17/01/2022 17/01/2022 Ιδιαίτερη σημασία για ολόκληρη την Εκκλησία έχει η σημερινή ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του ιδρυτή του χριστιανικού μοναχισμού, του Αγίου Ευσεβή Αντώνιου του Μεγάλου. Την εορτή του υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά η κοινότητα του ναού της παλιάς Βασιλικής Αυλής στο Βουκουρέστι, όπου πιστοί και προσκυνητές συμμετείχαν στο πλούσιο λειτουργικό πρόγραμμα, που κορυφώθηκε...
17 Ιανουαρίου, 2022 - 18:58
Τελευταία ενημέρωση: 17/01/2022 - 18:17

Μεγαλόπρεπα τιμήθηκε ο Άγιος Αντώνιος στο Βουκουρέστι

Διαδώστε:
Μεγαλόπρεπα τιμήθηκε ο Άγιος Αντώνιος στο Βουκουρέστι

Ιδιαίτερη σημασία για ολόκληρη την Εκκλησία έχει η σημερινή ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του ιδρυτή του χριστιανικού μοναχισμού, του Αγίου Ευσεβή Αντώνιου του Μεγάλου. Την εορτή του υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά η κοινότητα του ναού της παλιάς Βασιλικής Αυλής στο Βουκουρέστι, όπου πιστοί και προσκυνητές συμμετείχαν στο πλούσιο λειτουργικό πρόγραμμα, που κορυφώθηκε με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας από τον Βοηθό Επίσκοπο του Πατριάρχου, του Σιναΐα π. Ιερώνυμο, πλαισιωμένο από ιερείς και διακόνους.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ξεκίνησε στον Ιερό Ναό «Άγιος Αντώνιος» το λειτουργικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην ημέρα μνήμη του ευσεβούς Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου του Μεγάλου. Ανήμερα της μνήμης του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου, τελέστηκαν οι Ακολουθίες του Ακάθιστου και του Όρθρου, συνεχίζοντας με τη Θεία Λειτουργία που χοροστάτησε ο Σιναΐας π. Ιερώνυμος πλαισιωμένος από κληρικούς.

Μεταξύ άλλων, ο π. Ιερώνυμος τόνισε ότι ο ευσεβής Άγιος Αντώνιος ο Μέγας, με τη ζωή και το έργο του έμοιαζε με τα ασκητικά πρότυπα της Παλαιάς Διαθήκης: «Ο Άγιος Αντώνιος πήρε την εικόνα και τη ζωή του Προφήτη Ηλία Τεσβιτεανούλ, αλλά και του Προφήτη Ελισσαίου και, ακόμη περισσότερο, του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Αυτά είναι τα πρόσωπα εκείνων που φεύγουν από τον κόσμο όχι από δειλία, αλλά για να βρουν εσωτερική γαλήνη, για να μπορέσουν να πολεμήσουν τις αμαρτίες και τα πάθη τους και να αποκτήσουν αρετές. Μόλις το έκαναν αυτό, ενισχύοντας τους εαυτούς τους με το λόγο του Θεού, έγιναν άρχοντες και οδηγοί στον κόσμο».

Ο π. Ιερώνυμος του Σινά τόνισε τον τρόπο με τον οποίο ο Άγιος Αντώνιος ο Μέγας, αφού έζησε τη σκληρή ζωή στην έρημο, είπε σε όσους ζητούσαν τη συμβουλή και τη βοήθειά του: «Η φήμη του Αγίου Αντωνίου έφτασε έως τον Αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνο, που με επιστολή του ζήτησε τη συμβουλή του, και ο ευσεβής Άγιος του απάντησε. Άφησε επίσης πολλά γραπτά, τα οποία σώζονται στην ελληνική συλλογή του μεγάλου λόγιου Migne. Είναι επίσης προστάτης των ορφανών και των φτωχών».

Στο τέλος της ομιλίας ο ιεράρχης ανέδειξε μια από τις διδασκαλίες του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου, δηλαδή αυτή της αληθινής σοφίας. «Ο Άγιος Αντώνιος λέει ότι ο σοφός δεν είναι αυτός που μελετά βιβλία και μαθαίνει πολλά. Σοφός είναι αυτός που πιστεύει στον Θεό και που κατέρχεται από τον εγωισμό του, ταπεινώνεται και βλέπει με τα πνευματικά του μάτια τι είναι καλό και τι κακό», τόνισε.

Ο ιερέας της ενορίας Gheorghe Zaharia ευχαρίστησε, στην τελευταία του ομιλία, τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ για τη γονική μέριμνα προς την κοινότητα που ποιμαίνει, τον Σιναΐα π. Ιερώνυμο για την υπηρεσία και τον θείο λόγο του, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους, κληρικούς και πιστούς για την εορτή του πολιούχου.

 

Φωτογραφίες: Basilica.ro / Raluca Ene και ziarullumina.ro

Με πληροφορίες από ziarullumina

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων