10/12/2021 10/12/2021 Στην ποιμαντική μέριμνα της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας έναντι των Ρουμάνων της διασποράς αναφέρθηκε σε μήνυμά του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συμποσίου για τη Θεολογία με τίτλο: “Ρουμανική Ποιμαντική των Ρουμάνων της διασποράς – Εκκλησιαστική Ευθύνη και Εθνική Ενότητα” το οποίο λαμβάνει χώρα 8-11 Δεκεμβρίου στο συνοδικό Μέγαρο...
10 Δεκεμβρίου, 2021 - 10:35
Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2021 - 10:36

Ο Πατριάρχης Δανιήλ για το ιεραποστολικό έργο της διασποράς

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Δανιήλ για το ιεραποστολικό έργο της διασποράς

Στην ποιμαντική μέριμνα της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας έναντι των Ρουμάνων της διασποράς αναφέρθηκε σε μήνυμά του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συμποσίου για τη Θεολογία με τίτλο: “Ρουμανική Ποιμαντική των Ρουμάνων της διασποράς – Εκκλησιαστική Ευθύνη και Εθνική Ενότητα” το οποίο λαμβάνει χώρα 8-11 Δεκεμβρίου στο συνοδικό Μέγαρο στο Βουκουρέστι.

Το Διεθνές Συμπόσιο διοργανώθηκε από το Πατριαρχείο Ρουμανίας, μέσω του Θεολογικού-Εκπαιδευτικού Τομέα, σε συνεργασία με τη Σχολή Ορθόδοξης Θεολογίας “Πατριάρχης Ιουστινιανό” του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, με την υποστήριξη της Κρατικής Γραμματείας για την λατρεία, και συγκεντρώνει εκπροσώπους κρατικών ιδρυμάτων, ιεράρχες, ιερείς, καθηγητές και ειδικούς από τη Ρουμανία και το εξωτερικό.

Απόσπασμα από την ομιλία του Πατριάρχη της Ρουμανίας

“Στο σημερινό πλαίσιο του παγκόσμιου μεταναστευτικού φαινομένου, η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία αναπτύσσει και εντείνει την αποστολή και την ποιμαντική της ευθύνη έναντι των Ορθοδόξων Ρουμάνων της διασποράς, τους οποίους θεωρεί πιστά παιδιά της γιους και αναπόσπαστο μέρος της πανταχού Ρουμανικής Ορθόδοξης κοινωνίας.

Υπό αυτή την έννοια, με τη συνυπευθυνότητα όλων των ιεραρχών της Ιεράς Συνόδου και ιδιαίτερα των Ρουμάνων ορθοδόξων ιεραρχών που ποιμαίνουν τον κλήρο και τους πιστούς εκτός των συνόρων της Ρουμανίας, η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία πραγματοποιεί ένα πλούσιο ποιμαντικό, ιεραποστολικό, κοινωνικό-φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο σε ενορίες, πολιτιστικά ιδρύματα και κοινωνικά φιλανθρωπικά ιδρύματα των ρουμανικών ορθόδοξων κοινοτήτων που βρίσκονται εντός και εκτός της Ρουμανίας.

Γνωρίζοντας τον μεγάλο αριθμό ξενιτεμένων Ρουμάνων (επί του παρόντος υπολογίζεται σε σχεδόν δέκα εκατομμύρια, συγκεκριμένα έξι εκατομμύρια Ρουμάνοι που ζουν σε ιστορικές ή παραδοσιακές κοινότητες σε γειτονικές χώρες της Ρουμανίας και τέσσερα εκατομμύρια Ρουμάνοι που ζουν σε εκκλησιαστικές κοινότητες στη διασπορά), το Πατριαρχείο της Ρουμανίας υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ρουμάνων Ορθοδόξων που εγκαταστάθηκαν προσωρινά ή μόνιμα στο εξωτερικό, προκειμένου να διατηρήσουν τη θρησκευτική, εθνική, γλωσσική και πολιτιστική τους ταυτότητα.

Μέσα από τις δραστηριότητες της ενορίας ομολογείται η ορθόδοξη πίστη, μεταδίδονται οι ρουμανικές παραδόσεις και καλλιεργείται η ρουμανική γλώσσα, όλα αυτά συμβάλλουν στη διατήρηση της εκκλησιαστικής, πολιτιστικής και εθνικής ταυτότητας των Ρουμάνων εκτός Ρουμανίας. Ταυτόχρονα, η προώθηση της ρουμανικής ορθόδοξης ταυτότητας διασφαλίζει μια κοινωνική ένταξη στις χώρες υποδοχής χωρίς πολιτισμική αφομοίωση και χωρίς αποεθνικοποίηση.

Ελπίζουμε σε μια αρμονική συνύπαρξη των Ρουμάνων μεταναστών με τον γηγενή πληθυσμό των άλλων χωρών, ειδικά τώρα που, σε πολλά μέρη του κόσμου, η ιατρική, ηθική, πνευματική και οικονομική κρίση εκδηλώνεται επίσης με κοινωνικές εντάσεις που μπορούν να εκφυλιστούν σε διαεθνοτικές και διαθρησκειακές συγκρούσεις.

Η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία, ως πνευματική μητέρα που δεν εγκαταλείπει ποτέ τα παιδιά της, μέσω άξιων ιεραρχών και ιεραποστόλων της διασποράς, θα συνεχίσει να είναι μαζί τους, στηρίζοντάς τους τόσο με τις συνεχείς προσευχές της όσο και με τις συγκεκριμένες ποιμαντικές, κοινωνικές της δραστηριότητες”.

Οι εργασίες του συμποσίου διαρθρώνονται στις ακόλουθες ενότητες:

  • Κοινότητες Ρουμάνων Ορθοδόξων πιστών κοντά στα σύνορα της χώρας: ποιμαντικές και ιεραποστολικές προτεραιότητες.
  • Ρουμανικές Ορθόδοξες κοινότητες στη διασπορά: ποιμαντικές και ιεραποστολικές προτεραιότητες.
  • Η Εκκλησία – η πνευματική οικογένεια των απανταχού Ρουμάνων σήμερα (μέσο επικοινωνίας και κοινωνίας μεταξύ της Ρουμανίας και της ρουμανικής διασποράς).
  • Εκπαίδευση και ποιμαντική φροντίδα ορθοδόξων παιδιών και νέων στη ρουμανική διασπορά.
  • Συνεργασία Κράτους-Εκκλησίας για την κοινωνία των απανταχού Ρουμάνων.

Πηγή φωτογραφιών: ziarullumina.ro

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων