10/10/2020 11/10/2020 Κάλεσμα για συνυπευθυνότητα και συνεργασία μεταξύ του Κράτους και της Εκκλησίας απευθύνει ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ με μήνυμα του μετά την απαγόρευση προσέλευσης πιστών που δεν ζουν μόνιμα στο Ιάσιο, στο φετινό προσκύνημα στην Οσία Παρασκευή την Επιβατηνή. Η απαγόρευση, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά της Εκκλησίας, εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης...
10 Οκτωβρίου, 2020 - 19:01
Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2020 - 0:26

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για το προσκύνημα στην Οσία Παρασκευή

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για το προσκύνημα στην Οσία Παρασκευή

Κάλεσμα για συνυπευθυνότητα και συνεργασία μεταξύ του Κράτους και της Εκκλησίας απευθύνει ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ με μήνυμα του μετά την απαγόρευση προσέλευσης πιστών που δεν ζουν μόνιμα στο Ιάσιο, στο φετινό προσκύνημα στην Οσία Παρασκευή την Επιβατηνή.

Η απαγόρευση, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά της Εκκλησίας, εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης (CNSU) να επιτρέπει την συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές μόνο στον τόπο διαμονής. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού είναι πολύ υψηλός όταν οι προσκυνητές ταξιδεύουν από τη μία περιοχή στην άλλη με μέσα μεταφοράς.

“Ευελπιστούμε όπως για τον αξιοπρεπή και με υπευθυνότητα εορτασμό της Οσίας Παρασκευής, να αποσυρθεί όσο το δυνατόν συντομότερα το υπερβολικό μέτρο απαγόρευσης του προσκυνήματος στο Ιάσιο, μέσω ενός συνετού τρόπου συνυπευθυνότητας και συνεργασίας μεταξύ του Κράτους και της Eκκλησίας, ώστε όλοι οι προσκυνητές να είναι σε θέση να προσευχηθούν ελεύθερα στην Οσία Παρασκευή αυτές τις ημέρες, τηρώντας αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα των αρμοδίων αρχών.”, – τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος.

Η Εκκλησία τιμά και εορτάζει την μνήμη της Οσίας Παρασκευής της Επιβατηνής στις 14 Οκτωβρίου εκάστου έτους.

Αναλυτικά, το μήνυμα του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ αναφέρει:

Το Πατριαρχείο Ρουμανίας εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη του προς όλους τους Ορθόδοξους πιστούς που αυτές τις ημέρες επιθυμούν να προσευχηθούν ως προσκυνητές στην Οσία Παρασκευή, καθώς και προς την Μητρόπολη Μολδαβίας και Μπουκοβίνης, τον αρμόδιο οικοδεσπότη του ετήσιου προσκυνήματος στο Ιάσιο.

Η απαγόρευση προσέλευσης των πιστών που δεν ζουν στο Ιάσιο στο φετινό προσκύνημα στην Οσία Παρασκευή, είναι ένα δυσανάλογο μέτρο που λαμβάνεται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας.

Η Αρχιεπισκοπή Ιασίου, ως διοργανωτής αυτού του προσκυνήματος, έχει προετοιμαστεί εντατικά και πολύ διεξοδικά για να καλωσορίσει τους φετινούς προσκυνητές, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα.

Αυτή η ενδελεχής προετοιμασία και η στενή συνεργασία με τις τοπικές αρχές αποτελούσαν εγγύηση ότι το προσκύνημα στο Ιάσιο ή το επερχόμενο προσκύνημα στο Βουκουρέστι για την εορτή του Οσίου Δημητρίου του Νέου, είναι ταυτόχρονα άσκηση υπευθυνότητας για την προστασία της υγείας και εκδήλωση της θρησκευτικής ελευθερίας ενός ιδιαιτέρως θρησκευόμενου λαού.

Τα περιοριστικά μέτρα που είναι απολύτως απαραίτητα πρέπει να έχουν μια σταθερή νομική βάση και να αιτιολογούνται με διαφανή, εμπεριστατωμένο και αμερόληπτο τρόπο.

Κατανοούμε ότι στο σημερινό επιδημιολογικό πλαίσιο, οι αυστηροί κανόνες σχετικά με την υγιεινή, η χρήση μάσκας και η απόσταση 1.5 μέτρου μεταξύ των ανθρώπων, είναι απαραίτητοι τόσο στους χώρους λατρείας όσο και εκτός αυτών για όλους τους πιστούς που συμμετέχουν στο επίσημο οργανωμένο προσκύνημα.

Ευελπιστούμε όπως για τον αξιοπρεπή και με υπευθυνότητα εορτασμό της Οσίας Παρασκευής, να αποσυρθεί όσο το δυνατόν συντομότερα το υπερβολικό μέτρο απαγόρευσης του προσκυνήματος στο Ιάσιο, μέσω ενός συνετού τρόπου συνυπευθυνότητας και συνεργασίας μεταξύ του Κράτους και της Εκκλησίας, ώστε όλοι οι προσκυνητές να είναι σε θέση να προσευχηθούν ελεύθερα στην Οσία Παρασκευή αυτές τις ημέρες, τηρώντας αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα των αρμοδίων αρχών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το Πατρ. Ρουμανίας για τα νέα περιοριστικά μέτρα

Από απόσταση η προσκύνηση του Ι. Λειψάνου της Αγίας Παρασκευής

Μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνης: “Μια από τις θλιβερότερες περιόδους στην ιστορία…”

 

Φωτογραφία αρχείου: Facebook / Constantin Sturzu

 

Φωτογραφία αρχείου: doxologia.ro

 

Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων