29/01/2023 29/01/2023 «Η δραστηριότητα της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου εντατικοποιήθηκε το 2022. Οι δράσεις που επλήγησαν από την πανδημία, επαναλήφθηκαν, ενώ έγιναν σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη νέων έργων και προγραμμάτων». Αυτά τόνισε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ κατά την χθεσινή ετήσια Επισκοπική Συνέλευση, στο Μέγαρο της Πατριαρχικής Κατοικίας, στο Βουκουρέστι. Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης,...
29 Ιανουαρίου, 2023 - 9:46
Τελευταία ενημέρωση: 29/01/2023 - 9:51

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για την αποτίμηση του έργου της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για την αποτίμηση του έργου της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου

«Η δραστηριότητα της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου εντατικοποιήθηκε το 2022. Οι δράσεις που επλήγησαν από την πανδημία, επαναλήφθηκαν, ενώ έγιναν σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη νέων έργων και προγραμμάτων». Αυτά τόνισε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ κατά την χθεσινή ετήσια Επισκοπική Συνέλευση, στο Μέγαρο της Πατριαρχικής Κατοικίας, στο Βουκουρέστι.

  • Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, έγινε αναφορά στα νέα έργα σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου, όπως την ίδρυση δύο νέων ενοριών, τη διεξαγωγή έργων αποκατάστασης εκκλησιαστικών συγκροτημάτων, την ανέγερση νέων διοικητικών κτιρίων κ.λπ.

Συγκεκριμένα, το 2022 συνεχίστηκαν οι εργασίες ανέγερσης, εξυγίανσης, αποκατάστασης, ανακαίνισης και συντήρησης στα μοναστήρια και τα ησυχαστήρια εντός της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου και ξεκίνησαν νέες εργασίες. Ακόμη, αναφέρθηκε ότι η Αρχιεπισκοπή Βουκουρεστίου υποστήριξε την κατασκευή του Εθνικού Καθεδρικού Ναού με πάνω από 6.000.000 λέι.

Ως προς την κοινωνική-φιλανθρωπική δράση ελήφθησαν υπόψη αρκετά σημαντικά βήματα, όπως η επέκταση, η δημιουργία και ο εξοπλισμός της κοινωνικής καντίνας και της υπηρεσίας παροχής κατ’ οίκον φροντίδας για ηλικιωμένους. Ακόμη, ανακοινώθηκε ότι δρομολογούνται οι κατασκευαστικές εργασίες στο Κέντρο Ημέρας για παιδιά με προβλήματα ακοής στο Βουκουρέστι.

Η φιλανθρωπική βοήθεια που χορήγησε πέρυσι η Αρχιεπισκοπή για εκκλησιαστικές μονάδες και άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ήταν αξίας άνω των 11.000.000 λέι.

Σε ό,τι αφορά τη θεολογική εκπαίδευση, στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 εγγράφηκαν 731 φοιτητές σε όλες τις ειδικότητες της Σχολής Ορθόδοξης Θεολογίας Πατριάρχης Ιουστινιανός του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου. Σε αυτούς προστίθενται 486 μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές.

Η Θεολογική Σχολή του Μητροπολιτικού Ορθόδοξου Λυκείου Νήφων, στο Βουκουρέστι, όπως ανακοινώθηκε, ευθυγραμμίζεται με τα πρότυπα των επαγγελματικών λυκείων, διατηρώντας το θεολογικό του προφίλ.

Επιπλέον, το σχολικό έτος 2021-2022, το μάθημα των Θρησκευτικών στα κρατικά σχολεία διδάσκονταν συνολικά από 783 εκπαιδευτικούς, και το σχολικό έτος 2022-2023, 803 εκπαιδευτικοί (577 πλήρους απασχόλησης και 226 αναπληρωτές, εκ των οποίων οι 86 είναι κληρικοί), ασκώντας μια απαραίτητη και ωφέλιμη εκπαιδευτική και πνευματική δραστηριότητα στους νέους.

Ως προς το διοικητικό κομμάτι, στις ενορίες της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου εργάζονται 1.152 κληρικοί, στο Επισκοπικό Κέντρο απασχολούνται 21 λαϊκοί κληρικοί (8 ιερείς και 13 διάκονοι). Εντός της Αρχιεπισκοπής δραστηριοποιούνται 118 ιερείς που παρέχουν θρησκευτική και κοινωνική βοήθεια σε διάφορα ιδρύματα. Όσον αφορά το μοναστηριακό προσωπικό, ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων στα μοναστήρια είναι 659, εκ των οποίων 241 μοναχοί και 418 μοναχές.

«Ευχαριστούμε όλους τους ιδιώτες, τις κοινότητες και τους τοπικούς και κεντρικούς φορείς που βοήθησαν την Αρχιεπισκοπή Βουκουρεστίου στις πολλαπλές ποιμαντικές και κοινωνικοφιλανθρωπικές της δραστηριότητες το 2022. Ταυτόχρονα, προσευχόμαστε στην Αγία Τριάδα να προσφέρει υγεία, ευτυχία, ειρήνη και χαρά σε όλους, καθώς και πολλή βοήθεια σε κάθε καλή πράξη», είπε ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ.

Στο τέλος, ο Πατριάρχης Ρουμανίας αναφέρθηκε στα θέματα του 2023,  και τόνισε την ανάγκη ποιμαντικής φροντίδας των ηλικιωμένων, ιδιαίτερα αυτών που υποφέρουν από μοναξιά, καθώς και τον ρόλο της εκκλησιαστικής ψαλμωδίας στην προσευχή.

 

Με πληροφορίες από Basilica (Sorin Ionițe)

Φωτογραφία: Basilica.ro / Mircea Florescu – Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων