04/06/2021 04/06/2021 Ευχετήριο μήνυμα στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αράντ κ. Τιμόθεο έστειλε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ με την ευκαιρία των 85ων γενεθλίων του. Ο Μακαριώτατος απαρίθμησε τα κύρια επιτεύγματα του Σεβασμιωτάτου πατρός Τιμόθεου και είπε ότι προσεύχεται στον Σωτήρα Χριστό να συνεχίσει να του δίνει «την ίδια αγάπη και τον ίδιο ιερό ζήλο για την Εκκλησία...
04 Ιουνίου, 2021 - 14:23
Τελευταία ενημέρωση: 04/06/2021 - 14:26

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας εύχεται στον Αρχιεπίσκοπο του Αράντ

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας εύχεται στον Αρχιεπίσκοπο του Αράντ

Ευχετήριο μήνυμα στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αράντ κ. Τιμόθεο έστειλε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ με την ευκαιρία των 85ων γενεθλίων του.

Ο Μακαριώτατος απαρίθμησε τα κύρια επιτεύγματα του Σεβασμιωτάτου πατρός Τιμόθεου και είπε ότι προσεύχεται στον Σωτήρα Χριστό να συνεχίσει να του δίνει «την ίδια αγάπη και τον ίδιο ιερό ζήλο για την Εκκλησία και το Έθνος».

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Πλήρες μήνυμα:

Ο πατήρ Τιμόθεος, Αρχιεπίσκοπος Αράντ, γεννήθηκε στην Τιμισοάρα, στις 4 Ιουνίου 1936 και ονομάστηκε Τραϊάν (Τραϊανός) στη βάφτισή του. Παρακολούθησε τα μαθήματα του Πανεπιστημιακού Θεολογικού Ινστιτούτου στο Βουκουρέστι, από το οποίο αποφοίτησε το 1957. Επίσης, στο Βουκουρέστι, πήρε και το διδακτορικό του το 1973, υπερασπιζόμενος τη διατριβή «Η Χριστολογική Διδασκαλία του Αγίου Κύριλλου της Αλεξάνδρειας» που εκπόνησε με συντονιστή τον διάσημο πατρολόγο καθηγητή Dr. Ioan G. Coman.

Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών του σπουδών, εξειδικεύθηκε ακόμα περισσότερο στην Ελβετία, στη Σχολή Θεολογίας στο Neuchatel, το 1967, στο Οικουμενικό Ινστιτούτο στο Bossey (1967-1968) και στη Σχολή Θεολογίας στο Frieburg (1971-1972). Στις 24 Ιουνίου 1969, χειροτονήθηκε μοναχός στην Ιερά Μονή Hodoş-Bodrog, στην κομητεία Αράντ, με το όνομα Τιμόθεος.

Μετά από εισήγηση του Μητροπολίτη Βανάτου Νικολάου Κορνεάνου, στις 15 Δεκεμβρίου 1975, η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας τον εξέλεξε ως επικεφαλής Επίσκοπο της Αρχιεπισκοπής Τιμισοάρα και Καρανσέμπες, με τον τίτλο “Επίσκοπος Λουγκοζιάνου”, εγκατεστημένο στην Τιμισοάρα, στις 7 Φεβρουαρίου 1976.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 1984, η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας τον εξέλεξε Επίσκοπο Αράντ, με την ενθρόνισή του να γίνεται στις 2 Δεκεμβρίου 1984.

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιμόθεος του Αράντ ανανέωσε και ενέτεινε την πνευματική ζωή σε μοναστήρια και ενορίες, καθώς και την πολιτιστική δραστηριότητα της Μητρόπολης. Ξεκίνησε και υποστήριξε την κατασκευή περισσότερων από 70 εκκλησιών και επέβλεψε την αποκατάσταση περισσότερων από 450 τόπων λατρείας, πολλοί εκ των οποίων ήταν και ιστορικά μνημεία.

Υπό την εποπτεία του εκτελέστηκαν εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης σε ολόκληρο το αρχιτεκτονικό σύνολο του μοναστηριού Γκάι, όπου χτίστηκε μια νέα εκκλησία, αφιερωμένη στην Αγία Σκέπη, την οποία, μαζί με άλλους ιεράρχες της Εκκλησίας μας, αφιερώσαμε στις 25 Σεπτεμβρίου, 2011. Ίδρυσε Σχολή Ορθόδοξης Θεολογίας και Ορθόδοξο Θεολογικό Σεμινάριο και ανέπτυξε μια έντονη κοινωνικο-φιλανθρωπική δραστηριότητα.

Ωστόσο, ανάμεσα σε όλα αυτά τα όμορφα επιτεύγματα, πιο σημαντικό παραμένει η ίδρυση του νέου Καθεδρικού Ναού της Αρχιεπισκοπής του Αράντ, που είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα και στον Άγιο Νικόλαο, και είναι ο πρώτος Ορθόδοξος επισκοπικός καθεδρικός ναός, που ξεκίνησε, ολοκληρώθηκε και χτίστηκε στη Ρουμανία μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Η αφιέρωσή του έγινε την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, από συμβούλιο ιεραρχών υπό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βανάτου π. Ιωάννη.

Το 2009, κατόπιν πρότασής μας και με την έγκριση της Ιεράς Συνόδου, η Επισκοπή του Αράντ αναβαθμίστηκε σε Αρχιεπισκοπή και ο π. Τιμόθεος σε Αρχιεπίσκοπο.

Σήμερα, σε ηλικία 85 ετών, ο Αρχιεπίσκοπος Τιμόθεος απολαμβάνει τους καρπούς των διοικητικών, πολιτιστικών και ιεραποστολικών του δραστηριοτήτων και είναι πάντα δεκτικός στην προώθηση των νέων ποιμαντικών και ιεραποστολικών έργων της Εκκλησίας στην κοινωνία.

Ως παιδί του Βανάτου, ο Σεβασμιώτατος γνωρίζει τόσο τις ομορφιές όσο και τις πνευματικές αξίες αυτών των προγονικών ρουμανικών εδαφών, καθώς και τις δυσκολίες της ποιμαντικής φροντίδας σε μια πολυεθνική και πολυ-ομολογιακή περιοχή.

Με πατρική ευλογία και αδελφική εν Χριστώ αγάπη, συγχαίρουμε τον Τιμόθεο για την καρποφόρα δραστηριότητά του και προσευχόμαστε στον Σωτήρα Ιησού Χριστό, τον «Καλό Ποιμένα» (Κατά Ιωάννη 10:11 ) και τον «Αρχιερέα της ομολογίας μας» (Προς Εβραίους 3:1) να συνεχίσει να του δίνει την ίδια αγάπη και τον ίδιο ιερό ζήλο για την Εκκλησία και το Έθνος, σε πολλά και ευτυχισμένα χρόνια!

† Ο Δανιήλ
Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων