17/10/2021 17/10/2021 Με αφορμή την 99η επέτειο της στέψης του βασιλιά Φερδινάνδου Α’ και της βασίλισσας Μαρίας, δυο προσωπικοτήτων που γέννησαν την ιδέα της Μεγάλης Ρουμανίας, λειτούργησε χθες, Παρασκευή, 15η Οκτωβρίου 2021, στον Καθεδρικό Ναό της Άλμπα ο Αρχιεπίσκοπος Άλμπα Ιούλια κ. Ειρηναίος. Παράλληλα, οι πολιτιστικοί φορείς της πόλεως εγκαινίασαν την έναρξη μιας σειράς εκδηλώσεων με την...
17 Οκτωβρίου, 2021 - 11:36
Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2021 - 11:38

Ο Αρχιεπίσκοπος της Άλμπα Ιούλια στην 99η επέτειο Στέψης

Διαδώστε:
Ο Αρχιεπίσκοπος της Άλμπα Ιούλια στην 99η επέτειο Στέψης

Με αφορμή την 99η επέτειο της στέψης του βασιλιά Φερδινάνδου Α’ και της βασίλισσας Μαρίας, δυο προσωπικοτήτων που γέννησαν την ιδέα της Μεγάλης Ρουμανίας, λειτούργησε χθες, Παρασκευή, 15η Οκτωβρίου 2021, στον Καθεδρικό Ναό της Άλμπα ο Αρχιεπίσκοπος Άλμπα Ιούλια κ. Ειρηναίος. Παράλληλα, οι πολιτιστικοί φορείς της πόλεως εγκαινίασαν την έναρξη μιας σειράς εκδηλώσεων με την ονομασία “Έτος της εκατονταετηρίδας της στέψης”.

Επιμέλεια: Συμεών Τριανταφυλλίδης 

Ο Αρχιεπίσκοπος της Άλμπα Ιούλια κ. Ειρηναίος, ο οποίος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, τόνισε ότι η στέψη του 1922 ήταν ένα «προνοητικό γεγονός», το οποίο σηματοδότησε την εθνική και διεθνή ολοκλήρωση της ενότητας του ρουμανικού λαού.

«Καλούμαστε να ζήσουμε με θυσιαστικό πνεύμα και να το αποδείξουμε στις επόμενες γενιές. Χωρίς αυτό τίποτα το μόνιμο και όμορφο δεν μπορεί να επιτευχθεί», τόνισε ο Ποιμενάρχης.

Να σημειωθεί ότι ο καθεδρικός ναός στην Άλμπα Ιούλια ανεγέρθη τότε, πριν 100 χρόνια περίπου, ειδικά για το γεγονός της στέψης.

Στην έναρξη των εκδηλώσεων παρευρέθηκαν μέλη της Βασιλικής οικογένειας, όπως η Πριγκίπισσα Σοφία και η αδελφή της Μαργαρίτα, Θεματοφύλακας του Ρουμανικού Στέμματος.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την αναπαράσταση της Διακήρυξης της στέψης της 15ης Οκτωβρίου 1922, κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι στολές και τα βασιλικά είδη που φορούσε ο βασιλιάς Φερδινάνδος Α΄ στην αντίστοιχη τελετή πριν 99 χρόνια.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τα εγκαίνια υπαίθριας έκθεσης φωτογραφίας με πρόσωπα της Βασιλικής Οικογένειας της Ρουμανίας.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την αποκάλυψη της προτομής του βασιλιά Μιχαήλ Α΄.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου “The Bad Queen”, που αφορά μια ιστορία της βασίλισσας Μαρίας.

Οι εκδηλώσεις της εορταστικής ημέρας κορυφώθηκαν με μια συναυλία στο Εθνικό Μουσείο της Άλμπα Ιούλια, όπου συμμετείχε η Ορχήστρα Δωματίου της πόλης και οι σολίστ Alexandru Pal και Dan-Liviu Cernat (βιολί). Οι μουσικοί ερμήνευσαν, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 100 χρόνια, το έργο “Coronation March”.

Τέλος, στις 15 Οκτωβρίου 2022, όταν και θα έχει συμπληρωθεί ένας αιώνας από τη στέψη του Βασιλιά Φερδινάνδου Α ‘και της Βασίλισσας Μαρίας, θα ολοκληρωθούν οι σχετικές εκδηλώσεις.

Τη διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων έχει αναλάβει το συμβούλιο της κομητείας Άλμπα Ιούλια μέσω του Πολιτιστικού Κέντρου “Augustin Bena” , το Εθνικό Μουσείο της Ένωσης της πόλης, σε συνεργασία με το Δημαρχείο. Όλες οι εκδηλώσεις βρίσκονται υπό την αιγίδα του Βασιλικού Οίκου της Ρουμανίας.

 

πηγή: basilica.ro

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων