15/10/2022 15/10/2022 Η Οσία Παρασκευή η Επιβατινή, μια ευσεβής 27χρονη γυναίκα, είναι «δάσκαλος για όλους τους πιστούς», συμπεριλαμβανομένων των νέων. Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ κατά την μεγάλη εορτή της Οσίας στο Ιάσιο. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι «Μας δείχνει ότι δεν έχει μεγάλη σημασία η ηλικία για την απόκτηση της αγιότητας, αλλά η ένταση...
15 Οκτωβρίου, 2022 - 8:46
Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2022 - 8:51

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για την Οσία Παρασκευή την Επιβατινή – Έκκληση για ειρήνη σε όλο τον κόσμο

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για την Οσία Παρασκευή την Επιβατινή – Έκκληση για ειρήνη σε όλο τον κόσμο

Η Οσία Παρασκευή η Επιβατινή, μια ευσεβής 27χρονη γυναίκα, είναι «δάσκαλος για όλους τους πιστούς», συμπεριλαμβανομένων των νέων. Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ κατά την μεγάλη εορτή της Οσίας στο Ιάσιο.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Μας δείχνει ότι δεν έχει μεγάλη σημασία η ηλικία για την απόκτηση της αγιότητας, αλλά η ένταση της αγάπης του πιστού για τον Χριστό», υπογράμμισε ο Μακαριώτατος. Αυτές τις μέρες οι προσευχές μας προς την Οσία αφορούν «για ειρήνη στην ψυχή, αλλά και για ειρήνη μεταξύ των λαών», τόνισε ο Μακαριώτατος.

«Τώρα στη Ρουμανία υπάρχουν σχεδόν 500 εκκλησίες που έχουν προστάτη τους την Οσία Παρασκευή την Επιβατινή», είπε ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ και πρόσθεσε: «Παραδόξως, η πόλη που έχει τις περισσότερες εκκλησίες αφιερωμένες σε αυτήν είναι το Βουκουρέστι».

Από τους 50 ιερούς τόπους της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου που έχουν την Οσία Παρασκευή ως προστάτιδά τους, οι 24 βρίσκονται στην Πρωτεύουσα.

Η ευσέβεια του λαού του Βουκουρεστίου σε καιρό πολέμου

«Υπενθυμίζουμε ότι η ευσέβεια του λαού του Βουκουρεστίου προς την Οσία Παρασκευή την Επιβατινή αυξήθηκε πολύ το 1944, προς το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν, από φόβο μήπως τα ιερά της λείψανα βεβηλωθούν από στρατιώτες που έρχονταν από την Ανατολή, μεταφέρθηκαν σε μοναστήρι κοντά στο Βουκουρέστι, το οποίο σήμερα ονομάζεται Μονή Samurcășești από την τοποθεσία Ciorogârla», είπε ο Πατριάρχης Ρουμανίας.

Μετά από έξι μήνες παραμονής στο συγκεκριμένο μοναστήρι (από τις 10 Απριλίου 1944 έως τις 27 Οκτωβρίου 1944), την ημέρα της μνήμης του Αγίου Δημήτριου του Νέου, τα λείψανα της Οσίας μεταφέρθηκαν στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό στο Βουκουρέστι όπου υπολογιζόταν ότι θα παρέμεναν για τρεις ή τέσσερις ημέρες. «Μα τόσο μεγάλη ήταν η επιθυμία των πιστών από το Βουκουρέστι και τη γύρω περιοχή να προσκυνήσουν τα λείψανα της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, ώστε τα λείψανά της τελικά παρέμειναν από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 23 Νοεμβρίου», είπε ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ.

Όπως το 1944, έτσι και σήμερα οι άνθρωποι προσεύχονται στην Οσία Παρασκευή για ειρήνη: «Τώρα πολλοί ζητούν τη βοήθειά της για υγεία και ειρήνη», είπε ο Μακαριώτατος.

«Στην Οσία Παρασκευή την Επιβατινή προσευχηθήκαμε σήμερα περισσότερο από ποτέ για ειρήνη στην ψυχή, αλλά και ειρήνη μεταξύ των λαών. Γι’ αυτό την τιμούμε και προσευχόμαστε να μας βοηθήσει να δυναμώσουμε στην πίστη, την αγάπη μας προς τον Θεό και προς τον πλησίον μας», επεσήμανε ο Μακαριώτατος.

Κλείνοντας, ο Πατριάρχης Ρουμανίας συνεχάρη όλους όσους φέρουν το όνομα της Οσίας: «Τους ευχόμαστε χρόνια πολλά με υγεία, ειρήνη, χαρά και πολλή βοήθεια από τον Θεό μέσω των αγίων Του».

O Μητροπολίτης Μολδαβίας απένειμε βραβεία σε όσους παρείχαν βοήθεια στους Ουκρανούς

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνης κ. Θεοφάνης, κατά την εορτή της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, απένειμε τον «Σταυρό του Αγίου Ιωσήφ του Ελεήμονος» σε ιερείς και λαϊκούς που συμμετείχαν στην παροχή βοήθειας σε Ουκρανούς.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Σεβασμιώτατος κ. Θεοφάνης τόνισε τον αδελφικό και πνευματικό δεσμό μεταξύ του ρουμανικού και του ουκρανικού λαού:

«Ένας από τους μεγαλύτερους αγίους που τιμάται από τον ρουμανικό λαό, ο Άγιος Παΐσιος από το Νεάμτς, του οποίου τα ιερά λείψανα τοποθετούνται μαζί με τα λείψανα της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής για προσκύνηση, γεννήθηκε στην Πολτάβα της Ουκρανίας. Και ένας από τους μεγαλύτερους αγίους που τιμούν οι Ουκρανοί είναι ο Άγιος Πέτρος Μητροπολίτης Κιέβου από το Movilă Ιασίου. Είναι άγιοι που ένωσαν τους δύο λαούς διαχρονικά, γιατί ο Θεός μας τοποθέτησε εδώ για να είμαστε μαζί».

Δεν υπάρχει πιο σημαντικό όπλο από την προσευχή

Αναφερόμενος στην αξία της προσευχής, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι δεν υπάρχει πιο σημαντικό όπλο από την προσευχή. «Γι’ αυτό, εκτός από την προσευχή που απευθύνετε στον Θεό για εσάς, για τα μέλη της οικογένειάς σας, θυμηθείτε το βράδυ να προσευχηθείτε για όσους έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα», τόνισε ο Σεβασμιώτατος κ. Θεοφάνης.

«Μια προσευχή, ένας ψαλμός μπορεί να φέρει πολλά», είπε ο Σεβασμιώτατος κ. Θεοφάνης.

Ποιοι βραβεύτηκαν:

Ο π. Marcel Bobârcă από την Ενορία Sculeni έλαβε το βραβείο «Σταυρός του Αγίου Ιωσήφ του Ελεήμονος» για τη βοήθεια που δόθηκε στους Ουκρανούς πρόσφυγες που εισήλθαν στη χώρα στο τελωνειακό σημείο ελέγχου Sculeni.

Την ίδια διάκριση έλαβε και ο π. Costel Rumega από την Ενορία Αγίου Νικολάου Rădăuţi Prut για τη βοήθεια που δόθηκε στους Ουκρανούς πρόσφυγες, στα τελωνεία, μαζί με όλη την οικογένειά του.

Ο π. Mihai Haraga από την Ενορία Αγίου Γεωργίου, ruce Ştefăneşti-Târg, έλαβε την προαναφερθείσα διάκριση για τη βοήθεια που δόθηκε σε Ουκρανούς που πέρασαν από το τελωνείο Stânca. Μαζί με τη σύζυγό του, υπάλληλο της Συνοριακής Αστυνομίας, βοήθησε στη μετάφραση, παρείχε τρόφιμα και σχημάτισε ομάδες για μεταφορά σε κέντρα βοήθειας.

Ο π. Όλεγκ Πετρόφ από την Οδησσό παρέλαβε τον «Σταυρό του Αγίου Ιωσήφ του Ελεήμονα» για τη βοήθεια που παρείχε σε περισσότερους από 16.000 Ουρανούς για τους οποίους βρήκε ένα μέρος φιλοξενίας στη Ρουμανία. Στην ενορία του ετοιμάζονται καθημερινά πακέτα τροφίμων και η σύζυγός του είναι εθελόντρια σε περιοχές της Ουκρανίας.

Η κ. Valentina Haidău, συνταξιούχος, έλαβε τον «Σταυρό του Αγίου Ιωσήφ του Ελεήμονος ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την εθελοντική εργασία που επιτελέστηκε στα τελωνεία. Υπήρχαν στιγμές που περνούσε 80 ώρες στο τελωνείο για να βοηθήσει τους Ουκρανούς.

Οι οικογένειες που αναφέρθηκαν παραπάνω έλαβαν η καθεμία ως δώρο από μια Βίβλο, ένα δίπλωμα ευγνωμοσύνης και τη διάκριση «Σταυρός του Αγίου Ιωσήφ του Ελεήμονος».

Φωτογραφικά στιγμιότυπα

Πηγή φωτογραφιών: basilica, doxologia.ro, Mircea Florescu

Διαβάστε ακόμη:

Ιάσιο: Παρουσία 26 Ιεραρχών η εορτή της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων