25/04/2023 25/04/2023 Ο Αρχιεπίσκοπος Άλμπα Ιούλια κ. Ειρηναίος ευλόγησε τη νέα καμπάνα της Ιεράς Μονής Αγίου Ιεράρχη Ilie Iorest και Αγίου Σάββα Μπράνκοβιτς στην πόλη  Valea Bistrei της Ρουμανίας. Στο καθολικό της Μονής ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε, και στη συνέχεια στο κήρυγμά του μίλησε για το πόσο σημαντικό ήταν το έργο των δύο προστατών του μοναστηρίου στη διατήρηση της...
25 Απριλίου, 2023 - 17:06
Τελευταία ενημέρωση: 25/04/2023 - 16:48

Ο Αρχιεπίσκοπος Άλμπα Ιούλια ευλόγησε τη νέα καμπάνα της Ιεράς Μονής στην περιοχή Valea Bistrei

Διαδώστε:
Ο Αρχιεπίσκοπος Άλμπα Ιούλια ευλόγησε τη νέα καμπάνα της Ιεράς Μονής στην περιοχή Valea Bistrei

Ο Αρχιεπίσκοπος Άλμπα Ιούλια κ. Ειρηναίος ευλόγησε τη νέα καμπάνα της Ιεράς Μονής Αγίου Ιεράρχη Ilie Iorest και Αγίου Σάββα Μπράνκοβιτς στην πόλη  Valea Bistrei της Ρουμανίας.

Στο καθολικό της Μονής ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε, και στη συνέχεια στο κήρυγμά του μίλησε για το πόσο σημαντικό ήταν το έργο των δύο προστατών του μοναστηρίου στη διατήρηση της πίστης.

«Αναρωτιόμαστε τι θα είχε συμβεί με τους προγόνους από την Τρανσυλβανία από τον 17ο αιώνα, αν οι Ιεράρχες Ilie Iorest, Σιμίων Στέφανος, και Σάββας Μπράνκοβιτς δεν είχαν πολεμήσει σκληρά για την υπεράσπιση της πίστης. Σίγουρα οι Ρουμάνοι από αυτόν τον υπέροχο τόπο θα είχαν χάσει την εθνική τους ταυτότητα», είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος και πρόσθεσε:

«Ωστόσο, υπό την σοφή καθοδήγηση των μεγάλων Ιεραρχών του Βελιγραδίου, που αποτελούν τα προστατευτικά φτερά της Ορθοδοξίας, οι πρόγονοί μας θεράπευσαν τις πληγές τους και απάλυναν τους πόνους τους, για να αντέξουν τις επιθέσεις από τον εχθρό. Το σύνθημα των Ρουμάνων πιστών στην Τρανσυλβανία ήταν: Μένουμε εκεί που ανήκουμε / Όπως ήμασταν, έτσι παραμένουμε».

Σύντομη ιστορία της Μονής Valea Bistrei

Η Ιερά Μονή από τη Valea Bistrei βρίσκεται στα βορειοδυτικά της κομητείας Άλμπα, διοικητικά ανήκει στην πόλη Câmpeni. Ο μοναστικός οικισμός ιδρύθηκε πριν από 25 χρόνια, στις 5 Ιουνίου 1998. Ο θεμέλιος λίθος για το Καθολικό της Μονής τέθηκε το 1999, οι εργασίες κατασκευής του λατρευτικού χώρου και των κελιών ξεκίνησαν τρία χρόνια αργότερα.

Οι Άγιοι Ιεράρχες από την Τρανσυλβανία

Οι (τοπικοί) άγιοι Ιεράρχες Ilie Iorest, Σιμίων Στέφανος, και Σάββας Μπράνκοβιτς ήταν αρχιερείς της Μητρόπολης Τρανσυλβανίας τον 17ο αιώνα με έδρα την Άλμπα Ιούλια. Ο Άγιος Ilie Iorest την περίοδο 1640-1643 κατέβαλε έντονες προσπάθειες για να διατηρήσει αναλλοίωτη την Ορθόδοξη πίστη, αντιτιθέμενος στον Καλβινισμό μεταξύ των Ρουμάνων της Τρανσυλβανίας. Ο Άγιος Σιμίων Στέφανος ήταν Μητροπολίτης Τρανσυλβανίας με έδρα την Άλμπα Ιούλια την περίοδο 1643-1656. Τον διαδέχθηκε ο Άγιος Ιεράρχης Σάββας Μπράνκοβιτς, ο οποίος επί 24 χρόνια, συνέχισε τον μόχθο των προκατόχων του με μεγάλο ζήλο και σοφία.

 

Φωτογραφίες: Αρχιεπισκοπή Άλμπα Ιούλια

Με πληροφορίες από basilica (Iulian Dumitrascu)

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων