06/11/2022 22/05/2023 Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Πατριαρχείου Ρουμανίας μεταξύ των αποφάσεων ήταν και η αγιοκατάταξη του ιερομάρτυρα Νεόφυτου του Κρητός Μητροπολίτη Βλαχίας υπό τον τίτλο ο Άγιος Ιερομάρτυρας Νεόφυτος ο Κρης, Μητροπολίτης Βλαχίας. Η μνήμη του ορίστηκε να εορτάζεται την 16 Ιουνίου εκάστου έτους. Λίγα λόγια για τον βίο του Ιερομάρτυρα Νεόφυτο Ο Ιερομάρτυρας Νεόφυτος, γεννημένος...
06 Νοεμβρίου, 2022 - 14:27
Τελευταία ενημέρωση: 22/05/2023 - 15:06

Ο Ιερομάρτυρας Νεόφυτος ο Κρης στο Αγιολόγιο της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας

Διαδώστε:
Ο Ιερομάρτυρας Νεόφυτος ο Κρης στο Αγιολόγιο της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Πατριαρχείου Ρουμανίας μεταξύ των αποφάσεων ήταν και η αγιοκατάταξη του ιερομάρτυρα Νεόφυτου του Κρητός Μητροπολίτη Βλαχίας υπό τον τίτλο ο Άγιος Ιερομάρτυρας Νεόφυτος ο Κρης, Μητροπολίτης Βλαχίας.

Η μνήμη του ορίστηκε να εορτάζεται την 16 Ιουνίου εκάστου έτους.

Λίγα λόγια για τον βίο του Ιερομάρτυρα Νεόφυτο

Ο Ιερομάρτυρας Νεόφυτος, γεννημένος το 1690 στο νησί της Κρήτης, μετανάστευσε στη Βλαχία ως ιερομόναχος και υπηρέτησε ως δάσκαλος των παιδιών του πρίγκιπα Κωνσταντίνου Μαυροκορδάτου για ένα διάστημα.

Το 1737 διορίστηκε τιτουλάριος Μητροπολίτης Μύρων της Λυκίας. Στη συνέχεια, εξελέγη διάδοχος του Μητροπολίτη Βλαχίας Στεφάνου Β’ με μετάθεση στην έδρα της Μητρόπολης Βλαχίας.

Όπως είπε ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ σε προηγούμενη σύναξη των ιεραρχών της Μητρόπολης Μουντενίας και Δοβρογέας, ο προσεχής Άγιος Νεόφυτος ο Κρητικός χαρακτηρίστηκε ως «Έλληνας που είναι περισσότερο Ρουμάνος από τους ίδιους τους Ρουμάνους».

Σημειώνεται ότι ο Ιερομάρτυρας δηλητηριάστηκε από γιατρό και πέθανε ως μάρτυρας, επειδή προστάτευσε τους Ρουμάνους από την τυραννία του Ματέι Γκίκα και αντιστάθηκε στους υψηλούς φόρους που επέβαλε στο λαό.

Ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ συνέκρινε τον Μητροπολίτη Νεόφυτο με τον Ιερομάρτυρα Άγιο Άνθιμο τον Ίβηρο. «Ήταν ένας από τους πιο εργατικούς και δυναμικούς ιεράρχες της Βλαχίας», σημείωσε ο Μακαριώτατος κατά τη συνεδρίαση εργασίας τον Σεπτέμβριο.

 

 

Με πληροφορίες από basilica

Φωτογραφία Basilica.ro / Mircea Florescu

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων