01/06/2023 01/06/2023 Οι Θεολογικές Σχολές και τα Θεολογικά Σεμινάρια αντιμετωπίζουν δύο μεγάλες προκλήσεις, τη δημογραφική παρακμή και την εκκοσμίκευση. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ κατά τη συνάντησή του με τους διευθυντές Σεμιναρίων και Θεολογικών Λυκείων της χώρας που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 29 και 31 Μαΐου, στο Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης «Dutitru Stăniloae» στο Βουκουρέστι,...
01 Ιουνίου, 2023 - 13:45
Τελευταία ενημέρωση: 01/06/2023 - 14:04

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για τις σύγχρονες προκλήσεις των Θεολογικών Σχολών (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για τις σύγχρονες προκλήσεις των Θεολογικών Σχολών (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Οι Θεολογικές Σχολές και τα Θεολογικά Σεμινάρια αντιμετωπίζουν δύο μεγάλες προκλήσεις, τη δημογραφική παρακμή και την εκκοσμίκευση. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ κατά τη συνάντησή του με τους διευθυντές Σεμιναρίων και Θεολογικών Λυκείων της χώρας που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 29 και 31 Μαΐου, στο Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης «Dutitru Stăniloae» στο Βουκουρέστι, στο πλαίσιο της Εθνικής Διάσκεψης Διευθυντών Ορθοδόξων Θεολογικών Σεμιναρίων και Λυκείων της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Τα Θεολογικά Σεμινάρια είναι πολύ απαραίτητα. Δεν μπορούν να αντικατασταθούν μόνο από τις Πανεπιστημιακές Σπουδές, ακόμα κι αν πολλοί που έχουν τελειώσει το Λύκειο έχουν πολλές γνώσεις στην πραγματικότητα μαθαίνουν συνοπτικά αυτά που διδάσκονται μέσα σε τέσσερα χρόνια στα Θεολογικά Σεμινάρια», υπογράμμισε ο Μακαριώτατος και συμπλήρωσε:

«Τα Θεολογικά Σεμινάρια έχουν την εξής ιδιαιτερότητα: Όχι μόνο μεταδίδουν γνώσεις, αλλά διαμορφώνουν χαρακτήρες περισσότερο από το Πανεπιστήμιο, γιατί σε αυτά οι νέοι συμμετέχουν στις Θείες Λειτουργίες».

Βίντεο από το Trinitas TV:

Ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ τόνισε επίσης ότι «τα Θεολογικά Σεμινάρια έχουν επίσης μεγαλύτερη ικανότητα να αναπτύξουν το πατριωτικό αίσθημα, και το αίσθημα της απόδοσης τιμής στους εθνικούς ήρωες, αισθήματα τα οποία έχουν μειωθεί πολύ στα βιβλία της δημόσιας εκπαίδευσης».

«Πρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε αυτή το αίσθημα της αποδοσης τιμής στους εθνικού ήρωες, στους Αγίους, καθώς και να μεταδώσουμε τις εθνικές αξίες -φυσικά σε διεθνές πλαίσιο- και αυτή είναι μια αποστολή που αναμένεται πρώτα από όλα από τα Θεολογικά Σεμινάρια και μετά και από τις Θεολογικές Σχολές», υπογράμμισε.

Προκλήσεις: Μείωση του πληθυσμού και εκκοσμίκευση

Ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας απαρίθμησε επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα: Την δημογραφική παρακμή και τις τάσεις εκκοσμίκευσης στην κοινωνία. «Εξαιτίας της δημογραφικής παρακμής μειώνονται οι εγγραφές νέων υποψηφίων σε σεμινάρια και σε θεολογικές σχολές», σημείωσε ο Μακαριώτατος.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο ότι στην σύγχρονη εποχή «βλέπουμε παντού στην κοινωνία την τάση να εστιάζουμε στα σύντομα κείμενα και στο να επικοινωνείται κάτι με συγκεντρωτικό τρόπο. Σε αυτό έχουν προσαρμοστεί και τα σχολικά βιβλία». Ωστόσο, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην φτωχοποίηση των γνώσεων που αποκτά ο άνθρωπος, όπως προειδοποίησε ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ.

«Μπορεί να διανύουμε την εποχή της ταχύτητας, όμως πρέπει να διδάξουμε στους νέους να σέβονται την λειτουργική τάξη της Εκκλησίας, και να βλέπουν ότι ο χρόνος της προσευχής δεν είναι χαμένος χρόνος, αλλά αιώνιος χρόνος, που φέρνει ειρήνη, χαρά, και που αλλάζει εσωτερικά τον άνθρωπο», επεσήμανε.

Αναφέροντας στο φαινόμενο της εκκοσμίκευσης – «δηλαδή την οργάνωση της προσωπικής και κοινωνικής ζωής σαν να μην υπάρχει Θεός», ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο πώς επιβίωσαν οι Θεολογικές Σχολές στη Ρουμανία κατά τη διάρκεια του αθεϊστικού κομμουνιστικού καθεστώτος.

Σχολές που κράτησαν ζωντανή την πίστη την περίοδο του κομμουνισμού

«Εμείς, οι Ρουμάνοι, την περίοδο του κομμουνισμού είχαμε τα περισσότερα Θεολογικά Σεμινάρια […] Αυτά διατήρησαν την πίστη στον λαό επί 45 χρόνια. Έτσι ώστε, μετά το 1989, η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία εκτιμήθηκε για τον μεγάλο αριθμό θεολόγων που, όταν ταξίδεψαν στη Δύση, έδειξαν ότι, παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς,  η Εκκλησία κράτησε ζωντανή την θεολογία, ενώ υπήρχαν και δάσκαλοι με πολύ υψηλές γνώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Στις Θεολογικές Σχολές οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν και να διατηρήσουν ισχυρή την πίστη τους, ενώ ταυτόχρονα μέσα από αυτές τις Σχολές η Εκκλησία μπορεί να εμπλακεί στην πολιτιστική ζωή και την κοινωνία.

Στο τέλος της ομιλίας, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην αλλαγή στον Εκπαιδευτικό Νόμο, που επιτρέπει πλέον την επιλογή των Θρησκευτικών ως μάθημα για τις εξετάσεις Απολυτηρίου, ανεξάρτητα από το είδος του Λυκείου ή του προφίλ σπουδών, «πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι θεωρείται πλέον μάθημα δεύτερης κατηγορίας».

Το συμπέρασμα αυτής της συνάντησης ήταν ότι χρειάζεται μόνιμη προσαρμογή και δουλειά για να παρέχεται στους νέους μια σχετική διανοητική και πνευματική διαμόρφωση.

Πηγή: Basilica (Ștefana Totorcea)

Φωτογραφίες: Basilica.ro / Raluca Ene

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμη: Πατριάρχης Ρουμανίας: Ο βαθμός πολιτισμού ενός λαού φαίνεται στη φροντίδα που παρέχει στους ηλικιωμένους και στα παιδιά

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων