείται ραντεβού με άτομο το οποίο υπάρχει γνωριμία μόνο διαδικτυακά.
• Να απορριφθεί η κάθε πρόταση αγοράς εισιτηρίου για το εξωτερικό με το πρόσχημα εύρεσης εργασίας».

Ως προς το αν κάποιος θέλει να εργαστεί στο εξωτερικό, θα πρέπει να λάβει υπόψην του τα εξής:

• «Να γίνει έλεγχος του εργοδότη.
• Να μην εμπιστευόμαστε σε κανέναν την ταυτότητα.
• Να υπάρχει πάντα ένας άμεσος τρόπος επικοινωνίας μέσω κωδικού με την οικογένεια σε περίπτωση αντιμετώπισης προβλήματος και σε καταστάσεις όπου δεν μπορούμε να μιλήσουμε».

Τέλος στο μάθημα δόθηκαν τα εξής τηλέφωνα ανάγκης:

«Ρουμανία: Καλέστε δωρεάν στο 0800.800.678.
Εξωτερικό: Καλέστε στο 004.021.313.31.00 ή στην πρεσβεία/προξενείο της Ρουμανίας».

Η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων (ANITP)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων, οι ρουμανικές αρχές έχουν αναπτύξει μια συντονισμένη δράση για την καλύτερη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου εκμετάλλευσής τους από διακινητές λευκής σαρκός. Ακόμη λαμβάνονται μέτρα για ητν πρόληψη εμπορίας ανθρώπων αλλά παρέχονται υπηρεσίες υποστήριξης των θυμάτων .

Η ANITP μαζί με θεσμικούς εταίρους (κυβερνητικά ιδρύματα, τοπικές αρχές, μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς), πραγματοποιεί συνεχείς δραστηριότητες παρέχοντας στους πρόσφυγες τις απαραίτητες πληροφορίες, στα ουκρανικά, για την πρόληψη της θυματοποίησης.

Επίσης, το προσωπικό της ANITP, σε όλη τη χώρα, πραγματοποιεί ενέργειες ενημέρωσης/εκπαίδευσης για ειδικούς που ενδέχεται να έρθουν σε επαφή με πιθανά θύματα, σχετικά με τους δείκτες κυκλοφορίας και τον τρόπο δράσης σε τέτοιες καταστάσεις.

Με πληροφορίες από: Basilica (Ștefana Totorcea)

Φωτογραφία: Αρχιεπισκοπή Τιμισοάρας

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων