31/10/2023 31/10/2023 Το μήνυμα του Πατριάρχη Ρουμανία κ.κ. Δανιήλ αναγνώστηκε στη Βουλή με αφορμή την σημερινή 30η επέτειο από τη δημιουργία της Ομάδας Προσευχής του Ρουμανικού Κοινοβουλίου. «Η χριστιανική ταυτότητα θα συμβάλει στο να δουν οι πολιτικοί ηγέτες, πέρα ​​από τη συνηθισμένη πολιτική, το κοινό καλό του ρουμανικού λαού», είπε μεταξύ αλλων ο Μακαριώτατος. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι...
31 Οκτωβρίου, 2023 - 18:34
Τελευταία ενημέρωση: 31/10/2023 - 19:09

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για τη σχέση μεταξύ πολιτικού αξιώματος και χριστιανικής ταυτότητας

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για τη σχέση μεταξύ πολιτικού αξιώματος και χριστιανικής ταυτότητας

Το μήνυμα του Πατριάρχη Ρουμανία κ.κ. Δανιήλ αναγνώστηκε στη Βουλή με αφορμή την σημερινή 30η επέτειο από τη δημιουργία της Ομάδας Προσευχής του Ρουμανικού Κοινοβουλίου. «Η χριστιανική ταυτότητα θα συμβάλει στο να δουν οι πολιτικοί ηγέτες, πέρα ​​από τη συνηθισμένη πολιτική, το κοινό καλό του ρουμανικού λαού», είπε μεταξύ αλλων ο Μακαριώτατος.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Η σχέση μεταξύ πολιτικού αξιώματος και χριστιανικής ταυτότητας, αν και πολύπλοκη, μπορεί να διαμορφώσει μια πιο δίκαιη, ευημερούσα κοινωνία που χαρακτηρίζεται από συμπόνια και αλληλεγγύη. Και οι δύο τομείς, ο πολιτικός και ο θρησκευτικός, όταν βρίσκονται σε αρμονία, μπορούν να γίνουν παράγοντες ελπίδας, δικαιοσύνης και προόδου», υπογράμμισε.

Η πολιτική και η θρησκευτική ηγεσία συνεργάστηκαν ανά τους αιώνες

«Το θέμα που προτάθηκε φέτος από την Ομάδα Προσευχής του Ρουμανικού Κοινοβουλίου «Πολιτική Ηγεσία στη Χριστιανική Ταυτότητα», αντιπροσωπεύει μια πρόκληση και μια προτροπή που απευθύνεται στους Ρουμάνους βουλευτές να εκπληρώσουν την αποστολή που τους εμπιστεύτηκαν οι πολίτες στο πνεύμα των χριστιανικών αξιών, με διάκριση, υπευθυνότητα και συλλογικότητα. Η έκκληση για διατήρηση, επιβεβαίωση και προώθηση αυτών των αξιών από τους πολιτικούς ηγέτες βασίζεται στις εθνικές μας παραδόσεις, και εκφράζεται μέσα από τους ηγέτες που στην εκπλήρωση του έργου τους εμπνεύστηκαν από τον Προγονικό Νόμο ή τον Χριστιανικό Νόμο. Η πολιτική και η θρησκευτική ηγεσία συνεργάστηκαν ανά τους αιώνες, για το ηθικό-πνευματικό και υλικό όφελος ολόκληρης της ρουμανικής κοινωνίας, με πιο εύγλωττα παραδείγματα ο Άγιος Στέφανος Γ΄ της Μολδαβίας ο Μέγας και ο Άγιος Βοεβόδας Νεάγκοε Μπασαράμπ», τόνισε.

Ηθικός οδηγός οι χριστανικές αρχές στη σημερινή εποχή

«Σήμερα, εν μέσω των προκλήσεων που ενυπάρχουν στην πολιτική σφαίρα, οι χριστιανικές αρχές μπορούν να παρέχουν μια σταθερή βάση και έναν ηθικό οδηγό για όσους θέλουν να οδηγήσουν την κοινωνία με ακεραιότητα, υπευθυνότητα και σοφία. Δύο αξίες είναι μόνιμα επίκαιρες: η αγάπη για τον πλησίον και η υπηρεσία προς την κοινότητα. Η κεντρική αρχή των διδασκαλιών του Κυρίου Ιησού Χριστού είναι η αγάπη προς τον πλησίον. Ένας ηγέτης που ενσαρκώνει αυτή την αξία θα επιδιώξει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της κοινότητας, διασφαλίζοντας ότι κάθε φωνή ακούγεται και ότι κάθε άτομο αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια και σεβασμό», επεσήμανε.

Ένας χριστιανός ηγέτης πρέπει συνεχώς να επιστρέφει στις θεμελιώδεις διδασκαλίες της πίστης του

«Σε έναν περίπλοκο και συχνά αντιφατικό κόσμο, οι πολιτικοί ηγέτες μπορεί να αντιμετωπίσουν καταστάσεις που τους βάζουν στον πειρασμό να συμβιβαστούν ή να αγνοήσουν τις χριστιανικές αξίες εξιατίας πολιτικών, οικονομικών ή κοινωνικών πιέσεων. Για να ξεπεράσει αυτές τις καταστάσεις, ένας χριστιανός ηγέτης πρέπει συνεχώς να επιστρέφει στις θεμελιώδεις διδασκαλίες της πίστης του. Αυτό μπορεί επίσης να περιλαμβάνει διαβούλευση με κληρικούς ή πνευματικούς πατέρες, προσευχή και προσωπικό στοχασμό. Επίσης, η βαθιά κατανόηση του πλαισίου και των συνεπειών κάθε απόφασης είναι απαραίτητη, όπως και το να βρίσκουμε λύσεις που να σέβονται και τις χριστιανικές αξίες, αλλά και να εξυπηρετούν το δημόσιο καλό. Σε κάθε περίπτωση, η ακεραιότητα, η διαφάνεια και η λογοδοσία πρέπει να είναι στο προσκήνιο», ανέφερε.

Οι χριστιανικές αρχές

«Ένας ηγέτης εμπνευσμένος από τις χριστιανικές αρχές θα προάγει τη δικαιοσύνη, την ισότητα και τον σεβασμό σε όλες τις πτυχές της διακυβέρνησής του. Θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, αναγνωρίζοντας ότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη του κοινού καιότι  διαστρεβλώνει τις αρχές της δικαιοσύνης. Η διάκριση, η σεμνότητα και το άκουσμα της φωνής του λαού, η ισορροπία, η δικαιοσύνη και η καλοσύνη είναι κεντρικές αρετές στη χριστιανική παράδοση. Επιπλέον, η επίγνωση ότι κάθε άτομο είναι δημιουργημένο κατ’ εικόνα Θεού μπορεί να υπενθυμίσει στους ηγέτες τη μοναδική αξιοπρέπεια και αξία του κάθε ατόμου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ρόλος της πίστης στη διαμόρφωση ενός χριστιανού ηγέτη είναι καθοριστικός

«Ένας ισορροπημένος και σεμνός ηγέτης όχι μόνο θα προωθεί τη θέληση και το καλό του λαού, αλλά θα αναγνωρίσει επίσης ότι ο ίδιος υπόκειται στους νόμους και τις αρχές που προωθεί, αποφεύγοντας έτσι την υπερβολική εξουσία ή την επιδίωξη των δικών του συμφερόντων. Επομένως, ο ρόλος της πίστης στη διαμόρφωση ενός χριστιανού ηγέτη είναι καθοριστικός, γιατί αποτελεί μια βαθιά σχέση με τον Θεό, που διαμορφώνει τον χαρακτήρα, το όραμα και τις αξίες του ανθρώπου. Ένας ηγέτης, βασιζόμενος στην χριστιανική πίστη, θα προσεγγίσει τις προκλήσεις με σοφία, θάρρος και ανθρώπινη συμπόνια», είπε ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας και συμπλήρωσε:

«Η χριστιανική ταυτότητα θα συμβάλει στο να δουν οι πολιτικοί ηγέτες, πέρα ​​από τη συνηθισμένη πολιτική, το κοινό καλό του ρουμανικού λαού. Εμπνευσμένοι από αυτό, οι ηγέτες θα μπορούν να προωθούν αξίες όπως η φιλεύσπλαχνη αγάπη, η γενναιοδωρία, η δικαιοσύνη και η ταπεινοφροσύνη, που είναι καθοριστικοί παράγοντες για το πώς αλληλεπιδρούν οι ηγέτες με αυτούς που ηγούνται».

Στο τέλος του μηνύματός του ο Μακαριώτατος συνεχάρη την Ομάδα Προσευχής του Ρουμανικού Κοινοβουλίου η οποία όλα αυτά τα χρόνια κατάφερε να εμπνεύσει και να καλλιεργήσει τις χριστιανικές αξίες στους σημερινούς και αυριανούς βουλευτές της Ρουμανίας.

Κεντρική Φωτογραφία: Αρχείο Basilica.ro

Υπόλοιπες φωτογραφίες από την εκδήλωση: ziarullumina

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων