12/10/2022 13/10/2022 Ο Πρέσβης του Ισραήλ στο Βουκουρέστι, κ. Reuven Azar, επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ στην Πατριαρχική Κατοικία. Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην πλούσια διπλωματική δραστηριότητα του κ. Πρέσβη, και στις καλές σχέσεις μεταξύ Ρουμανίας και Ισραήλ. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Χαρακτηριστικό παράδειγμα της καλής γειτονίας αποτελεί ο αναπτυγμένος Προσκυνηματικός τουρισμός από την Ρουμανία στους Αγίους Τόπους....
12 Οκτωβρίου, 2022 - 17:46
Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2022 - 5:01

Ο Πατριάρχης Δανιήλ υποδέχθηκε τον Πρέσβη του Ισραήλ στη Ρουμανία

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Δανιήλ υποδέχθηκε τον Πρέσβη του Ισραήλ στη Ρουμανία

Ο Πρέσβης του Ισραήλ στο Βουκουρέστι, κ. Reuven Azar, επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ στην Πατριαρχική Κατοικία. Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην πλούσια διπλωματική δραστηριότητα του κ. Πρέσβη, και στις καλές σχέσεις μεταξύ Ρουμανίας και Ισραήλ.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της καλής γειτονίας αποτελεί ο αναπτυγμένος Προσκυνηματικός τουρισμός από την Ρουμανία στους Αγίους Τόπους. Μάλιστα, ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ελπίδα ότι, το συντομότερο δυνατό, ο ρουμανικός οικισμός στον Ιορδάνη ποταμό θα αποκατασταθεί, και ότι θα ενταχθεί στον κύκλο των προσκυνημάτων.

Από την μεριά του ο κ. Πρέσβης ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για το καλωσόρισμα και εξέφρασε τη χαρά και την τιμή του που επισκέφτηκε το Πατριαρχείο Ρουμανίας. Ακόμη υπογράμμισε ότι η Ρουμανία είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των τουριστών από το Ισραήλ, γεγονός που αποτελεί κίνητρο για ακόμη στενότερη συνεργασία.

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε το πόσο βαθιά θρησκευόμενοι είναι οι πολίτες της Ρουμανίας. Σύμφωνα με τον Πατριάρχη της Ρουμανίας, η θρησκευτικότητα του ρουμανικού λαού οφείλεται στη διατήρηση των παραδόσεων της πίστης και της ιστορικής ταυτότητας που εκδηλώθηκαν ακόμη και κατά τη διάρκεια δεκαετιών επιθετικού αθεϊσμού, γεγονός που αποδεικνύει ότι η χριστιανική ζωή είναι ισχυρότερη από κάθε ιδεολογία.

Το νέο κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο μετά το 1989 οδήγησε στην υιοθέτηση των κατάλληλων ποιμαντικών και ιεραποστολικών μεθόδων, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης των νέων ρουμανικών ορθόδοξων κοινοτήτων στη Δυτική Ευρώπη, στην αμερικανική ήπειρο και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ο κ. Azar εκτίμησε το γεγονός ότι, στη διατήρηση της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας της εβραϊκής κοινότητας στη Ρουμανία, η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, ως παράγοντα κοινωνικής ειρήνης, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν.

Στο τέλος ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στον κ. Πρέσβη καλή επιτυχία στη διπλωματική του αποστολή στο Βουκουρέστι.

74 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ρουμανίας-Ισραήλ

Η ρουμανική κυβέρνηση αναγνώρισε το Κράτος του Ισραήλ και σύναψε διπλωματικές σχέσεις μαζί του, σε επίπεδο Αντιπροσωπείας, στις 11 Ιουνίου 1948, σύμφωνα με τον τόμο «Romania’s Foreign Policy: Chronological Dictionary» (1986).

Την περίοδο 1948-1957, οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών γνώρισαν ανατροπές που προκλήθηκαν πρώτα από όλα από το διεθνές πλαίσιο (Συγκρούσεις του Ισραήλ με τους γείτονές του Άραβες, η κρίση του Σουέζ του 1956), καθώς και από την άρνηση των ρουμανικών αρχών της εποχής να επιτρέψουν τη μετανάστευση των Ρουμάνων Εβραίων, υπό τους όρους που ζητούσε το Ισραήλ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Πρεσβείας της Ρουμανίας στο Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ιουνίου του 1967 και την αμέσως επόμενη περίοδο, η Ρουμανία ήταν η μόνη χώρα στο σοσιαλιστικό μπλοκ που διατήρησε διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ρουμανικής Πρεσβείας στο Ισραήλ.

Στις 17 Αυγούστου 1969, η Ρουμανία και το Ισραήλ, από τις Αντιπροσωπείες πέρασαν στη δημιουργία Πρεσβειών.

 

Πηγή: basilica (Iulian Dumitrascu), ziarullumina

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων