12/08/2022 12/08/2022 Μεγαλοπρεπώς τίμησε τον προστάτη της, Άγιο Νήφωνα, η Αρχιεπισκοπή Τιργοβιστίου το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης (10-11 Αυγούστου), με μια σειρά θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που συγκέντρωσαν πάνω από 20.000 προσκυνητές!  Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα Πέραν των χιλιάδων πιστών, στις εκδηλώσεις παρέστησαν εκπρόσωποι δημοσίων, εθνικών, νομαρχιακών και τοπικών αρχών.  Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, την Τετάρτη, στον Εσπερινό, τελέστηκε...
12 Αυγούστου, 2022 - 9:04
Τελευταία ενημέρωση: 12/08/2022 - 9:11

Μεγαλοπρεπής η γιορτή του Αγίου Νήφωνος στην Αρχιεπισκοπή Τιργοβιστίου

Διαδώστε:
Μεγαλοπρεπής η γιορτή του Αγίου Νήφωνος στην Αρχιεπισκοπή Τιργοβιστίου

Μεγαλοπρεπώς τίμησε τον προστάτη της, Άγιο Νήφωναη Αρχιεπισκοπή Τιργοβιστίου το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης (10-11 Αυγούστου), με μια σειρά θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που συγκέντρωσαν πάνω από 20.000 προσκυνητές! 

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Πέραν των χιλιάδων πιστών, στις εκδηλώσεις παρέστησαν εκπρόσωποι δημοσίων, εθνικών, νομαρχιακών και τοπικών αρχών.

Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, την Τετάρτη, στον Εσπερινό, τελέστηκε λιτανεία με τα ιερά λείψανα του Αγίου Νήφωνα, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και Μητροπολίτη Βλαχίας.

Η διαδρομή της πομπής περιελάμβανε το ιστορικό κέντρο της πόλης, με στάση στη Μονή Στέλεα και στο άγαλμα των Αγίων Μαρτύρων του Brâncoveni κοντά στο Δημαρχείο. Συμμετείχαν περισσότεροι 3.000 νέοι, μαθητές από σχολεία του Τιργοβιστίου, φοιτητές της Θεολογικής και Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου “Valahia” στο Târgovişte, νέοι από την πόλη κ.ά.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τιργοβιστίου και Πατριαρχικός Έξαρχος, κ. Νήφων, που ήγε τα ονομαστήριά του, βράβευσε τους τέσσερις μαθητές της αρχιεπισκοπικής  του περιφέρειας, που πήραν το απολυτήριό τους με άριστα, καθώς και τους 17 μαθητές, που κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις στην Εθνική Ολυμπιάδα Θρησκευμάτων και στον διεπιστημονικό Εθνικό Διαγωνισμό «Ρουμανικός Πολιτισμός και Πνευματικότητα», καθώς και τους καθηγητές τους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νήφων τέλεσε την Πέμπτη την πανηγυρική Θεία Λειτουργία μαζί με τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κάτω Δουνάβεως κ. Κασσιανό, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μπελκύ κ. Αντώνιο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νοτίου Βεσσαραβίας  κ. Βενιαμίν και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο (του Πατριαρχείου Ρουμανίας) εν Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία κ. Μιχαήλ.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Νήφων μίλησε για την προσωπικότητα του Αγίου Ιεράρχη Νήφωνα, προστάτη της Επισκοπής και πρώτου αγίου που αγιοκατατάχθηκε στην ρουμανική επικράτεια, ο οποίος  αναδιοργάνωσε την εκκλησιαστική ζωή, προέτρεψε τη χρήση της εκτύπωσης ως μέσο επικοινωνίας της εποχής ως προς το ποιμαντικό κομμάτι και ξεκίνησε μια γόνιμη δράση κληρικών στη Μητρόπολη.

Οι πιστοί περίμεναν στη σειρά μέχρι αργά το βράδυ για να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα του Αγίου.

Πηγή: basilica.ro

Φωτογραφίες: Arhiepiscopia Târgoviștei

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων