04/11/2023 04/11/2023 Η Ιερά Μητρόπολη Βεσσαραβίας του Πατριαρχείου Ρουμανίας απορρίπτει τις κατηγορίες της Μητρόπολης Κισινιέφ του Πατριαρχείου Μόσχας, περί παρέμβασης μιας ομάδας ιεραρχών της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας στη δικαιοδοσία της Επισκοπής Μπέλτσης και Φελέστης, στις 31 Αυγούστου 2023. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι «Διευκρινίζουμε ότι αυτές οι αβάσιμες κατηγορίες διατυπώνονται από απόγνωση, δεδομένου ότι η Ιερά Μητρόπολη Βεσσαραβίας...
04 Νοεμβρίου, 2023 - 11:54
Τελευταία ενημέρωση: 04/11/2023 - 12:18

Μητρόπολη Βεσσαραβίας: Το Πατριαρχείο Μόσχας δεν έχει δικαιοδοσία στην Μολδαβία!

Διαδώστε:
Μητρόπολη Βεσσαραβίας: Το Πατριαρχείο Μόσχας δεν έχει δικαιοδοσία στην Μολδαβία!

Η Ιερά Μητρόπολη Βεσσαραβίας του Πατριαρχείου Ρουμανίας απορρίπτει τις κατηγορίες της Μητρόπολης Κισινιέφ του Πατριαρχείου Μόσχας, περί παρέμβασης μιας ομάδας ιεραρχών της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας στη δικαιοδοσία της Επισκοπής Μπέλτσης και Φελέστης, στις 31 Αυγούστου 2023.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Διευκρινίζουμε ότι αυτές οι αβάσιμες κατηγορίες διατυπώνονται από απόγνωση, δεδομένου ότι η Ιερά Μητρόπολη Βεσσαραβίας καταγράφει έναν αυξανόμενο αριθμό αιτημάτων για ένταξη από κληρικούς και κοινότητες που δεν επιθυμούν να υπάγονται στο Πατριαρχείο Μόσχας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Βεσσαραβίας.

«Παρακολουθώντας προσεκτικά τις δημογραφικές και κοινωνικές εξελίξεις στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, διευκρινίζουμε ότι αυτή τη στιγμή περίπου το 50% των κατοίκων έχει ανακτήσει τη ρουμανική υπηκοότητα και μεταξύ των Ορθοδόξων κληρικών, ανεξάρτητα από το αν ανήκουν στη Μητρόπολη Βεσσαραβίας ή στη Ρωσία, ο αριθμός των κατόχων ρουμανικής υπηκοότητας ξεπέρασε το 80%», τονίζεται.

Η επιστολή του Μητροπολίτη Κισινιέφ στον Πατριάρχη Μόσχας

Ακόμη, σε ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Βεσσαραβίας ανέφερε ότι σε επιστολή του στον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο ο ίδιος ο Μητροπολίτης Κισινιέφ και πάσης Μολδαβίας κ. Βλαδίμηρος (Κανταριάν) ανέφερε ότι «η μοίρα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας έχει ήδη αποφασιστεί από τις Μεγάλες Δυνάμεις – σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα επανενωθεί αναπόφευκτα με τη Ρουμανία, και φυσικά όλα όσα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Μολδαβίας θα υπαχθεί στο Πατριαρχείο Ρουμανίας».

Την επιστολή του Μητροπολίτη Κισινιέφ και πάσης Μολδαβίας κ. Βλαδίμηρου δημοσίευσε ο πρώην βουλευτής Vlad Cubreacov στο blog του. Η επιστολή έχει ημερομηνία 5 Σεπτεμβρίου 2023 και μεταφράστηκε «ανεπίσημα» στα ρουμανικά και μεταδόθηκε στα ρωσικά. Από την άλλη, ο γραμματέας της Μητρόπολης Vadim Cheibaș, επιβεβαίωσε για το Deschide.md τη γνησιότητα του εγγράφου. Στην επιστολή ο Σεβασμιώτατος κ. Βλαδίμηρος εξηγεί ότι  η προώθηση φιλορωσικών συμφερόντων στη Δημοκρατία της Μολδαβίας μέσω της εν Ρωσία Ορθόδοξης Εκκλησίας καιη κατάσταση στην Ουκρανία έχει ως συνέπεια να μειωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Εκκλησία ως θεσμό, καθώς από το 90% που ήταν όταν ανεξαρτητοποιήθηκε η χώρα, πλέον αγγίζει το 70% που είναι ιστορικό χαμηλό ρεκόρ.  «Προς λύπη μας, πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή η αρνητική τάση σχετίζεται άμεσα με τη συμμετοχή μας στο Πατριαρχείο Μόσχας και τη ρητορική του προς την Ουκρανία και τη Μολδαβία» , όπως αναφέρεται στην επιστολή.  (Διαβάστε την επιστολή ΕΔΩ)

Η δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Ρουμανίας

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αυτοκέφαλη. Έχει κανονική παρουσία στην περιοχή της Βεσσαραβίας, δηλαδή στο ανατολικό τμήμα του παλιού Ρουμανικού Πριγκιπάτου της Μολδαβίας. Το Πατριαρχείο Ρουμανίας είναι ο άμεση δικαιοδοσία στην Μητρόπολη Μολδαβίας, που ιδρύθηκε το 1401 για τον ρουμανικό χώρο μεταξύ των Καρπαθίων και του Δνείστερου και πέρα από τον Δνείστερο». 

Ωστόσο, «το Πατριαρχέιο Μόσχας δεν έχει καμία δικαιοδοσία στην παλιά Μητρόπολη της Μολδαβίας που αρχικά είχε έδρα στη Σουτσεάβα και αργότερα στο Ιάσιο, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα».

Συνεπώς, «οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία θα παραβίαζε την υποτιθέμενη δικαιοδοσία που θα είχε ο Μητροπολίτης Κισινιέφ σε «Όλη τη Μολδαβία», είναι παράλογος, αβάσιμος και διαψεύδεται από την ιστορία. Η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η μόνη Εκκλησία που δικαιούται να ποιμαίνει τους πιστούς της στο σημερινό έδαφος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, διατηρώντας πάντα μια ειρηνική στάση, στο πνεύμα της ενότητας και του αδελφικού σεβασμού μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών, χωρίς να έχει ιμπεριαλιστικές προθέσεις».

Όπως υπογραμμίζεται «το γεγονός ότι η παρουσία των ιεραρχών της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Βεσσαραβία είναι όχι μόνο θεμιτή, αλλά και εξαιρετικά αναγκαία. Οι ιεράρχες Της δεν χρειάζονται την έγκριση “ξένης εκκλησιαστικής δομής” για να επισκεφθούν ομόδοξους συμπολίτες καθώς έχει δικαιοδοσία στον κοινό πνευματικό χώρο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Ρουμανίας. Αρκεί η πρόσκληση και η ευλογία του Μητροπολίτη Βεσσαραβίας κ. Πέτρου και των δύο Επισκόπων Μπελκύ κ. Αντώνιου και Νοτίου Βεσσαραβίας κ. Βενιαμίν».

Οι Χριστιανοί στη Βεσσαραβία και η καταχρηστική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας

«Σε όλη την ιστορία, οι Χριστιανοί στη Βεσσαραβία ήταν πάντα συνδεδεμένοι με την Εκκλησία του Έθνους, και πολλοί Ρουμάνοι ιεράρχες θυσιάστηκαν για να διατηρήσουν αυτόν τον δεσμό ζωντανό, παρά τις πιέσεις και τις προσπάθειες ρωσικοποίησης και αφομοίωσης του λαού της επικράτειας. Η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν και παραμένει καταφύγιο και ενωτικό στοιχείο για αυτούς τους πιστούς, προσφέροντάς τους υποστήριξη και πνευματική καθοδήγηση για τη διατήρηση της ταυτότητάς τους», όπως επισημαίνεται.

«Ταυτόχρονα, κατανοούμε τη συνεχή απαισιόδοξη απογοήτευση που εκφράζει ο Ρώσος Επίσκοπος Μπέλτσης και Φελέστης κ. Μάρκελλος (Μιχεέσκου) μέσα από όλες τις πιθανές ρουμανοφοβικές μεθόδους, περιβάλλοντα και πλαίσια. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτή η απογοήτευση δεν πρέπει να στρέφεται εναντίον των ιεραρχών της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας, οι οποίοι υπηρετούν με ευλάβεια και αγάπη τους Ρουμάνους πιστούς στη Βεσσαραβία, αλλά θα πρέπει να διοχετευθεί προς την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κληρικοί και οι τοπικές κοινότητες στην καταχρηστική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας», όπως αναφέρεται.

«Η Ιερά Μητρόπολη Βεσσαραβίας πιστεύει ότι ο Επίσκοπος κ. Μάρκελλος (Μιχεέσκου) θα ενεργούσε σωστά, στο πνεύμα της ιστορικής δικαιοσύνης, εάν απελευθέρωνε την κατοικία των Ρουμάνων Επισκόπων στο Μπάλτι που χτίστηκε επί Μεγάλης Ρουμανίας από τον Visarion Puiu, τον πρώτο Ρουμάνο Επίσκοπο Hotin με έδρα το Μπάλτι, καθώς και τον καθεδρικό ναό της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπάλτι, που χτίστηκε με δαπάνες της Μητρόπολης Βεσσαραβίας και του Ρουμανικού Κράτους, και που εγκαινιάστηκε το 1935 παρουσία του Βασιλιά της Ρουμανίας και ενός συμβούλιο Ρουμάνων και Ελλήνων ιεραρχών», όπως επισημαίνεται.

Η συνεισφορά του Πατριαρχείου Ρουμανίας

Τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρεται, η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να αναζωογονήσει τις Ορθόδοξες κοινότητες στη Βεσσαραβία, οι οποίες επέστρεψαν, ελεύθερα στην παραδοσιακή δικαιοδοσία της Μητέρας Εκκλησίας.

«Η ανέγερση του νέου καθεδρικού ναού στο Μπάλτι και η συνεχής δραστηριότητα του Επισκόπου Μπελκύ κ. Αντωνίου, είναι αξιοσημείωτα παραδείγματα από αυτή την άποψη. Αυτές οι ενέργειες πραγματοποιήθηκαν με σκοπό την αναζωογόνηση και την ανάπτυξη των κοινοτήτων στη βόρεια Βεσσαραβία, προσφέροντας στους πιστούς επαρκείς χώρους λατρείας, ενθαρρύνοντας την πνευματική ζωή βασισμένη στις ευαγγελικές αρχές. Αυτές οι ενέργειες αξίζουν επαίνους και ενθάρρυνσης, αντί να εκλαμβάνονται σαν απειλή. Αυτές οι προφανώς ρουμανοφοβικές δηλώσεις υποδηλώνουν έλλειψη διόρασης, διαφάνειας και έλλειψη επίγνωσης της μεταβαλλόμενης πραγματικότητας, καθώς και αδυναμία συμμετοχής σε εποικοδομητικό διάλογο», όπως τονίζεται.

«Η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία, μέσω της Μητρόπολης Βεσσαραβίας, ήταν και είναι πάντα ανοιχτή, στοργική και φιλόξενη σε όλους. Μέσα από τις 3 ιστορικές ρουμανικές Επισκοπές, η Μητρόπολη Βεσσαραβίας αντί να γκρεμίζει κτίζει, αντί να χτυπά αγκαλιάζει, αντί να υβρίζει κατηχεί, αντί να βεβηλώνει αγιάζει», αναφέρεται.

«Είναι γνωστό ότι η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία, η πνευματική μητέρα του ρουμανικού λαού, υποστήριξε τους κληρικούς και τις ορθόδοξες κοινότητες στη Δημοκρατία της Μολδαβίας από υλική, οικονομική και κοινωνική άποψη. Ήταν πάντα επιεικής, αγαπητή και φιλόξενη προς όλους τους κληρικούς της Βεσσαραβίας, για χάρη των τοπικών κοινωνιών στις οποίες έχει το ιστορικό καθήκον να τους βοηθήσει να επιστρέψουν «σπίτι», στην προστατευτική αγκαλιά Της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Βεσσαραβίας ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων