20/02/2023 20/02/2023 Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ αναφέρθηκε στο «Ευαγγέλιο της κρίσεως», μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου της Πατριαρχικής Κατοικίας στο Βουκουρέστι, την Κυριακή της Απόκρεω. ” Δεν αρκεί να μην κάνεις κακό”, είπε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος, αλλά πρέπει να είμαστε και ελεήμονες. Το Ευαγγέλιο της κρίσεως και της αγάπης ερμήνευσε...
20 Φεβρουαρίου, 2023 - 12:34

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για το «Ευαγγέλιο της κρίσεως»

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για το «Ευαγγέλιο της κρίσεως»

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ αναφέρθηκε στο «Ευαγγέλιο της κρίσεως», μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου της Πατριαρχικής Κατοικίας στο Βουκουρέστι, την Κυριακή της Απόκρεω. ” Δεν αρκεί να μην κάνεις κακό”, είπε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος, αλλά πρέπει να είμαστε και ελεήμονες.

Το Ευαγγέλιο της κρίσεως και της αγάπης ερμήνευσε ο Μακαριώτατος κ.κ. Δανιήλ, τονίζοντας τα εξής: «Την Ημέρα της Τελικής Κρίσης ο Δίκαιος Δικαστής θα ταυτιστεί με όλους τους φτωχούς, τους πεινασμένους, τους αρρώστους, τους φυλακισμένους, με όλους τους ανθρώπους που υπέφεραν ανά τους αιώνες και με όλους όσοι έδειξαν έλεος και προσέφεραν βοήθεια».

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος υπογράμμισε: «Ο Τριαδικός Θεός σέβεται την ελευθερία του ανθρώπου και του επιτρέπει να τον δεχτεί ή να τον απορρίψει. Όμως, στο τέλος, ο Χριστός, θα μας κρίνει με βάση την ελεημοσύνη και την αγάπη που δείξαμε. Οι άνθρωποι θα χωριστούν σε ελεήμονες και αδίστακτος. Και όπως αναφέρει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, θα χωριστούν σε αυτούς που έδειξαν ανθρωπιά στους συνανθρώπους τους και σε αυτούς που δεν ήταν άνθρωποι».

Δεν αρκεί να μην κάνεις κακό

«Ο Σωτήρας δεν κρίνει μόνο τις κακές πράξεις. Κρίνει και την έλλειψη του καλού που θα μπορούσαμε να κάνουμε και δεν το κάναμε, είτε από τεμπελιά, είτε από αμέλεια και κυρίως από έλλειψη ταπεινής και ελεήμονος αγάπης», συνέχισε ο Πατριάρχης Ρουμανίας.

«Ως εκ τούτου, μόνον όσοι υπήρξαν ταπεινοί δια της μετανοίας και ελεήμονες δια των καλών πράξεων μπορούν να εισέλθουν στην Βασιλεία των Ουρανών του ταπεινού και ελεήμονος Θεού», είπε ο Μακαριώτατος

Ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ διευκρίνισε ότι το Ευαγγέλιο της κρίσεως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κατανόηση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας: «Από αυτό το Ευαγγέλιο, η Εκκλησία έμαθε ανά τους αιώνες να βοηθάει τους φτωχούς, τους πεινασμένους, τους διψασμένους, να οργανώνει κοινωνικές καντίνες για τους φτωχούς, να δημιουργεί κοινωνικά κέντρα για τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των αρρώστων».

«Το σημερινό Ευαγγέλιο μας λέει ότι δεν αρκεί να μην κάνεις κακό σε κανέναν, αλλά πρέπει να κάνεις πολύ καλό σε πολλούς ανθρώπους για να σωθείς», κατέληξε ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ.

Ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας επεσήμανε ότι την περίοδο της νηστείας, εκτός από ταπεινή προσευχή και ειλικρινή μετάνοια, πρέπει να δείξουμε και ελεημοσύνη, ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός.

Η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ο μεγαλύτερος φιλάνθρωπος από την άποψη της προσφοράς στον κοινωνικό τομέα στη Ρουμανία. Μόνο το 2022, το ποσό που επένδυσε σε κοινωνικές-φιλανθρωπικές δραστηριότητες ανήλθε περίπου σε 69 εκατομμύρια ευρώ.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων