28/10/2022 28/10/2022 Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ εξέδωσε το μήνυμά του για την τελική φάση του 14ου Εθνικού Φεστιβάλ- Διαγωνισμού Εκκλησιαστικής Μουσικής “Δοξάστε τον Κύριο”, το οποίο διήρκεσε από τις 7 Ιουλίου έως τις 27 Οκτωβρίου. Όπως ανακοίνωσε ο Μακαριώτατος, το Έτος 2023 θα είναι αφιερωμένο στους Υμνογράφους και τους Εκκλησιαστικούς Ψάλτες. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι “Το εκκλησιαστικό...
28 Οκτωβρίου, 2022 - 13:13
Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2022 - 13:14

Μήνυμα Πατριάρχη Ρουμανίας για το Εθνικό Φεστιβάλ-Διαγωνισμό Εκκλησιαστικής Μουσικής

Διαδώστε:
Μήνυμα Πατριάρχη Ρουμανίας για το Εθνικό Φεστιβάλ-Διαγωνισμό Εκκλησιαστικής Μουσικής

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ εξέδωσε το μήνυμά του για την τελική φάση του 14ου Εθνικού Φεστιβάλ- Διαγωνισμού Εκκλησιαστικής Μουσικής “Δοξάστε τον Κύριο”, το οποίο διήρκεσε από τις 7 Ιουλίου έως τις 27 Οκτωβρίου. Όπως ανακοίνωσε ο Μακαριώτατος, το Έτος 2023 θα είναι αφιερωμένο στους Υμνογράφους και τους Εκκλησιαστικούς Ψάλτες.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

“Το εκκλησιαστικό λειτουργικό τραγούδι είναι πηγή χαράς και πνευματικής δύναμης, πηγή ειρήνης και αγάπης προς τον Θεό και τους συνανθρώπους μας, είναι η πνευματική “αναπνοή” της ψυχής που ανοίγεται στο έργο της χάριτος του Θεού”, είπε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος.

Το Φεστιβάλ έγινε υπό την αιγίδα της εν Ρουμανίας Ορθόδοξης Εκκλησίας, μέσω του Θεολογικού-Εκπαιδευτικού Τομέα της, σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Χωριού “Dimitrie Gusti” στο Βουκουρέστι, και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό γεγονός στα πλαίσια των εκδηλώσεων του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου του Νέου, Πολιούχου του Βουκουρεστίου. Το τελικό στάδιο του Φεστιβάλ-Διαγωνισμού αποτελούνταν από δύο μέρη: Α. Ερμηνεία και Β. Σύνθεση.

Είναι αξιοσημείωτη η προσπάθεια χορωδιών και συνθετών να συμβάλουν στη δοξολογία του Θεού και να αυξήσουν την αδελφική κοινωνία μέσω της Ορθόδοξης εκκλησιαστικής μουσικής”, τόνισε ο Πατριάρχης Ρουμανίας και πρόσθεσε: “Το εκκλησιαστικό λειτουργικό τραγούδι είναι πηγή χαράς και πνευματικής δύναμης, πηγή ειρήνης και αγάπης για τον Θεό και τους συνανθρώπους μας. Είναι η πνευματική αναπνοή της ψυχής που ανοίγεται στο έργο της χάρης του Θεού“.

Ο Μακαριώτατος, στο μήνυμά του ανέφερε ότι ο Όσιος Παΐσιος από το Νεάμτς συνέβαλε θετικά στην Ορθόδοξη εκκλησιαστική μουσική:  “Ο Όσιος Παΐσιος από το Νεάμτς συνέβαλε και στην Ορθόδοξη μουσική του τόπου. Προς το έτος 1782, ίδρυσε στη Μονή Νεάμτς τη λεγόμενη Σλαβική Εκκλησιαστική Ψαλτική Σχολή και μια χορωδία που ονομάζεται Ρωσική Χορωδία Φωνητικής Μουσικής , για να τη διακρίνει από την παλαιότερη βυζαντινή μονοφωνική χορωδία”.

Ακόμη ο Πατριάρχης Ρουμανίας μίλησε για το πόσοι συμμετείχαν στο Φεστιβάλ: “Σύμφωνα με την Ορθόδοξη μουσική παράδοση, κλήθηκαν να συμμετάσχουν οκτώ χορωδίες/χορωδιακά συγκροτήματα διαφορετικών τύπων: ψαλτικά ή αρμονικά, και ενοριακά ή μοναστηριακά.

Μεταξύ 25 και 27 Οκτωβρίου 2022, στο Βουκουρέστι, οι προσκεκλημένες χορωδίες συμμετείχαν στον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία, και σε ακαδημαϊκές εκδηλώσεις με θέμα τις λειτουργικές-μουσικές πρακτικές του Οσίου Παϊσίου από το Νεάμτς”.

Τέλος ο Μακαριώτατος, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του σε όλους όσοι συμμετείχαν: “Συγχαίρουμε τους διοργανωτές αυτού του φεστιβάλ-διαγωνισμού και τους συνεργάτες τους. Ειδικότερα, ευχαριστούμε τους παρουσιαστές – την κυρία Bianca Brad και τον κ. Silviu Biriș – που προωθούν συνεχώς τις αξίες της ταυτότητας του ρουμανικού λαού στον δημόσιο χώρο.

Ευχόμαστε σε όλους υγεία και πολλή βοήθεια, ειρήνη και χαρά, για πολλά και ευλογημένα χρόνια!”

Βραβεύσεις

Ο Μακαριώτατος, με το πέρας του Φεστιβάλ, απένειμε το «Μετάλλιο και Δίπλωμα του Τιμίου Έτους Προσευχής στη Ζωή της Εκκλησίας και του Χριστιανού» στις χορωδίες που συμμετείχαν στο πρώτο μέρος του διαγωνισμού, και βράβευσε τους συνθέτες (που κατατάσσονται στις τρεις πρώτες θέσεις σε κάθε κατηγορία) από το δεύτερο μέρος του διαγωνισμού.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Φωτογραφίες: Basilica.ro / Mircea Florescu

Με πληροφορίες από Basilica (Iulian Dumitrascu)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων