28/11/2022 28/11/2022 Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ μίλησε για την «αργή μεταστροφή» ενός πιστού, και τη σημασία της ελεημοσύνης, στο κήρυγμά του για την Κυριακή ΙΓ’ Λουκά στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου της Πατριαρχικής Κατοικίας. Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην παραβολή κατά την οποία ένας νεαρός άρχοντας, ευσεβής και ηθικός προβληματίστηκε για τη σωτηρία της ψυχής του, και...
28 Νοεμβρίου, 2022 - 13:28
Τελευταία ενημέρωση: 28/11/2022 - 14:16

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για τη σημασία της ελεημοσύνης

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για τη σημασία της ελεημοσύνης

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ μίλησε για την «αργή μεταστροφή» ενός πιστού, και τη σημασία της ελεημοσύνης, στο κήρυγμά του για την Κυριακή ΙΓ’ Λουκά στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου της Πατριαρχικής Κατοικίας.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην παραβολή κατά την οποία ένας νεαρός άρχοντας, ευσεβής και ηθικός προβληματίστηκε για τη σωτηρία της ψυχής του, και ο Κύριος του έδειξε ότι όσα έκανε δεν ήταν αρκετά καθώς του έλειπε η φιλανθρωπία. Συγκεκριμένα, ο Κύριος τον κάλεσε να πουλήσει ό,τι είχε και να τα δώσει στους φτωχούς.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Το Ευαγγέλιο μας παρουσιάζει δραματικά τη δυστυχία των τσιγκούνηδων που είναι πράγματι πιστοί και ευσεβείς, αλλά όχι ελεήμονες», είπε ο Μακαριώτατος.

«Ο σωτήρας Ιησούς σέβεται τόσο πολύ την ελευθερία αυτού του νεαρού άρχοντα που δεν επιμένει, παρά μόνο του έδωσε μια συμβουλή. Του πρότεινε, δεν του επέβαλε, του συνέστησε, δεν τον διέταξε να αλλάξει τρόπο ζωής», υπογράμμισε ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ.

«Ο Χριστός έδωσε έγκαιρες συμβουλές, την ελευθερία της επιλογής, ενώ ταυτόχρονα προέβλεψε την αργή μεταστροφή του νεαρού άρχοντα», είπε ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε: «Ο Σωτήρας σέβεται τον αγώνα του πλούσιου ηγεμόνα με τον εαυτό του, γιατί κατά βάθος είχε υπερβολική προσκόλληση στον πλούτο».

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός δείχνει πόσο δύσκολο είναι για έναν πλούσιο να γίνει ελεήμων με την έκφραση «είναι ευκολότερο να περάσει μια καμήλα από την τρύπα μιας βελόνας».

«Ο Σωτήρας προέβλεψε μια αργή μεταστροφή, επειδή ο νεαρός άρχοντας ήταν ειλικρινής στην αναζήτησή του. Ο Κύριος εκτίμησε πολύ αυτή την αναζήτηση. Ήταν ένας νέος που έθετε στον εαυτό του το πιο σοβαρό ερώτημα της ζωής του: τι να κάνω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή;», διευκρίνισε ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ και συμπλήρωσε:

«Ο ηγεμόνας ένιωσε ότι αυτή η παροδική ζωή δεν είναι αρκετή για τον άνθρωπο, και ότι ο άνθρωπος επιθυμεί τη σωτηρία της ψυχής του. Τα πράγματα αυτού του κόσμου όντας περιορισμένα και παροδικά δεν ικανοποιούν τον άνθρωπο. Η ψυχή του ανθρώπου, δημιουργούμενη κατ’ εικόνα του Θεού, επιθυμεί απεριόριστη και αιώνια ζωή».

Η αργή μεταστροφή

«Ο Σωτήρας είχε προβλέψει την αργή μεταστροφή του νεαρού πλούσιου», είπε ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με μια εκκλησιαστική παράδοση, αυτός ο πλούσιος άρχοντας, μετά από πολύ καιρό, κατάφερε να εκπληρώσει τη συμβουλή που του έδωσε ο Χριστός Κύριος. Πούλησε τα υλικά αγαθά του, μοίρασε τα χρήματα στους φτωχούς και έγινε ένας από τους μαθητές του Κυρίου, και στη συνέχεια έγινε Επίσκοπος στη Μικρά Ασία».

Ο Μακαριώτατος εξήγησε ότι αυτή η αργή μεταστροφή επιτεύχθηκε με τη βοήθεια της θείας χάριτος για αυτόν που αγωνίστηκε και ζητούσε τη βοήθεια του Θεού. «Πολύ συχνά μπορούμε να εκπληρώσουμε το θέλημα του Θεού μόνο ζητώντας τη βοήθειά του», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό το ευαγγέλιο της αργής μεταστροφής του πλούσιου άρχοντας, μας δείχνει ότι στον πνευματικό αγώνα για την τήρηση των εντολών, πρέπει να θεωρούμε ότι η ελεημοσύνη είναι ένας τρόπος σωτηρίας, ειδικά για όσους έχουν πολλά υλικά αγαθά», κατέληξε ο Πατριάρχης Ρουμανίας.

Φωτογραφία: Basilica.ro / Mircea Florescu

Με πληροφορίες από Bsilica (Sorin Ionițe)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων