09/10/2020 09/10/2020 Μια από τις πιο θλιβερές περιόδους της ιστορίας της ζει – κατά τον Μητροπολίτη Μολδαβίας και Μπουκοβίνης κ. Θεοφάνη- το Ιάσιο. Μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τις αρχές στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής της Επιβατινής στην ιστορική περιοχή της Μολδαβίας, ο Σεβασμιώτατος έστειλε μήνυμα για την παραβίαση των δικαιωμάτων που σχετίζονται με τη θρησκευτική ελευθερία. Ο σεπτός Ιεράρχης...
09 Οκτωβρίου, 2020 - 11:35
Τελευταία ενημέρωση: 09/10/2020 - 10:43

Μια από τις θλιβερότερες περιόδους στην ιστορία…

Διαδώστε:
Μια από τις θλιβερότερες περιόδους στην ιστορία…

Μια από τις πιο θλιβερές περιόδους της ιστορίας της ζει κατά τον Μητροπολίτη Μολδαβίας και Μπουκοβίνης κ. Θεοφάνη- το Ιάσιο. Μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τις αρχές στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής της Επιβατινής στην ιστορική περιοχή της Μολδαβίας, ο Σεβασμιώτατος έστειλε μήνυμα για την παραβίαση των δικαιωμάτων που σχετίζονται με τη θρησκευτική ελευθερία. Ο σεπτός Ιεράρχης δήλωσε πως «η επιβολή της απόφασης των αρχών να απαγορεύσουν σε εκείνους που δεν κατοικούν στο Ιάσιο να εισέλθουν στη Μητροπολιτική επαρχία, όπου θησαυρίζεται η λειψανοθήκη με τα Ιερά λείψανα της Αγίας Παρασκευής, αυξάνει τον πόνο που προκαλείται από το γεγονός ότι πολλοί συνάνθρωποί μας δοκιμάζονται από τη νέα επιδημία».

«Η απαγόρευση τηρείται σε τέτοιο βαθμό, που υπήρχαν περισσότεροι εκπρόσωποι της αστυνομίας γύρω από τη Μητρόπολη από ότι πιστοί! Είναι το αποτέλεσμα ενός διακριτικού μέτρου, το οποίο παραβιάζει πολλές νομικές διατάξεις και διεθνείς αρχές που προστατεύουν την ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης», λέει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασής του:

«Η Μητρόπολη της Μολδαβίας ζει μια από τις πιο θλιβερές περιόδους στην ιστορία της. Στον πόνο που προκαλείται από το γεγονός ότι πολλοί από τους ανθρώπους μας πλήττονται από τη νέα επιδημία, προστίθεται η απόφαση των αρχών να απαγορεύσουν σε εκείνους που δεν ζουν στο Ιάσιο να εισέλθουν στη μητροπολιτική περιοχή, όπου θησαυρίζονται τα ιερά λείψανα της Αγίας Παρασκευής. Η απαγόρευση τηρείται σε τέτοιο βαθμό, ώστε γύρω από τον Μητροπολιτικό μας ναό υπήρχαν περισσότεροι εκπρόσωποι επιβολής του νόμου απ’ ότι προσκυνητές. Είναι το αποτέλεσμα ενός μέτρου που εισάγει διακρίσεις, το οποίο παραβιάζει πολλές νομικές διατάξεις και διεθνείς αρχές, που προστατεύουν την ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης.

Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε. Οι πιστοί που έρχονται στο Ιάσιο για διάφορους λόγους – στο νοσοκομείο, στην αγορά, στα δικαστήρια ή στο χώρο εργασίας – εάν δεν έχουν την κατοικία τους εδώ, δεν μπορούν να τιμήσ0υν και να προσκυνήσουν την Αγία Παρασκευή. Οι γονείς που επισκέπτονται τα παιδιά τους για λίγες μέρες δεν μπορούν να εκπληρώσουν την επιθυμία τους να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα, αν και έχουν έρθει και για αυτό στο Ιάσιο. Ακόμα και φοιτητές που σπουδάζουν εδώ δεν μπορούν να προσεγγίσουν τον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό.

Νομίζω ότι, πρώτη φορά στην ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Μολδαβίας συμβαίνει κάτι τέτοιο. Υπήρξαν εισβολές, πόλεμοι, πληγές κάθε είδους, ολοκληρωτικά καθεστώτα. Τα ιερά λείψανα της Αγίας Παρασκευής υπήρξαν πάντοτε πηγή ανακούφισης, θεραπείας και ενίσχυσης και οι άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να τα πλησιάσουν. Σήμερα, έχουν θεωρηθεί πηγή μόλυνσης.

Για επτά μήνες, η Εκκλησία εργάζεται σκληρά, για να προστατεύσει την υγεία των ανθρώπων. Και θα συνεχίσει να το κάνει. Οι πιστοί έχουν υποστεί σοβαρούς περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης των θρησκευτικών πεποιθήσεων τους στο όνομα της καταπολέμησης του κορωνοϊού. Ωστόσο, όλα έχουν ένα όριο που, αν ξεπεραστεί, δεν είναι καλό για κανέναν.

Ζητώ από τους ιερείς και τους πιστούς του Μητροπολιτικού Ναού Μολδαβίας και Μπουκόβινας, καθώς και όλους τους πιστούς, που κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προσήλθαν στα Ιερά λείψανα της Αγίας Παρασκευής, να με συγχωρήσουν που δεν μπόρεσα να διευκολύνω την πρόσβασή τους στη λατρεία, σύμφωνα με την Εκκλησία. Ζητώ από όλους να μετατρέψουν αυτόν τον πόνο σε χρόνο μετάνοιας, προσευχής και καλών πράξεων.

Προτρέπω τους ιερείς να τελούν καθημερινά τη Θεία Λειτουργία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Στις ενοριακές εκκλησίες και τα μοναστήρια να κάνουν παρακλήσεις στην Αγία Παρασκευή. Οι Ψαλμοί, μια μεγάλη πηγή παρηγοριάς σε περιόδους δοκιμών, πρέπει να αποτελούν «τροφή» για όλους τους Χριστιανούς, ειδικά αυτοί του μεσονυκτικού. Η γιορτή της Αγίας Παρασκευής πρέπει να προηγείται και να ακολουθείται από λίγες μέρες νηστείας. Εάν είναι δυνατόν, για τους υγιείς, να φθάνουν έως το ηλιοβασίλεμα με νηστεία, ενώ καλό είναι να κάνουν και πολλές πράξεις ελεημοσύνης. Όλα για τον Θεό! Προκειμένου να στρέψει το βλέμμα Του πάνω μας, για να μας συγχωρήσει η Αγία Παρασκευή, για να ενθαρρυνθεί και το ιατρικό προσωπικό και να εκτιμά σωστά, για να κάνουν οι άνθρωποι ό, τι είναι απαραίτητο, για να προστατεύσουν την υγεία τους και αυτή των συνανθρώπων τους».

† Θεοφάνης

Μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνης

Μετάφραση και επιμέλεια για το Πρακτορείο «Ορθοδοξία»: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων