27/04/2023 27/04/2023 Μέσα στην αναστάσιμη χαρά που διανύουμε κατά την περίοδο του Πεντηκοσταρίου η Εκκλησία έχει ορίσει να τιμά τις Μυροφόρες γυναίκες οι οποίες αντίκρισαν πρώτες την θέα του κενού μνήματος όπου “έκειτο ο Κύριος”. Η Εκκλησία έχει ορίσει να τιμά εκείνη την ημέρα τις γυναίκες οι οποίες στηρίζουν το έργο της. Μία από τις κατά τόπους...
27 Απριλίου, 2023 - 8:30
Τελευταία ενημέρωση: 27/04/2023 - 8:47

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ για τα αληθινά Πρότυπα γυναικών

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ για τα αληθινά Πρότυπα γυναικών

Μέσα στην αναστάσιμη χαρά που διανύουμε κατά την περίοδο του Πεντηκοσταρίου η Εκκλησία έχει ορίσει να τιμά τις Μυροφόρες γυναίκες οι οποίες αντίκρισαν πρώτες την θέα του κενού μνήματος όπου “έκειτο ο Κύριος”. Η Εκκλησία έχει ορίσει να τιμά εκείνη την ημέρα τις γυναίκες οι οποίες στηρίζουν το έργο της. Μία από τις κατά τόπους Εκκλησίες που τιμά ιδιαίτερα την Κυριακή των Μυροφόρων είναι αυτή της Ρουμανίας.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, στο μήνυμά του για την Κυριακή των Μυροφόρων, συνεχάρη τις Χριστιανές γυναίκες για το έργο που επιτελούν στην Εκκλησία και την κοινωνία.

Αληθινά πρότυπα

«Την τρίτη Κυριακή μετά την εορτή της Ανάστασης του Κυρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τις Μυροφόρες Γυναίκες, οι οποίες ήταν οι πρώτες που έλαβαν από τους αγγέλους την είδηση ​​ότι ο σταυρωμένος Χριστός ανέστη από τους νεκρούς», υπογράμμισε στην αρχή του μηνύματός του ο Μακαριώτατος κ.κ. Δανιήλ.

«Οι γυναίκες που αναγράφονται στις Αγιολογικές Δέλτους της Εκκλησίας αποτελούν αληθινά πρότυπα για τις πιστές γυναίκες που αγωνίζονται, στο πλαίσιο του οικογενειακού περιβάλλοντος, σε μοναστήρια, σε σχολεία, νοσοκομεία ή άλλα ιδρύματα, για να εκπληρώσουν την κλήση ή την αποστολή τους να είναι αληθινά φώτα, αναμμένα από το φως του Αναστάντος Χριστού», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό, το 2020, η Ιερά Σύνοδος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας κήρυξε την τρίτη Κυριακή μετά το Πάσχα ως Κυριακή των Χριστιανών Γυναικών , για να αναδείξει τον ρόλο και τη σημασία των χριστιανών γυναικών στη ζωή και την αποστολή της Εκκλησίας και της ρουμανικής κοινωνίας».

«Ευχαριστούμε λοιπόν τις μητέρες και τις γιαγιάδες, τις παιδαγωγούς, τις δασκάλες, τις καθηγήτριες Θρησκευτικών και όλο το διδακτικό προσωπικό που συνταξιοδοτήθηκε, που μας δίδαξαν τη θρησκευτική παιδεία τόσο στο σπίτι όσο και σε νηπιαγωγεία, σχολεία, και πανεπιστήμια», όπως ανέφερε ο Μακαριώτατος.

Η Εθνική Ημέρα της Οικογένειας

Με αφορμή την Εθνική Ημέρα της Οικογένειας ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας, επεσήμανε:

«Την Κυριακή 14 Μαΐου 2023, η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει την Εθνική Ημέρα της Οικογένειας , για να τονίσει ότι η οικογένεια, που αποτελείται από έναν άνδρα και μια γυναίκα, ευλογημένη από τον Θεό μέσω του Μυστηρίου του Γάμου, είναι η μόνη που μπορεί να φέρει στον κόσμο, να μεγαλώσει και να εκπαιδεύσει τα παιδιά με υγιή τρόπο, με πολλή πίστη, ελπίδα και χριστιανική αγάπη».

Ακόμη ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην ανάγκη προαγωγής της αγάπης στην οικογένεια, το σχολείο και στην κοινωνία μέσω της προσευχής στην εκπαίδευση.

Ευγνωμοσύνη για όλες τις γυναίκες που παρέχουν βοήθεια σε ηλικιωμένους

Το έτος 2023, που ανακηρύχθηκε από το Πατριαρχείο Ρουμανίας ως τιμητικό έτος ποιμαντικής φροντίδας για τους ηλικιωμένους, αναφέρουμε με ευγνωμοσύνη όλες τις γυναίκες που εργάζονται σε ιατρικές μονάδες, κοινωνικά κέντρα, σε Κέντρα Ημερήσια Φροντίδας, που παρέχουν κατ΄οίκον βοήθεια σε ηλικιωμένους, που φέρνουν ανακούφιση στους άρρωστους και στους φτωχούς.

Η Εκκλησία καλείται να διευρύνει το ποιμαντικό της πρόγραμμα σχετικά με τους ηλικιωμένους, να εφαρμόσει τις σύγχρονες ιεραποστολικές μεθόδους, πλησιάζοντας τις ανάγκες και τις προσδοκίες των ηλικιωμένων.

Οι νέοι και οι ηλικιωμένοι χρειάζονται ο ένας τον άλλο

«Η εκπαίδευση των νέων ως προς την προστασία των ηλικιωμένων πρέπει να συνεχιστεί έτσι ώστε να μην τους εγκαταλείπουν στα κέντρα φροντίδας, γιατί οι νέοι και οι ηλικιωμένοι χρειάζονται ο ένας τον άλλον: Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται μια παρηγοριά και λόγια ενθάρρυνσης, και οι νέοι χρειάζονται τη σοφία, την υπομονή και τη δύναμη της προσευχής των ηλικιωμένων», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες: basilica.ro

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων