24/10/2022 24/10/2022 Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Νάουσας και Καμπανίας κ. Παντελήμων, κόμισε τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά με αφορμή την επικείμενη εορτή του Αγίου Δημητρίου του Νέου, Προστάτη του Βουκουρεστίου, κατόπιν ευγενούς πρόσκλησης και παράκλησης του Πατριάρχη Ρουμανίας κ. κ. Δανιήλ. «Δεν έφερα έναν κοσμικό θησαυρό, αλλά έναν ουράνιο θησαυρό», είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος...
24 Οκτωβρίου, 2022 - 17:15
Τελευταία ενημέρωση: 24/10/2022 - 19:43

Ο Μητροπολίτης Βεροίας κόμισε το Ιερό Λείψανο του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά στη Ρουμανία

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Βεροίας κόμισε το Ιερό Λείψανο του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά στη Ρουμανία

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Νάουσας και Καμπανίας κ. Παντελήμων, κόμισε τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά με αφορμή την επικείμενη εορτή του Αγίου Δημητρίου του Νέου, Προστάτη του Βουκουρεστίου, κατόπιν ευγενούς πρόσκλησης και παράκλησης του Πατριάρχη Ρουμανίας κ. κ. Δανιήλ. «Δεν έφερα έναν κοσμικό θησαυρό, αλλά έναν ουράνιο θησαυρό», είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος κατά την ομιλία που απηύθυνε με αφορμή την τελετή παραλαβής των λειψάνων.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και υπογράμμισε: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση και πολλή χαρά, αλλά και με νωπές ακόμη τις αναμνήσεις και τη συγκίνηση από τις περασμένες επισκέψεις μου στην ευλογημένη χώρα σας και το Πατριαρχείο της Ρουμανίας, με το οποίο με συνδέουν παλαιοί και ισχυροί δεσμοί φιλίας και εν Κυρίω αγάπης, ευρισκόμεθα σήμερα εδώ, στον περικαλλή αυτόν ναό του προστάτου και πολιούχου του Βουκουρεστίου αγίου Δημητρίου, κατόπιν της τιμητικής προσκλήσεώς σας, Μακαριώτατε, μεταφέροντας τμήμα του σεπτού και χαριτοβρύτου λειψάνου του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, του θαυματουργού, και την ιερή του εικόνα, καθώς και την ιερά εικόνα της αγίας οικογενείας του, του πατρός του αγίου Κωνσταντίου, της μητρός του αγίας Καλής, και των αδελφών του, οσίων Θεοδοσίου, Μακαρίου, Επιχάριτος και Θεοδότης, από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, εις την οποίαν έζησαν, αγιάσθηκαν και αγίασαν τόσο ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, όσο και οι αδελφοί και οι αδελφές του».

Το Ιερό Λείψανο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά υποδέχτηκε προ του Καθεδρικού Ναού της πόλεως, μετά από σύντομη λιτανεία, ο Μακαριώτατος κ. κ. Δανιήλ, επικεφαλής του ιερού κλήρου και πλήθους πιστών που συνέρρευσαν στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας προκειμένου να συμμετάσχουν στους εορτασμούς του πολιούχου της.

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. κ. Δανιήλ υποδέχτηκε επίσης την Ιερά Εικόνα των Αγίων γονέων και αδελφών του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, οι οποίοι αγιοκατατάχθηκαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το έτος 2009 μετά από πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Βουκουρέστι ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων θα συμμετάσχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου και στο συνέδριο προς τιμήν του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, στον οποίο έχει αφιερώσει το τρέχον έτος το Πατριαρχείο της Ρουμανίας.

Τον Σεβασμιώτατο συνοδεύουν ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νεκτάριος Λασκαρίδης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος περιχώρων Βεροίας Αρχιμ. Σωσίπατρος Πιτούλιας, ο Αρχιμ. Γρηγόριος Μάζα, ως επίσημος μεταφραστής, ο Αρχιδιάκονος π. Παντελεήμων Παπαεμμανουήλ και ο Ιεροδιάκονος π. Κοσμάς Καραγιάννης εκ μέρους του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Η ομιλία του Μητροπολίτη Βεροίας:

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και πολλή χαρά, αλλά και με νωπές ακόμη τις αναμνήσεις και τη συγκίνηση από τις περασμένες επισκέψεις μου στην ευλογημένη χώρα σας και το Πατριαρχείο της Ρουμανίας, με το οποίο με συνδέουν παλαιοί και ισχυροί δεσμοί φιλίας και εν Κυρίω αγάπης, ευρισκόμεθα σήμερα εδώ, στον περικαλλή αυτόν ναό του προστάτου και πολιούχου του Βουκουρεστίου αγίου Δημητρίου, κατόπιν της τιμητικής προσκλήσεώς σας, Μακαριώτατε, μεταφέροντας τμήμα του σεπτού και χαριτοβρύτου λειψάνου του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, του θαυματουργού, και την ιερή του εικόνα, καθώς και την ιερά εικόνα της αγίας οικογενείας του, του πατρός του αγίου Κωνσταντίου, της μητρός του αγίας Καλής, και των αδελφών του, οσίων Θεοδοσίου, Μακαρίου, Επιχάριτος και Θεοδότης, από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, εις την οποίαν έζησαν, αγιάσθηκαν και αγίασαν τόσο ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, όσο και οι αδελφοί και οι αδελφές του.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση όμως ενθυμούμαι και τις συγκλονιστικές εκδηλώσεις ευλαβείας του ευσεβούς και φιλαγίου λαού της Ρουμανίας, όταν προ ετών, το έτος 2009, κατά το οποίο ανεγράφησαν με Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, οι οικογενείς του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στις Αγιολογικές δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας κατά τη μεταφορά του ιερού λειψάνου του αγίου Γρηγορίου.

Τότε είχα μεταφέρει και πάλι το χαριτόβρυτο και μυρόβλυτο ιερό λείψανο του μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας μας, αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, το οποίο αρρήτως ευωδίαζε, κατόπιν προσκλήσεως του Αρχιεπισκόπου Κάτω Δουνάβεως κ. Κασσιανού και εφιλοξενήθη με την ευλογίας σας, Μακαριώτατε, στο Γαλάτσι.

Γι᾽αυτό και με πολλή χαρά δέχθηκα την πρόσκλησή σας και ευρίσκομαι εδώ, φέροντας μαζί μου όχι έναν κοσμικό θησαυρό και ένα ιστορικό κειμήλιο, αλλά έναν ουράνιο θησαυρό, το απότμημα του ιερού λειψάνου του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, η αξία του οποίου δεν έγκειται στο μέγεθος, αλλά στη χάρη του ενοικούντος εν αυτώ Αγίου Πνεύματος, του συγκροτούντος «τον θεσμόν της Εκκλησίας», του διανέμοντος τα χαρίσματα και του μεταβάλλοντος «οστέα ξηρά» εις ακένωτο πηγή αγιασμού και χάριτος και εις ιατρεία ψυχικών και σωματικών νοσημάτων.

Σας ευχαριστώ όμως, Μακαριώτατε, και για την ευκαιρία να συνεορτάσω μαζί σας τους τρεις μεγάλους μυστικούς θεολόγους της Εκκλησίας μας, στους οποίους θεία συνάρσει αφιερώσατε το τρέχον έτος, τον άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο, τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης και τον όσιο Παΐσιο Βελιτσόφκυ.

Εκφράζω την ολοκάρδιο ευχαριστία και ευγνωμοσύνη μου για την πρόσκληση και εύχομαι ταπεινώς η χάρη του ιερού και χαριτοβρύτου λειψάνου του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, του κήρυκος του ακτίστου και θείου Φωτός και διδασκάλου της νοεράς προσευχής, να σας ενισχύει στο έργο σας και στην πολυεύθυνο πατριαρχεία σας, και να ευλογεί τον ευσεβή κλήρο και τον πιστό λαό του Βουκουρεστίου και της Ρουμανίας.

Η ομιλία του Πατριάρχη Ρουμανίας

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, κατά την σημερινή υποδοχή τεμαχίου του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, μίλησε για τον υποδειγματικό βίο του Αγίου και της Οικογένειάς του.

«Ο υποδειγματικός βίος της οικογένειας του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά μας διδάσκει ότι η αδιάλειπτη προσευχή, συνοδευόμενη από ταπείνωση και μετάνοια, μας οδηγεί σε πνευματική πρόοδο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα για την προσκόμιση τεμαχίου του ιερού Λειψάνου καθώς και της εικόνας του Αγίου και της Οικογενείας του, στην Ρουμανία.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Μακαριώτατος υπενθύμισε ότι το έτος 2022 ανακηρύχθηκε από την Ιερά Σύνοδο της εν Ρουμανία Ορθόδοξης Εκκλησίας ως έτος προσευχής και αναμνηστικό έτος των ησυχαστών αγίων Συμεών του Νέου Θεολόγου, Γρηγορίου Παλαμά και Παϊσίου από το Νέαμτς.

«Ο Άγιος Δημήτριος ο Νέος, Προστάτης του Βουκουρεστίου, αλλά και ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, τα Ιερά Λείψανα του οποίου προσκομίστηκαν για προσκύνηση και ευλογία από τη Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, μαζί με την εικόνα του Αγίου και της οικογένειάς του, μάς ενώνουν σε μια ολοένα βαθύτερη κοινωνία, μαθαίνοντας από αυτούς τους Αγίους για τη δύναμη της προσευχής στη ζωή του ατόμου και στην οικογενειακή ζωή», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην Αγία Οικογένεια του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, ο Μακαριώτατος, τόνισε: «Η οικογένεια του Αγίου Παλαμά χάρισε στην Εκκλησία μας επτά αγίους: τον Άγιο Κωνστάντιο (πατέρα), την Αγία Καλλή (μητέρα), τον Άγιο Γρηγόριο και τα αδέρφια του: τον Άγιο Θεοδόσιο και τον Άγιο Μακάριο, καθώς και τις Αγίες του αδελφές: Αγία Επίχαρις, Αγία Θεοδότη.

Η υποδειγματική ζωή της οικογένειας του αγίου Γρηγορίου Παλαμά μάς διδάσκει ότι η αδιάλειπτη προσευχή που προέρχεται από την καρδιά, συνοδευόμενη από ταπείνωση και μετάνοια, μας οδηγεί σε πνευματική πρόοδο».

«Όλοι οι άγιοι μάς καλούν να συνεργαστούμε με τη χάρη του Θεού, με προσευχή και μετάνοια, με ταπείνωση και φιλανθρωπία, για να αποκτήσουμε ειρήνη», κατέληξε.

Κοσμοσυρροή για την εορτή του Αγίου Δημητρίου

Με αφορμή την επικείμενη εορτή του Αγίου Δημητρίου του Νέου, η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία πραγματοποιεί φέτος μια σειρά από εκδηλώσεις που ξεκίνησαν το Σάββατο 22 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 28 του μηνός.

Πλήθος προσκυνητών προσήλθε από το πρωί του Σαββάτου στον Καθεδρικό Ναό του Βουκουρεστίου, όπου είχαν τεθεί προς προσκύνηση τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Δημητρίου του Νέου.

Την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην πορεία «Μονοπάτι των Αγίων» είχαν σήμερα οι πιστοί διανύοντας τον λεγόμενο “Λόφο της Χαράς”.

Η γιορτή του Αγίου Δημητρίου του Νέου συγκεντρώνει κάθε χρόνο μεγάλα πλήθη προσκυνητών από όλες τις γωνιές της χώρας.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων