11/06/2023 11/06/2023 «Μέσα από την Κυριακή των Αγίων Πάντων κατανοούμε καλύτερα τον σκοπό της χριστιανικής ζωής στη γη και καταλαβαίνουμε καλύτερα ότι η μεγαλύτερη αποστολή του ανθρώπου είναι η απόκτηση της αγιότητας, η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος, για να ζήσει εν Χριστώ ζωή», είπε σήμερα 11 Ιουνίου 2023, ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ στην ομιλία του για...
11 Ιουνίου, 2023 - 21:22
Τελευταία ενημέρωση: 11/06/2023 - 21:26

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για την Κυριακή των Αγίων Πάντων

«Μέσα από την Κυριακή των Αγίων Πάντων κατανοούμε καλύτερα τον σκοπό της χριστιανικής ζωής στη γη και καταλαβαίνουμε καλύτερα ότι η μεγαλύτερη αποστολή του ανθρώπου είναι η απόκτηση της αγιότητας, η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος, για να ζήσει εν Χριστώ ζωή», είπε σήμερα 11 Ιουνίου 2023, ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ στην ομιλία του για την Κυριακή των Αγίων Πάντων, στο ιστορικό παρεκκλήσι  του Αγίου  Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στην Πατριαρχική Οικία.

Ο Πατριάρχης της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξήγησε ότι αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη «κατ’ εξοχήν σε όλους τους Αγίους της Εκκλησίας του Χριστού, του μυστικού Σώματος του Χριστού, του ναού του Αγίου Πνεύματος, του εκλεκτού και ευλογημένου λαού του Θεού. Επειδή η Εκκλησία είναι κοινωνία όλων των αγίων».

«Το κάλεσμα ακούστηκε από ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών και κατηγοριών, διαφορετικών επαγγελμάτων. Γι’ αυτό έχουμε αγίους απλούς ανθρώπους, φτωχούς, περιθωριοποιημένους, αλλά και υψηλόβαθμους αξιωματούχους, όπως αυτοκράτορες και ηγεμόνες», είπε ο Πατριάρχης Ρουμανίας.

Ο Πατριάρχης Δανιήλ αποκάλεσε τους αγίους «καρπούς του έργου του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο» και υπενθύμισε ότι από την ευαγγελική περικοπή που διαβάστηκε την Κυριακή δείχνει τι θα λάβουν όσοι άφησαν υλικά αγαθά, οικογένειες και συγγενείς και ακολούθησαν τον Χριστό.

«Αυτό το ευαγγέλιο είναι κατάλληλο για όλους τους αγίους, γιατί οι άγιοι αγάπησαν τον Χριστό περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον σε αυτόν τον κόσμο. Ως εκ τούτου, ο Χριστός ο Κύριος τους δίνει τον εαυτό Του. Αυτό πολλαπλασιάζεται ( Ματθαίος 19:29) σημαίνει την παρουσία της χάριτος, της ατελείωτης, ταπεινής και φιλεύσπλαχνης αγάπης του Χριστού στην ψυχή όσων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά Του. Αυτό το πολλαπλασιασμένο σημαίνει την αυξανόμενη και απεριόριστη χαρά της ψυχής του ανθρώπου που είναι σε κοινωνία με τον Χριστό».

Επίσης ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ απαρίθμησε τους τέσσερις λόγους για τους οποίους αυτή η Κυριακή καθιερώθηκε από την Εκκλησία ως Κυριακή των Αγίων Πάντων.

  • «Πρώτα από όλα, για να κατανοήσουμε ότι ο σκοπός της Κάθοδος του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο ήταν το θεμέλιο της Εκκλησίας και ο αγιασμός των ανθρώπων».
  • «Δεύτερον, αυτή η Κυριακή ορίστηκε από την Εκκλησία για να μας δείξει ότι με την έκφραση όλοι οι άγιοι πρέπει να κατανοήσουμε τους γνωστούς και άγνωστους στους ανθρώπους αγίους, αυτούς που έχουν ανακηρυχθεί άγιοι από την Εκκλησία και εκείνους που δεν έχουν ακόμη εισαχθεί στο ημερολόγιο “
  • «Τρίτον, αυτήν την Κυριακή όλοι οι άγιοι μνημονεύονται μαζί, γιατί όλοι πίστεψαν σε έναν Θεό και υπηρέτησαν τον ίδιο Ιησού Χριστό».
  • «Τέταρτον, αυτή η Κυριακή μας δείχνει ότι όλοι οι άγιοι είναι στον Παράδεισο ενωμένοι μεταξύ τους. Δεν ζουν σε απομόνωση, αλλά σε κοινωνία. Μολονότι ένας ή περισσότεροι άγιοι μνημονεύονται καθημερινά, όλοι οι άγιοι ζουν σε κοινωνία στον Ουρανό, ενωμένοι με τη χάρη της Υπεραγίας Τριάδος και μαζί αποτελούν την ουράνια Εκκλησία του Χριστού που έχει πρωτίστως αυτή τη σύνδεση μεταξύ ενότητας και αγιότητας».

Αυτή η μνήμη όλων των αγίων δείχνει την ομορφιά της Εκκλησίας στον ουρανό και στη γη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Ρουμανίας.

«Στον ουρανό αυτοί οι άγιοι απολαμβάνουν τη δόξα της Υπεραγίας Τριάδος, τη χαρά των αγγέλων και όλων όσων περίμεναν τον Χριστό και πίστεψαν, θυσίασαν και έζησαν στον Χριστό, την κεφαλή της Εκκλησίας, αλλά και στη γη, γιατί αυτοί οι άγιοι από όλες οι εποχές και από όλους τους τόπους απλώθηκαν και αγιάστηκαν από την αγιότητα της ζωής τους οι τόποι όπου έζησαν, προσευχήθηκαν και επικαλέστηκαν τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος».

«Αυτή η Κυριακή έχει και προφητική σημασία. Περιλαμβάνει επίσης τους αγίους που θα έρθουν στους επόμενους αιώνες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Χριστού. Η Κυριακή των Αγίων Πάντων είναι κατ’ εξοχήν η Κυριακή της ομορφιάς της Εκκλησίας, γιατί ήταν όλα σκεύη του Αγίου Πνεύματος».

«Προσευχόμαστε σε όλους τους αγίους να μας προστατεύσουν, να μας δώσουν τη δύναμη να κατανοήσουμε το μυστήριο της πίστης και να το διατηρήσουμε με καθαρή συνείδηση ​​και να επιδιώξουμε να πλουτίσουμε όχι με υλικά πράγματα, αλλά με τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. για τη σωτηρία μας», επιβεβαίωσε, εν κατακλείδι, ο Πατριάρχης της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Φωτογραφία: Basilica.ro

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων