05/07/2022 06/07/2022 Η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας εξέλεξε την Τρίτη, 5 Ιουλίου 2022, με μυστική ψηφοφορία, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σιναΐας και βοηθό του Πατριάρχη, κ. Ιερώνυμο, ως νέο Επίσκοπο εν Δασία Φελίκι. Αυτή η επισκοπική έδρα εκκενώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2022, με τη μετάθεση του προηγούμενου Επισκόπου Δανιήλ στην Επισκοπή  Δέβας και Χουνεντοάρας.   Επιμέλεια:...
05 Ιουλίου, 2022 - 19:13
Τελευταία ενημέρωση: 06/07/2022 - 3:41

Νέος Ρουμάνος Επίσκοπος στη Σερβία και μια νέα εορτή για τη Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία

Διαδώστε:
Νέος Ρουμάνος Επίσκοπος στη Σερβία και μια νέα εορτή για τη Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία

Η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας εξέλεξε την Τρίτη, 5 Ιουλίου 2022, με μυστική ψηφοφορία, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σιναΐας και βοηθό του Πατριάρχη, κ. Ιερώνυμο, ως νέο Επίσκοπο εν Δασία Φελίκι. Αυτή η επισκοπική έδρα εκκενώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2022, με τη μετάθεση του προηγούμενου Επισκόπου Δανιήλ στην Επισκοπή  Δέβας και Χουνεντοάρας.  

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

 

 

Η εκλογή έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, στο Μέγαρο του Πατριαρχείου.

Ο Θεοφιλέστατος κ. Ιερώνυμος, γεννηθείς το 1959, εξελέγη το 2009 Βοηθός παρά τω Πατριάρχη με τον τίτλο «Σιναΐας» και χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 29 Μαΐου 2014 στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό Βουκουρεστίου.

Ο νέος Επίσκοπος Ιερώνυμος έλαβε 29 ψήφους από 49 Αρχιερείς. Την ανακοίνωση έκανε ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Δανιήλ, συγχαίροντάς τον και λέγοντας πως η εκτίμηση της οποίας χαίρει ο νέος επίσκοπος πρέπει να του δώσει κουράγιο, γιατί υπάρχουν πολλά να γίνουν εκεί.

 

 

 

H επισκοπική επαρχία βρίσκεται στη Σερβία και μάλιστα ο Ρουμανικός Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός στο Βάαρσετ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Σερβικό Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό, όπως είπε ο Πατριάρχης της Ρουμανίας, σύμφωνα με το Radio Trinitas.

 

 

 

Μάλιστα, ο Επίσκοπος εν Δασία Φελίκι έχει δικαιοδοσία στις ρουμανικές ορθόδοξες κοινότητες στη Σερβία και βρίσκεται υπό την άμεση εξουσία του Πατριαρχείου Ρουμανίας.

Οι πρώτες δηλώσεις του εκλεγμένου Επισκόπου εν Δασία Φελίκι

 

Δέχομαι με χαρά αυτή την κλήση του Αγίου Πνεύματος.

«Κατανοούμε ότι είναι πολύ σημαντικό στη ζωή μας να εναρμονίζουμε το θέλημά μας με το θέλημα του Θεού. Μπορώ μόνο να πω, Κύριε, γενηθήτω το θέλημά Σου!

Ως εκ τούτου, δέχομαι ευχαρίστως αυτήν την κλήση του Αγίου Πνεύματος για τη νέα αυτή διακονία και εμπιστεύομαι τον εαυτό μου στις προσευχές του Μακαριωτάτου και του Παναγιωτάτου.

Φυσικά, παρακαλώ τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Δανιήλ να με στηρίξει, γιατί θα υπάρξουν αρκετές δυσκολίες στις οποίες σίγουρα θα πρέπει να δώσουμε κοινή απάντηση και να είμαστε προς το συμφέρον της Εκκλησίας μας, της κατανόησης και της ειρήνης μεταξύ των Εκκλησιών», είπε ο νέος Επίσκοπος κ. Ιερώνυμος στο Radio Trinitas.

Ακόμα, ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, που συγκλήθηκε στο Βουκουρέστι στις 4-5 Ιουλίου 2022. Αυτές περιλαμβάνουν την ένταξη στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο μιας νέας αργίας και την έγκριση του κειμένου προσευχών για ειρήνη, που θα εισαχθεί στα λειτουργικά βιβλία.

 

 

Κατά την ίδια συνεδρίαση λήφθηκαν επίσης οι εξής αποφάσεις:

  • Εγγραφή στο ημερολόγιο της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μιας νέας εορτής, αυτής της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Δημητρίου του Νέου στο Βουκουρέστι, στις 13 Ιουλίου, αρχής γενομένης από το 2024.
  • Έγκριση των κειμένων του Σιναξαριστή, της υμνολογίας και της παράκλησης του Αγίου Βαρσανούφιου της Όπτινα (ημέρα εορτασμού – 1 Απριλίου).
  • Έγκριση των κειμένων υμνολογίας και παράκλησης του Αγίου Ιεράρχου Γρηγορίου Παλαμά (ημέρα εορτασμού – 14 Νοεμβρίου).
  • Έγκριση του κειμένου των προσευχών για την ειρήνη, που θα εισαχθούν στη Θεία Λειτουργία, στα ευχολόγια και στα προσευχητάρια.

 

 

Φωτογραφίες: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu/Mihnea Păduraru

Πηγή: basilica.ro

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων