25/07/2022 26/07/2022 “Ο Ιησούς Χριστός υπερασπίζεται, σώζει και εξυψώνει την αξιοπρέπεια αυτού που περνάει από τα βάσανα και έρχεται σε μετάνοια”. Αυτά είπε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ ο οποίος την Κυριακή ΣΤ’ Ματθαίου ιερούργησε στο Παρεκκλήσι της Πατριαρχικής Κατοικίας στο Βουκουρέστι. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι «Ο Χριστός πρώτα θεραπεύει την ψυχή από...
25 Ιουλίου, 2022 - 10:45
Τελευταία ενημέρωση: 26/07/2022 - 0:56

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για την Κυριακή ΣΤ΄ Ματθαίου

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για την Κυριακή ΣΤ΄ Ματθαίου

“Ο Ιησούς Χριστός υπερασπίζεται, σώζει και εξυψώνει την αξιοπρέπεια αυτού που περνάει από τα βάσανα και έρχεται σε μετάνοια”. Αυτά είπε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ ο οποίος την Κυριακή ΣΤ’ Ματθαίου ιερούργησε στο Παρεκκλήσι της Πατριαρχικής Κατοικίας στο Βουκουρέστι.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Ο Χριστός πρώτα θεραπεύει την ψυχή από τις αμαρτίες»

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Πατριάρχης κ.κ Δανιήλ είπε ότι, όπως δείχνει το Ευαγγέλιο της Κυριακής ΣΤ’ Ματθαίου, ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός γνωρίζει τη ζωή, τις σκέψεις και την ψυχή όλων των ανθρώπων:

«Ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός μας δείχνει ότι πριν θεραπευτεί το σώμα είναι απαραίτητο να συγχωρήσουμε τις αμαρτίες της ψυχής. Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο ο Σωτήρας βλέπει όχι μόνο την πίστη του αδύναμου, αλλά και την πίστη εκείνων που τον έφεραν σε Αυτόν”.

«Η μεγάλη του μετάνοια ξύπνησε μέσα του πολλή πίστη»

Σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, πολύ συχνά οι ασθένειες του σώματος αντανακλούν ασθένειες της ψυχής.
«Γι’ αυτό η Εκκλησία, κατανοώντας αυτό το Ευαγγέλιο, καλεί πρώτα τους άρρωστους να πάνε να εξομολογηθούν διότι η ψυχή και το σώμα σχηματίζουν μια ενότητα».

Σύμφωνα με την ευαγγελική περικοπή, «ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός δείχνει την πατρική Του αγάπη προς εκείνον που μετανόησε με τα βάσανα. Τα πολλά του βάσανα είναι που έφεραν τον αδύναμο σε μεγάλη μετάνοια, και η πολλή του μετάνοια ξύπνησε μέσα του πολλή πίστη. Αυτή λοιπόν η πίστη που επαληθεύεται από τα βάσανα κάνει αυτόν τον ασθενή πιστό άνθρωπο».

«Ο Ιησούς δεν είναι απλώς γιατρός»

Εκτός από το ότι συγχωρεί τις αμαρτίες εκείνου που μετανοεί, ο Θεός τον αποκαλεί πνευματικό τέκνο, πρόσθεσε ο Μακαριώτατος: «Εδώ βλέπουμε ότι ο Ιησούς δεν είναι απλώς γιατρός, είναι πρώτα πνευματικός της ψυχής, και μετά τέλειος γιατρός του σώματος».

«Βλέπουμε επίσης την ιδιότητά του ως τέλειος πνευματικός άνθρωπος από το γεγονός ότι χαίρεται όταν ένας άρρωστος, για να ζητήσει θεραπεία του σώματος, πρώτα μετανοεί, δείχνοντας έτσι ότι στην πραγματικότητα είναι ο γιατρός ψυχών και σωμάτων και ότι είναι η πηγή της συγχώρεσης και της θεραπείας».

Φωτογραφία: Ziarul Lumina / Emilian Apostolescu

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων