12/11/2022 12/11/2022 Το «ύστατο χαίρε» είπαν το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κυρό Χρυσόστομο Β’ κλήρος και λαός της Μεγαλονήσου με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες και τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα. Με μήνυμα του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ απέτισε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης κάνοντας ιδιαίτερη μνεία, μεταξύ άλλων, στα εξαιρετικά χαρίσματα που...
12 Νοεμβρίου, 2022 - 17:37
Τελευταία ενημέρωση: 12/11/2022 - 20:03

O Πατριάρχης Ρουμανίας αποχαιρετά τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κυρό Χρυσόστομο Β’

Διαδώστε:
O Πατριάρχης Ρουμανίας αποχαιρετά τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κυρό Χρυσόστομο Β’

Το «ύστατο χαίρε» είπαν το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κυρό Χρυσόστομο Β’ κλήρος και λαός της Μεγαλονήσου με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες και τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα.

Με μήνυμα του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ απέτισε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης κάνοντας ιδιαίτερη μνεία, μεταξύ άλλων, στα εξαιρετικά χαρίσματα που έλαβε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου από τον Θεό, καθώς και στο πλούσιο έργο που άφησε πίσω του.

«Λαμβάνοντας από τον Θεό εξαιρετικά χαρίσματα για την εκπλήρωση του δυναμικού και ιερού ποιμαντορικού έργου ως αρχιποιμένας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ φρόντισε για την διαφύλαξη και την προώθηση της πίστης και του ορθοδόξου ήθους, κατορθώνοντας να φροντίζει πνευματικά τους πιστούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου. Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος, ταυτοχρόνως, υπήρξε προσεκτικός στις πνευματικές και νοοτροπικές αλλαγές του σύγχρονου κόσμου, επηρεασμένο από τις πολλαπλές κοινωνικές, οικονομικές, υγειονομικές και πνευματικές κρίσεις. Κατά την περίοδο αρχιποιμαντορίας του, δια μέσου του έργου του, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ υπήρξε δυναμικός ποιμένας και φιλόπονος ιεραπόστολος στην ζωή της Εκκλησίας την οποία ποίμαινε για 16 χρόνια», αναφέρει μεταξύ άλλων.

 

Αναλυτικά το μήνυμα του Πατριάρχη Ρουμανίας:

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄- δυναμικός και ιεραποστολικός ποιμενάρχης

Η Ορθόδοξος Εκκλησία της Ρουμανίας δέχθηκε, με βαθιά θλίψη, την είδηση της εκδημίας του αειμνήστου Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, πεφιλημένου μας αδελφού εν Χριστώ και συλλειτουργού.

Λαμβάνοντας από τον Θεό εξαιρετικά χαρίσματα για την εκπλήρωση του δυναμικού και ιερού ποιμαντορικού έργου ως αρχιποιμένας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ φρόντισε για την διαφύλαξη και την προώθηση της πίστης και του ορθοδόξου ήθους, κατορθώνοντας  να φροντίζει πνευματικά τους πιστούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος, ταυτοχρόνως, υπήρξε προσεκτικός στις πνευματικές και νοοτροπικές αλλαγές  του σύγχρονου κόσμου, επηρεασμένο από τις πολλαπλές κοινωνικές, οικονομικές, υγειονομικές και πνευματικές κρίσεις.

Κατά την περίοδο αρχιποιμαντορίας του, δια μέσου του έργου του, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ υπήρξε δυναμικός ποιμένας και φιλόπονος ιεραπόστολος  στην ζωή της Εκκλησίας  την οποία ποίμαινε για 16 χρόνια.

Τοιούτω τρόπω, ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ ανανέωσε τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, ίδρυσε την Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας για την μόρφωση του κλήρου, συνέβαλε στην αύξηση του αριθμού των μελών της Ιεράς Συνόδου με την επανενεργοποίηση, μετά από 800 χρόνια, των παλαιών επισκοπικών κέντρων και ίδρυσε ταμείον για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών ζωής για τους φτωχούς κληρικούς της Εκκλησίας της Κύπρου.

Πιστός στην προσευχή του Κυρίου ἵνα πάντες ἓν ὦσιν (Κατά Ιωάννην 17, 21), ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β΄ υπήρξε εξαιρετικός προστάτης και υποστηρικτής της πανορθοδόξου ενότης, όπως και των προσπαθειών διαλόγου και συνεργασίας σε διαχριστιανικό και διαθρησκειακό επίπεδο.

Ήταν πόλυ δραστήριος στις Συνάξεις των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών  σε ότι αφορά την προετοιμασίαν της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας εκ Κρήτης (2016).

Συνάμα, ανέδειξε αδελφική και φιλική στάση προς την Ορθόδοξο Εκκλησία της Ρουμανίας όπως και προς τον Ρουμανικόν λαόν, γενικά. Επίσης, έδειξε ποιμαντορική και πατρική αγάπη προς τους ορθόδοξους Ρουμάνους που εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο, ειδικά προς τον εκπρόσωπό μας, τον Πατέρα Ματθαίο Πέτρο.

Υπεράνω, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ δέχθηκε με μεγάλη χαρά πολλούς Ρουμάνους κληρικούς οι οποίοι, με την ευλογία μας, λειτουργούν σε ενορίες της Εκκλησίας της Κύπρου, και έτσι έγινε αληθινό παράδειγμα συνεργασίας και αδελφικής ορθόδοξης αλληλοβοηθείας.

Για όλα όσα εκπροσώπησε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄, ο εν Χριστώ μας αδελφός, για ολόκληρη την Ορθοδοξία και για την συνεργασία μεταξύ των λαών, αποτινουμε σήμερα ταπεινόν φόρον ευγνωμοσύνης και προσευχόμαστε στον Κύριον μας Ιησούν Χριστον, ο αιώνιος Αρχιερεύς, ίνα αναπαύσει την ψυχή αυτου εν τω φωτί, τη ειρήνη και τη αγάπη της Παναγίας Τριάδος. 

Χρυσοστόμου, του Μακαριστού, Αρχιεπισκόπου Κύπρου Αιωνία η μνήμη αυτού!

† Δανιήλ
Πατριάρχης της Ορθοδόξου Ρουμανικής Εκκλησίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων