07/08/2021 07/08/2021 του Νίκου Οικονόμου / ope.gr Με την δέουσα ευλάβεια και εκκλησιαστική τάξη εορτάστηκε η Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ελληνικό Ιερό Ναό στο Γκαλάτσι της Ρουμανίας. Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κάτω Δουνάβεως κ. Κασσιανού, πλαισιουμένου από ιερείς και διακόνους,...
07 Αυγούστου, 2021 - 10:23
Τελευταία ενημέρωση: 07/08/2021 - 10:47

Μεταμόρφωση του Σωτήρος με τους Έλληνες της Ρουμανίας

Διαδώστε:
Μεταμόρφωση του Σωτήρος με τους Έλληνες της Ρουμανίας
  • του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

Με την δέουσα ευλάβεια και εκκλησιαστική τάξη εορτάστηκε η Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ελληνικό Ιερό Ναό στο Γκαλάτσι της Ρουμανίας.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κάτω Δουνάβεως κ. Κασσιανού, πλαισιουμένου από ιερείς και διακόνους, παρουσία μελών της τοπικής Ελληνικής κοινότητας και πλήθους πιστών.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εορτή τονίζοντας παράλληλα την σημασία της προσωπικής πνευματικής μεταμόρφωσης κατά την διάρκεια του Ιερού Δεκαπενταλείτουργου.

Επίσης, παρέστησαν πιστοί με προβλήματα ακοής για τους οποίους η Θεία Λειτουργία μεταφραζόταν στην νοηματική γλώσσα από τον π. Κωνσταντίνο Τσάους.

Στο τέλος ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κάτω Δουνάβεως κ. Κασσιανός ευλόγησε τα σταφύλια και ακολούθησε η τέλεση μνημοσύνου για τους ιδρυτές και κτήτορες του Ναού.

 

Η Ελληνική εκκλησία στο Γκαλάτσι ιδρύθηκε το 1866, και ο θεμέλιος λίθος τέθηκε την ημέρα της εορτής της Μεταμορφώσεως.

Τα εγκαίνια έγιναν ύστερα από 6 χρόνια, στις 6 Αυγούστου 1872 από τον Ρουμάνο Επίσκοπο Μελχισεδέκ Στεφανέσκου, μαζί με τον Αρχιμανδρίτη Ευγένιο τον Ξηροποταμίτη.

Το Γκαλάτσι (ρουμανικά: Galaţi) είναι πόλη 250.000 κατοίκων και παραδουνάβιο λιμάνι στην ανατολική Ρουμανία, νότια της Μολδαβίας.

Η πόλη αναφέρεται για πρώτη φορά το 1445, αλλά για τους Έλληνες είναι ιστορική, καθ΄ ότι εδώ έλαβε χώρα η πρώτη μάχη στην Μολδοβλαχία ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους (Μάχη του Γκαλατσίου), και χύθηκε το πρώτο Ελληνικό αίμα της Επανάστασης του 1821.

Στην κύρια είσοδο του Ναού της Μεταμορφώσεως, υπάρχει μαρμάρινη πλάκα με χαραγμένα τα ονόματα των ιδρυτών της εκκλησίας: Ανδρέας Πανάς, Δημήτριος Ροδοκανάκης, Κωνσταντίνος Σακομάνος.

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων